Als je start als zelfstandig ondernemer en je werkt vanuit huis, dan kan het zijn dat je spullen in je huis gebruikt voor zakelijke doeleinden. Die wil je natuurlijk goed verzekerd hebben. Maar hoe zit het met de inboedelverzekering; sluit je die particulier of zakelijk af?
Wanneer is particuliere verzekering genoeg?
Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht, maar wel altijd verstandig. Voor zowel privébezit als zakelijk bezit. Schade of diefstal kan immers iedereen overkomen. Maar de scheiding tussen zakelijk en privé lijkt ingewikkelder wanneer je vanuit huis werkt. Moet je dan twee inboedelverzekeringen afsluiten of zijn er zakelijke spullen gedekt onder de inboedelverzekering voor je privébezit? Wanneer je af en toe een dag thuis werkt op een zakelijke laptop, dan is die meeverzekerd met de particuliere verzekering voor je inboedel. Heb je echter een kantoor aan huis, dan telt voor verzekeraars mee of dit een zelfstandige ruimte is. De Belastingdienst definieert een zelfstandige kantoorruimte aan huis als een ruimte met een eigen in- en uitgang en eigen sanitair. Deze ruimte zou je bovendien ook uit moeten kunnen huren aan iemand anders. Dit pand moet je overigens ook inbrengen in het ondernemingsvermogen.
Welke verzekering?
Niet elke verzekeraar maakt specifiek de scheiding tussen zakelijk en privébezit. Informeer daarom bij je bestaande inboedelverzekeraar of de particuliere verzekering ook je zakelijke inboedel aan huis verzekert. Is dit niet het geval, dan moet je apart een inventarisverzekering afsluiten. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om een inboedelverzekering bij een inboedelverzekeraar af te sluiten die wel met één verzekering dekt wat je wilt.
Wat dekt de inventarisverzekering?
Kies je voor een extra inventarisverzekering? Deze dekt eventuele schade aan de bedrijfsinventaris. Schade die is veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, storm, water of diefstal. Bij inventaris moet niet alleen gedacht worden aan voorraden. De verzekering dekt alle potentiële schade aan alle bedrijfsmiddelen, voorraden, apparatuur en goederen, maar bijvoorbeeld ook verlies van kasgeld, creditcards en bankpassen.
Kies de goedkoopste verzekering
Bij het verzekeren van de zakelijke inboedel is het dus zaak om te checken of de particuliere verzekering dekkend is. Is dit niet het geval en moet er een tweede, zakelijke, verzekering komen? Informeer dan naar de opties bij de huidige verzekeraar. Die wil namelijk graag nog een verzekering verkopen en biedt daarom mogelijk een mooie premiekorting.
Andere verzekeringen
Naast een goede verzekering waarmee je inboedel en inventaris beschermd zijn, is het ook belangrijk om een Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven (AVB) af te sluiten. De particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt namelijk geen schade die je per ongeluk veroorzaakt bij een klant. Ook een rechtsbijstandsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn onmisbaar als zelfstandig ondernemer. Je bent namelijk niet langer gedekt onder de verzekeringen via de loondienst. En heb je een bedrijfsauto die gekocht is van bedrijfsmiddelen (zowel een gewone bedrijfsauto als een auto met grijs kenteken)? Dan moet je ook een zakelijke autoverzekering afsluiten. Gebruik je een privévoertuig voor bedrijfsdoeleinden? Dan voldoet de particuliere autoverzekering. Er zijn ook mogelijkheden om de inventaris extra te dekken, met een zogenoemde bedrijfsstagnatieverzekering. Die dekt financiële gevolgen wanneer je inventaris is gestolen of bijvoorbeeld door brand of waterschade is verwoest. In dit geval kun je tijdelijk niet werken en mis je kostbare omzet die deze verzekering dekt.
0 reacties