Zoek naar:

Als zzp’er heb je recht op verschillende aftrekposten. Zeker startende ondernemers laten deze kansen nog weleens onbenut. Zonde, want hiermee kun je jaarlijks heel wat geld besparen…

Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt zelfs dat veel ondernemers niet eens weten welke aftrekposten er gebruikt mogen worden. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

Ga jij binnenkort ook starten als zzp’er? Of ben je al werkzaam als zelfstandige en ben je benieuwd of er nog meer aftrekposten mogelijk zijn? Ontdek dan meer over de aftrekposten die je als zzp’er kunt gebruiken. 

We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

1. Autokosten

Er zijn verschillende manieren waarop de autokosten als aftrekpost gebruikt kunnen worden – op de eerste plaats wanneer je een auto van de zaak rijdt. Dit is een auto die op de naam van je bedrijf wordt gezet. 

Daarnaast is het mogelijk om de zakelijke kilometers die je met een particuliere auto rijdt te declareren.

2. Btw

Reken je btw over de producten en diensten die je aan klanten levert? Dan is het ook volledig in je recht om de btw van ingekochte materialen en dergelijke terug te vragen. Dit maakt het inkopen een stuk voordeliger. 

Wel is het belangrijk dat je hierbij alle bonnen heel goed bewaard. Dat is niet gemakkelijk, want dit kan best een tijdrovende klus zijn. Veel ondernemers vinden dit geen fijne bezigheid. Toch kan je hier veel geld mee besparen. 

Daarom is het altijd goed om hier zorgvuldig op te letten en zo meer inzicht in je administratie te krijgen.

3. Internetkosten

De meeste zzp’ers werken veel met het internet. Hierdoor heb je dus waarschijnlijk een heel ander internetabonnement nodig. Eentje waar je meer mee kan. 

Als je zakelijk internet gebruikt, kan je een groot deel van de internetkosten als aftrekpost gebruiken. Zo ben je dus ook in staat om een duurder abonnement af te sluiten, zonder dat je hiervoor maandelijks veel meer extra hoeft te betalen.

4. Startersaftrek

Op dit moment is er ook nog sprake van een startersaftrek. Dit maakt het voor startende ondernemers aantrekkelijker om te beginnen. Startersaftrek zorgt er tenslotte voor dat je de eerste vijf jaar van je bedrijf minder belasting hoeft te betalen. Hierdoor kun je jouw bedrijf eerst goed opbouwen voordat je meer kosten gaat betalen. Een goede manier om beginnend zelfstandig Nederland op weg te helpen!

Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek stelt de Belastingdienst wel enkele regels.

5. Overige zakelijke kosten

Er zijn heel veel zakelijke kosten die je ongemerkt maakt en die vaak vergeten worden. Dit zijn echter vaak de kosten waar je veel meer uit kunt halen. Denk hierbij vooral aan kosten die je incidenteel maakt. Een etentje met zakenrelaties, bijvoorbeeld. 

Let wel: niet alle kosten zijn geheel aftrekbaar. Daarom is het altijd goed om de website van de Belastingdienst te bekijken. Hier staan alle mogelijke aftrekposten en bijkomende regels uitgelegd.

Auteur

Schrijf een reactie