Zoek naar:

Is het je droom om een succesvolle podcast te beginnen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken, zoals podcast hosting. We willen je niet uit de droom helpen, maar een podcast maken is veel werk. Gelukkig is het erg leuk om te doen en een goede manier om je onderneming, product of boodschap te promoten. In dit artikel leggen we uit waarom podcast hosting een essentiële rol speelt bij jouw weg naar succes.

Waarom is podcast hosting noodzakelijk?

Er zijn verschillende manieren om hun bedrijf onder de aandacht te brengen. Je kunt natuurlijk een website of blog beginnen, maar ook het opnemen van een podcast is tegenwoordig een goede optie. Sommige mensen denken dat het maken van een podcast heel eenvoudig is. Je neemt een audiofragment op, klikt op uploaden en binnen mum van tijd staat het op iTunes. Maar zo eenvoudig is het echt niet. Je hebt  podcast hosting nodig voor je audiobestanden. In feite is een podcast host een tussenpersoon. Hij of zij staat tussen jou en je publiek in. Al je MP3 bestanden worden in een opslagfaciliteit bewaard. Wanneer iemand naar je show wil luisteren kan hij of zij het direct downloaden of streamen. Je hoeft zelf dus niets meer te doen.

Naast podcast hosting heb je de volgende onderdelen nodig:

1 – Een MP3 bestand: simpel gezegd is dit het formaat waarin je een aflevering opslaat. Vervolgens kun je het uploaden en delen met de rest van de wereld, bijvoorbeeld op iTunes of Spotify.

2 – Een RSS Feed: Een RSS feed is een bestand waarmee je informatie zoals nieuws en inhoudelijke artikelen eenvoudig kunt delen. Met deze optie zorg je ervoor dat elke nieuwe podcast aflevering direct in de app van je abonnees terecht komt.

Waarom moet je een podcast beginnen?

Het is niet verrassend dat podcasts steeds populairder worden onder ZZP’ers. Voor mensen met een eigen bedrijf is het de perfecte manier om hun merk op te bouwen en kennis te delen. Misschien zijn er wel een aantal veranderingen in jouw onderneming gaande. Door middel van een podcast kun je bepaalde ontwikkelingen binnen het bedrijf delen.

Hetzelfde geldt voor eventuele vragen van klanten of bepaalde trends die je graag wil bespreken. Met behulp van een podcast deel je kennis met bestaande en potentiële klanten, die je bedrijf hopelijk helpen groeien. 

Alle voordelen van een podcast op een rij

Een groot voordeel van een podcast is dat mensen je beter leren kennen. Ze horen tijdens het luisteren naar een aflevering je stem en maken kennis met jouw persoonlijkheid. Ook deze voordelen maken podcasts aantrekkelijk voor ZZP’ers:

 1. Je kunt je presenteren als een autoriteit op je vakgebied.
 2. Je bereikt een nieuw en vaak jong publiek.
 3. Je bouwt aan je geloofwaardigheid en invloed.
 4. Je bouwt een band op met je publiek.
 5. Je creëert een waardevolle inhoudelijke bibliotheek
 6. Het is een goede manier om je producten en diensten te promoten.
 7. Je kunt de inhoud van je podcasts ook gebruiken voor e-Books, blogs, artikelen, social media posts enzovoorts.
 8. Mensen kunnen je podcast beluisteren terwijl ze andere dingen aan het doen zijn. Dit is bijvoorbeeld niet mogelijk bij een video.
 9. Een podcast is gemakkelijk te delen.

Hoe vind je de beste podcast hosting?

Hebben bovenstaande redenen om een podcast te starten je overtuigt? Geweldig! Nu is het tijd om een podcast hosting te vinden. Tegenwoordig zijn er online verschillende aanbieders beschikbaar. Maar hoe kies je nu de beste partij? Ten eerste is het belangrijk om aanbieders met elkaar te vergelijken. Wat hebben ze te bieden en voor welke prijs? Zet de informatie over verschillende podcast hosting aanbieders in een Word of Excel bestand en maak een keuze aan de hand van jouw voorkeuren.

Hoe vind je de juiste onderwerpen voor je show?

Wie een podcast start moet natuurlijk wel een goed onderwerp hebben. Het vinden van de juiste inspiratie kan nog best lastig zijn. Daarom helpen wij je graag. Waar je eventueel over kan praten in een podcast:

 • Over klanten die een nieuw product hebben gelanceerd of ondernemingen die een samenwerkingsverband zijn aangegaan.
 • Invloedrijke personen. Probeer een interview met hen te regelen voor je podcast.
 • Handige tips en trucs. Heb je wekelijks een podcast? Laat handige tips dan elke week terugkomen.
 • Succesverhalen van mensen.
 • FAQ’s
 • Vragen en antwoorden van luisteraars.
 • Getuigenissen, bijvoorbeeld over een bijzonder evenement.

Podcast hosting vormt de basis

Podcast hosting is onmisbaar om jouw podcast afleveringen een goed plekje te geven. Het is de basis en vanaf daar kun je verder bouwen aan het succes van jouw onderneming. We wensen je veel succes met jouw podcast!

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie