Zoek naar:

Steeds vaker worden papieren zaken overgenomen door een digitale variant. Kijk zelf maar. Bankzaken, administraties, financiën… Wanneer heb je voor het laatst je belastingaangiftes via papier moeten invullen?

Alles verdwijnt op termijn in onze smartphones en laptops. Ergens is dat natuurlijk gewoon heel erg handig. Het scheelt ons veel papierwerk, wat altijd meegesleept moet worden in grote tassen. En dat is ook nog eens niet zo duurzaam.

Tóch zijn er van die dingen waarvan velen nog geen afscheid willen nemen. De papieren agenda is er één van. Wij verzamelden een aantal redenen waarom een planner op papier voor velen nog altijd wint van zijn digitale variant.

1. Een verlangen naar vroeger – of juist naar de toekomst

Er wordt vaak gedacht dat vooral oudere mensen nog een papieren agenda gebruiken om hun dagelijkse moetjes te noteren. En hoewel inderdaad veel jongeren de overstap maken naar de agenda in hun telefoon, is er ook een grote groep die dat juist niet doet. 

We leven namelijk in een tijd waarin steeds meer jongeren en jongvolwassenen de waarde van hun schermtijd anders gaan definiëren. De laatste jaren is er een heuse contrabeweging gaande die zich steeds meer afzet tegen het massale gebruik van schermen en online (sociale) media. Een digitale detox wordt ook steeds populairder als poging om het schermplakken te verminderen. 

Bijkomend voordeel: een papieren agenda gaat niet leeg, kan niet crashen en hoef je niet op te laden. Als je je telefoon een weekje kwijt bent, en je agenda daarin staat, wordt het navigeren van je week ineens een stuk lastiger. 

Dit is ook de reden dat veel scholen hun leerlingen weer verplichten een papieren agenda te kopen. Zo worden de pubers ook niet verleid om telkens hun apps te openen.

2. Overzicht: papieren duidelijkheid

Een andere reden om de papieren agenda nog niet af te schrijven, is het overzicht dat het biedt. Papieren agenda’s zijn een stuk beter geordend dan die van telefoons. Wanneer je je boekje opent, kan je per dag goed bekijken wat er op de planning staat (en deze taken ook daadwerkelijk afstrepen naderhand, enorm bevredigend!). 

Daarnaast is bewezen dat je dingen beter onthoudt wanneer je het opschrijft. Wanneer jij jouw afspraak dus daadwerkelijk noteert, ga je hem waarschijnlijk minder snel vergeten. Ook orden je je gedachtes tegelijkertijd door zichtbaar te krijgen wat er nog gedaan moet worden. Win-win!

3. Echt van jou

Een papieren agenda is niet alleen een planner: het is vaak ook je schriftje voor gedachtes én je to-do-lijstje, je notitieblokje en nog veel meer. Een papieren versie wordt vaak gepersonaliseerd naar jouw leven – en dat maakt het echt een persoonlijk item. Er bestaan supermooie, gedecoreerde agenda’s die typerend zijn voor jou als persoon. Maar ook een goede basic agenda leent zich prima voor al het persoonlijke waarmee jij hem vult. En als het (school)jaar voorbij is, is het altijd nog even leuk om er doorheen te bladeren en te kijken welke dingen je allemaal hebt gedaan. Het sentiment van een papieren agenda vervliegt immers niet snel. Althans – niet zo snel als dat van de digitale versie.

Auteur

Schrijf een reactie