Zoek naar:

Je ziet er steeds meer mensen op voorbij komen racen: de e-bike / elektrische fiets. Met de trapondersteuning die deze fietsen bieden fiets je gemakkelijk vele kilometers, en ook nog op een beste snelheid. De normale elektrische fiets biedt trapondersteuning tot ongeveer 27 kilometer per uur.

Het blijkt zelfs dat fietsen op een e-bike gezonder is dan op een gewone fiets; simpelweg omdat je meer kilometers maakt en vaker de fiets pakt. Naast dat het gezond is voor je, zorgt meer beweging ook voor meer productiviteit. Een dubbele win dus!

Maar aan een dergelijke fiets hangt een behoorlijk prijskaartje. Gelukkig zijn hier voor zzp’ers en ondernemers regelingen voor.

Drie regelingen die het aantrekkelijk maken

De fiscus wil je stimuleren om op een e-bike naar je afspraken te gaan, in plaats van dat je de auto pakt. Daarom kun je gebruik maken van drie verschillende regelingen. Je moet alleen wel even weten hoe je goedkoop een elektrische fiets kunt kopen als ondernemen.

MIA: milieu-investeringsaftrek

De overheid wil alle elektrische vervoersmiddelen stimuleren vanwege het milieu. Om die reden is de milieu-investeringsaftrek in het leven geroepen. Tot 45% van het investeringsbedrag kun je in vermindering brengen op de fiscale winst. Welk percentage dit precies is, is afhankelijk van de milieueffecten. Verderop heb ik een rekenvoorbeeldje voor je. De milieu-investeringsaftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. Een voorwaarde is wel dat het bedrag aan milieu-investeringen minimaal €2.500 per vervoersmiddel moet zijn.

VAMIL: extra snel afschrijven

Deze tweede regeling maakt dat je de elektrische fiets sneller mag afschrijven dan gebruikelijk is. Op deze manier vermindert je fiscale winst, en betaal je minder belasting. Het jaar waarin je de fiets aanschaft mag je 75% ten koste van de winst brengen, en het jaar daarop mag je de volgende 25% afschrijven.

KIA: kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is in het leven geroepen om ondernemers aan te zetten meer te investeren. Waar het op neer komt is dat wanneer je als zzp’er in 2024 tussen de €2.800 en €69.765 investeert, je 28% mag aftrekken. Investeer je meer, maar maximaal €129.194, dan mag je €19.535 aftrekken. Nog een stap hoger, bij een maximale investering van €387.580 mag je €19.535 minus 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 129.195 aftrekken. Indien je hierboven zit dan kom je niet in aanmerking voor de regeling.

Een rekenvoorbeeld

Stel, je koopt een e-bike van €3.000. De helft hiervan komt vervolgens in aanmerking voor de MIA en VAMIL. Deze twee regelingen, samen met de KIA, geeft de volgende belastingaftrek:

 • MIA: 1500 * 27% = 405
 • VAMIL: 1500 * 75% = 1125
 • KIA: 3000 * 28% = 840
 • Totaal: €2167,50

Wat betekent die €2370 nou? Dat is het bedrag dat je mag aftrekken bij je inkomstenbelasting. Stel je valt in de hoogste belastingschijf van 51,95% dan betaal je €1231 minder belasting. Dat bedrag noemen we het netto fiscale voordeel.

Die e-bike die €3.000 kostte om aan te schaffen, kost dus eigenlijk nog maar 3000-1231 = €1769.

De juiste elektrische fiets kiezen

Al die regelingen tezamen zorgen voor vele fiscale voordelen en maken het aantrekkelijk. Momenteel zijn er veel verschillende e-bikes op de markt om uit te kiezen, en het is belangrijk om de juiste te kiezen.

Omdat je de e-bike zakelijk gaat gebruiken, moet je misschien ook wel ver fietsen. De actieradius van de elektrische fiets is dus belangrijk bij het maken van je keuze. Deze actieradius laat weten hoe ver je kunt fietsen op een volle accu. Er zijn e-bikes met een actieradius van < 100 km, 100 – 150 km, en > 150 km.

Ook het type e-bike is belangrijk. Op welk terrein je veelal fietst is hierop van invloed.

 • Elektrische stadsfiets: dit is een comfortabele e-bike, vooral geschikt voor dagelijks gebruik.
 • Sportieve e-bike: hebben vaak een verende voorvork, en grote wielen. Rijden over hobbelige wegen wordt zo een stuk comfortabeler en stabieler.
 • Elektrische vouwfiets: deze kun je gemakkelijk opvouwen, en is handig voor als je eerst met een trein reist.
 • Elektrische transportfiets: deze fiets heeft een frame voorop waar je bijvoorbeeld een tas of krat aan vast kunt maken.

Je kunt ook gebruik maken van een keuzehulp online. Er zijn veel verschillende soorten e-bikes, ieder met hun eigen kwaliteiten. Mantel.com heeft bijvoorbeeld een handige keuzehulp. Door de vragen hierop te beantwoorden krijg je een selectie te zien van e-bikes die bij jouw gebruik en wensen passen.

Op de fiets naar afspraken

Wie dus dacht dat het niet aantrekkelijk was om een e-bike aan te schaffen als ondernemer had het mooi mis. Niet alleen zijn er veel soorten elektrische fietsen, waardoor er voor iedereen wel iets te vinden is, maar er zijn ook nog eens allemaal regelingen die het fiscaal aantrekkelijk maken. Dat niet alleen, het is ook nog eens voordelig voor je gezondheid.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

4 reacties

 1. Hi Job,

  Dit is interessant, maar…
  Welke electrische fiets kost € 3000?

  Een VanMoof kost minder, een Stella kost véél minder. De nieuwe Muto kost minder dan € 2000.

  Daardoor loop je de MIA mis. Tenzij… kan je het bedrag misschien aanvullen op de een of andere manier?

  Wat voor investeringen vallen er nog meer onder de MIA? (En zijn relevant voor de ZZP’er.)

  • Hi Mark,

   Voor de MIA geldt dat ieder bedrijfsmiddel een aankoopprijs moet hebben van €2500 of meer. Dat kan je dus niet aanvullen of uitspreiden over meerdere aankopen net zoals bij de KIA.

   Helaas zijn dit de regels zoals ze zijn. Je bent natuurlijk vrij om een goedkopere fiets te kopen. Je loopt dan misschien wat belastingvoordeel mis, maar je bespaart er natuurlijk wel weer geld mee doordat de aankoop prijs lager is.

   Daarom is het interessant om voor jezelf de berekening te maken hoeveel je zou besparen als je een dure fiets (> €2500 koopt), afhankelijk van de belastingschijf waarin je valt. En op basis daarvan overwegen of een dure of goedkope fiets de beste investering is voor jou.

 2. Ik mis hier de eventuele aftrek van de omzetbelasting mits de prijs van 3000 euro incl. BTW is.

  Volgens mij kost de fiets netto nog minder omdat de overige afschrijvingen (naast de 75% VAMIL) euro ook de overige jaren fiscaal aftrekbaar zijn.
  Hierdoor zou je nogmaals 51,95%*1875 euro minder belasting betalen (974 euro) (restwaarde 0 voor het gemak…).
  Hierdoor zou deze fiets uiteindelijk netto 900 euro kosten.

  Of zie ik hier iets over het hoofd?

  • Klopt Marcel. In dit artikel heb ik alleen de belastingvoordelen bij de aanschaf van de fiets genoemd. Maar je mag hem uiteraard ook afschrijven. Let wel dat de restwaarde van een fiets na 5 jaar vaak nog vrij hoog is (30%?, ben geen fietsenexpert ;)) dus de afschrijving is beperkter. Maar zeker voordelig!

Schrijf een reactie