Zoek naar:

Net zoals ik werkt het grootste deel van de zzp’ers vanuit huis.

Met een lekkere kop koffie in de hand kijk je uit naar al het moois dat de komende werkdag te bieden heeft.

Je hebt een vooropgesteld lijstje met taken en ziet het helemaal zitten…

Maar aan het einde van de dag heb je maar een handvol van alle taken afgerond.

Klinkt bekend in de oren? Je bent absoluut niet alleen…onproductief

Aan het einde van de dag zijn veel zzp’ers het erover eens dat ze eigenlijk veel meer hadden kunnen doen. Of je nu te weinig werk verricht binnen je werkuren, of simpelweg de motivatie of focus ontbreekt, er is iets aan te doen met eenvoudige gewoonten.

Ik deel graag de gewoonten en tips die ik gebruik om productief te blijven en meer werk gedaan te krijgen in minder tijd.

Creëer een gebalanceerde levensstijl

Ik ben zzp’er geworden om meer tijd te besteden aan dingen waar ik van hou. Niet alleen om werk te doen dat ik leuk vind, maar ook om vrije tijd over te houden waarin ik dingen kan doen die mij gelukkig maken zoals reizen.

De basis daarvan is een goed gebalanceerde levensstijl met een goede werk-privé balans.

Neem je dag terug in handen waardoor je meer uren per week productief kan zijn om uiteindelijk minder uren te hoeven werken.

Op deze manier blijft er veel meer tijd over voor jouw privé leven.

Door de jaren heen heb ik eendagelijkse routine ontwikkeld die mijn basis is om meer gedaan te krijgen.

Mijn routine deel ik in dit artikel met je.

1.) Vroeger opstaan

Ben je op zoek naar een mogelijkheid om een aantal extra productieve werkuren in je werkdag te ‘proppen’? Kijk dan vooral in de richting van werkuren waarin je niet wordt gestoord.

Ik sta iedere werkdag om 06:00 uur op.vroeg opstaan

Ik begin met een douche, koffie en een ontbijtje en nog voor 07:00 uur zit ik achter mijn laptop.

Voordat de werkdag ‘echt’ begint om 08:30 uur, ben ik meestal al bijna klaar met de belangrijkste taak van de dag.

Op deze manier heb ik bijna twee uur de tijd om in alle rust te werken aan de uitbouw van mijn business.

Heerlijk en ongestoord.

Ik weet dat ik niet gebeld word door een klant, geen pings krijg op Slack en nog geen emails ontvang, want de meeste klanten liggen dan nog op één oor.

Het is moeilijk om uit het niets een nieuwe gewoonte aan te nemen. Maar vroeg op staan is een van de beste gewoonten om ’s ochtends mee te beginnen. Begin met een half uurtje en eenmaal je daaraan gewend bent maak je er een uur van. Je zet stappen van 30 minuten totdat je 6:00 uur ’s ochtends bereikt.

En laat je telefoon ’s ochtends liggen.

Verspil geen tijd op social media, laat je email liggen voor later op de dag en wacht tot de lunch met het checken van je favoriete websites.

In plaats daarvan: loop naar de badkamer, drink een glas water en was je gezicht.

Klinkt simpel toch?

Het voelt ontzettend goed om al hard aan het werk te zijn als iedereen nog slaapt.

En om die reden kan ik makkelijker mijn telefoon laten liggen waardoor ik extra productief ben ’s ochtends.

Als ik je nog niet overtuigd hebt, probeer het dan zelf eens. Je zult er geen spijt van hebben.

2.) Voldoende lichaamsbeweging

Ik zit heel de dag aan mijn bureau. Iedere dag. Net zoals jij waarschijnlijk.

Een groot aantal freelancers brengen nagenoeg de volledige dag door aan hun bureau. Dat is op zich geen probleem, maar het spreekt voor zich dat je bloed ook moet blijven doorstromen.

De nodige hoeveelheid lichaamsbeweging inbouwen in je planning is op dit vlak een absolute must. Je hoeft het bovendien helemaal niet zo ver te zoeken.

Wanneer de meeste mensen net begonnen zijn met werken om 09:00 uur, leg ik mijn werk even neer en ga ik een uur sporten.ga sporten

Ik fiets naar de CrossFit box waar ik iedere dag van 9 tot 10 uur een workout doe.

Zo heb ik een pauze van m’n werk en ben ik na de training weer helemaal fresh en gefocust om een paar uur aan de slag te gaan.

Sporten houdt me niet alleen mentaal fit, maar ook fysiek. Best belangrijk als je de hele dag aan een bureau zit.

Als je het niet gewend bent dan kan iedere dag een uur sporten best veel zijn. Ben je er niet aan gewend, of niet zo’n sport type? Maak dan een wandeling van een half uurtje of een uur.

Denk simpel. Heb je een hond? Ga dan elke dag een wandeling maken van een half uurtje. Zo heb jij wat lichaamsbeweging en je doet er je viervoeter ook een groot plezier mee.

Lichaamsbeweging is niet alleen belangrijk voor je lichamelijke ingesteldheid, ook op psychisch vlak creëert beweging een belangrijke meerwaarde.

Naarmate er meer bloed naar je hersenen stroomt is het veel eenvoudiger om te concentreren op je werk.

Wil je het maximale potentieel uit een workout halen? Sport dan net als mij ’s ochtends vroeg. Op deze manier ben je gemotiveerd om de rest van de werkdag tegemoet te gaan en hebben de positieve effecten van sporten effect tijdens je werkuren.

3.) Leer negatieve werkgewoonten af

Een zzp bedrijf is afhankelijk van één persoon: van jou.

Je werkt maar in je eentje en hebt een beperkt aantal uren beschikbaar.

Werk niet harder, maar slimmer.

Productiviteit is de koning van slim werken.

Maar productief zijn is moeilijk. Iedereen heeft soms taken die minder leuk zijn. Of zeurende klanten, waardoor een project dat in het begin zo leuk was verschrikkelijk is om af te ronden.

We krijgen te maken met excuses en uitstelgedrag.

Excuses zijn de ultieme productiviteit killer. En het is zo makkelijk om een excuus te bedenken om een taak uit te stellen. ‘Ik heb nu teveel op mijn bord, ik rond dit project later wel af’. ‘Ik wacht nog op antwoord van een klant, dus kan niet verder met dit project’. Of ‘Ik weet niet of dit is wat de klant in gedachte heeft, ik laat het even liggen en pak het later wel op’.

Verassing. We zijn allemaal druk. Dus stop met het verzinnen van excuses, maar ga door. Echte productieve mensen klagen niet… maar maken hun werk af. Hoe eerder je er mee klaar bent hoe sneller je er van af bent.

Wacht niet op de ‘perfecte tijd’ om een taak uit te voeren, want de perfecte tijd bestaat niet.

Stap uit je comfort zone, neem een pro-actieve werkhouding aan en pak de minder leuke werkzaamheden direct aan. Alleen zo til je jouw bedrijf een niveau hoger.

5.) Maak een to-do list voor de volgende dag

Ik ken heel wat zzp’ers die voor het slapengaan nog even alle statusupdates van de dag op hun persoonlijke social media checken.

Daar word ik niet bepaald ontspannen van.

Bovendien kan ik die tijd beter besteden.

Voordat ik naar bed ga, maak ik mijn to-do-lijstje voor de volgende dag.

Je zou ervoor kunnen kiezen om dit telkens in de ochtend van de werkdag zelf te doen, maar daarmee verlies je een stukje van het meest productieve moment van de dag.

Bij het opstellen van de planning of to-do-lijstje houd ik rekening met prioriteit. Taken die het belangrijkst zijn of over de kortste deadline beschikken komen bovenaan te staan.

Duiken er plots enkele nieuwe, goede ideeën op voor mijn business? Dan schroom ik niet om deze ook even op het lijstje neer te pennen. Zo kan ik er op een later tijdstip even de nodige extra aandacht aan besteden.

Maar maak je lijstje niet te lang. Per dag zet ik maximaal twee taken met prioriteit op mijn to-do lijst. Door dat aantal beperkt te houden ben ik er zeker van dat ik die twee taken af kan ronden.

Als ik een te grote to-do lijst maak, kan ik simpelweg niet alle taken op dezelfde dag afronden.

En als ik niet alle taken kan afronden, dan doet het er meestal ook niet meer toe of ik 1 of 4 taken laat liggen. Het probleem is namelijk dat je taken voor je uit gaat schuiven en het overzicht kwijtraakt.

Laat dat juist hetgeen zijn dat je wil voorkomen door het maken van een to-do lijstje.

Zorg ervoor dat je altijd, iedere dag de taken met prioriteit afrondt. Dan is een dag geslaagd voor mij. De overige kleinere taken die ik op het lijstje heb staan doe ik na het afronden van de belangrijkste taken, maar zijn daar ondergeschikt aan.

6.) De focus verleggen van uren naar doelstellingen

‘Nee ik ben te druk’.

We kennen allemaal wel: iemand die nooit naar verjaardagen of feestjes komt, omdat ze het te druk hebben.

Veel zzp’ers werken meer dan 40 uur per week en geven daarmee een groot deel van hun vrije tijd op voor het bedrijf. ‘Ik kan niet’.

Maar hoeveel krijg je daadwerkelijk gedaan in jouw werktijd?productiviteit

Ondanks het feit dat alle gewoonten die ik in dit artikel opsom de moeite waard zijn om te overwegen voor jou als zzp’er vind ik deze toch veruit de belangrijkste.

Hoe langer je aan iets werkt betekent niet dat het er beter op wordt naar mate je er meer tijd aan besteedt.

Wanneer ik een gesprek aanga met freelancers hoor ik vaak vallen dat ze vandaag teveel hebben gewerkt. Ze zijn immers een aantal uur langer aan de slag geweest dan mensen die voltijds in dienstverband gaan werken.

Voor mij bestaat te veel of te weinig werken niet.

Er is alleen ‘genoeg werken’.

Je werkt zoveel als dat er nodig is en je definieert wat jij kan doen in een bepaalde tijd.

Het gaat erom dat ik mijn doelstellingen behaal op een productieve wijze.

Op het ogenblik dat er een bepaald project in mijn planning moet worden opgenomen probeer ik te bepalen hoeveel tijd er ongeveer in het project gaat zitten.

Wanneer ik voor het project in kwestie een bepaalde deadline heb meegekregen en er uiteindelijk meer tijd dan verwacht in de opdracht gaat zitten vind ik dat geen issue.

Ik wil het project graag tijdig afronden om de klant tevreden te stellen. Wat maakt het uit dat er mogelijks enkele uren extra tijd in komen te zitten? Het heeft hooguit invloed op het rendement dat ik met de opdracht kan behalen.

Ook het omgekeerde geldt voor bovenstaand voorbeeld.

Had je in eerste instantie verwacht acht uur tijd nodig te hebben voor het afronden van een project, maar blijkt je aan twee uur voldoende te hebben? Waarom zou je het dan langer rekken dan strikt noodzakelijk is?

Bedenk op dit vlak ook dat een kortere opleveringstermijn dan vooropgesteld alleen maar zal worden gewaardeerd door jouw klant.

7.) Het tijdig nemen van een productiviteitspauze

Betekent productief zijn dat je een hele werkdag aan één stuk door intensief moet werken?

Absoluut niet.

Op het ogenblik dat ik een bepaalde opdracht tot een goed einde hebt gebracht, neem ik een kleine pauze. Net zoals ik een taak afrond van mijn to-do lijstje.

Met een pauze bedoel ik niet dat ik mijn social media check of filmpjes ga kijken.

Ik zorg er altijd voor dat ik tijdens deze ‘pauzes’ aan de slag blijf.

Ik vul mijn pauzes op met minder belangrijke en minder intensieve taken.

Moeten er bijvoorbeeld nog een aantal e-mails worden beantwoord of wil je graag iets van je laten horen via je zakelijke social media kanalen? Dan is dit een geschikt moment. Ook facturen versturen in deze tijd kan je productiviteit een boost geven.

Ondanks dat ik alsnog aan het werk ben, neem ik een pauze van wat ik voorheen aan het doen was.

Ik houd een lijstje bij met minder belangrijke taken die ik tussendoor kan doen. De kleine taakjes in mijn pauzes hoeven niet perse zakelijk gerelateerd te zijn. Als ik thuis werk kan ik in mijn pauzes ook mijn wekrplek opruimen, de vaatwasser uitruimen of het gras maaien.

Belangrijk is dat jij je tijd effectiever gebruikt. Neem pauzes, maar besteed je pauzes wel productief.

8.) Gebruikmaken van extra motiverende gewoonten

Ook wij zzp’ers zijn natuurlijk maar gewone mensen.

Je productiviteit zo optimaal mogelijk houden mag dan belangrijk zijn, maar het laatste wat je wil is tegen een burn-out aanlopen.

Om stress te voorkomen zonder dat je productiviteit er door wordt aangetast moet je voor jezelf beslissen welke zaken jou net dat extra duwtje in de rug kunnen geven.

Dit kan voor iedereen anders zijn, motiverende gewoonten die voor mij heel goed werken zijn:

  1. Draai playlists met je favoriete muziek

Muziek is voor mij niet weg te denken. Mijn bedrijf zou failliet zijn zonder Spotify.

Muziek geeft me een boost en houdt me productief.

Ik heb verschillende playlists gemaakt voor verschillende soorten werkzaamheden.

Als ik aan het schrijven ben, houd ik van een kalme en instrumentale afspeellijst. Ben ik met design gerelateerd bezig, dan luister ik graag naar virtuoze nummers en muziek met een snellere beat.

  1. Kijk naar een motiverende video

Als alles lijkt te mislukken en ik geen zin meer heb om door te gaan met mijn werkzaamheden, neem ik een korte pauze om naar een aantal inspirerende en motiverende video’s te kijken.

Benieuwd waar ik zoal naar kijk?

https://www.youtube.com/watch?v=3ev7GXzFTPg&frags=pl%2Cwn

https://www.youtube.com/watch?v=GVG4wgCqeEQ&frags=pl%2Cwn

    1. Maak een sprint

Op dagen waarop ik me minder productief voel plaats ik een timertje op mijn bureau. Ik bepaal hoeveel tijd ik normaal nodig zou hebben om een bepaalde taak af te ronden en stel de timer net wat korter in.

Vervolgens tracht ik het project af te ronden voordat de timer afgaat. Je zal ervan schrikken wat een enorme boost dit eenvoudige trucje aan je productiviteit kan geven.

9.) Afwisselen tussen verschillende projecten

Het komt regelmatig voor dat ik tijdens een drukke werkdag bij het werken aan een bepaald project het even niet meer zie zitten.

Als ik er al een behoorlijk aantal uurtjes op heb zitten, is de verleiding groot om de handdoek in de ring te gooien en het voor gezien te houden.

Maar mijn inkomen en dus ook mijn levensstijl is afhankelijk van mijn productiviteit.

Dus op een of andere manier moet ik door blijven gaan.

Als ik tegen een obstakel aanloop en het even niet meer zie zitten pak ik gewoon een ander project op.

Een project dat ik leuk vind en waar ik energie van krijg.

Zo blijf ik vorderingen maken en kan ik op een later tijdstip met hernieuwde moed ook het eerste project afwerken.

10.) Neem je tijd terug in eigen handen

Ik kan als zzp’er als geen ander bepalen hoeveel tijd ik nodig heb om niet alleen mijn onderneming draaiende te houden, maar ook verder te kunnen uitbouwen of verbeteren.

Als je fulltime zzp’er bent hangt je leven er van af.

Het succes van jouw onderneming staat of valt met je productiviteit.

Dus neem zelf de touwtjes terug in handen en ben bewust bezig met het potentieel en de productiviteit van je onderneming.

Ga aan de slag en intergreer beetje bij beetje de tips die ik je in dit artikel heb gegeven in jouw dagelijkse routine.

Probeer nieuwe technieken uit. Maak van de succesvolle technieken lange termijn gewoonten. Denk ook aan goede zakelijke rekeningen en boekhoudprogramma’s.

Neem je tijd écht terug in eigen handen, verhoog je productiviteit en verhoog je energieniveau en je krijgt tijd beschikbaar waarvan je niet eens wist dat je die tijd had.

Op naar een productieve en rooskleurige toekomst.

Welke productiviteitstips werken bij jou goed en kan je aanbevelen aan anderen? Deel jouw gewoonten in de reacties hieronder!

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie