Je bent zelfstandig ondernemer en hebt voor het werk een auto nodig. Afhankelijk van het soort bedrijf en welk voertuig je nodig hebt, kun je dan kiezen voor kopen, leasen, huren of je privéauto inzetten als bedrijfsvoertuig. Maar wat is het goedkoopst?
Privéauto inzetten
Als je een goede auto voor de deur hebt staan die nog niet aan vervanging toe is, dan kun je overwegen deze in te zetten als bedrijfsauto. In dat geval is het heel belangrijk dat je de kilometers die je privé rijdt en het aantal zakelijke kilometers dat gereden wordt door jou en/of je werknemers strikt gescheiden houdt. Dit moet je dus goed bijhouden. Waarom? Omdat je bij de Belastingdienst btw mag aftrekken van de kosten voor het zakelijke gebruik van de privéauto en eventuele onkosten die daaraan gerelateerd zijn. En die btw kun je ook verrekenen bij het afsluiten van een autoverzekering, waardoor de premie lager wordt.
Nieuwe auto kopen
Het kan zijn dat je een bedrijfsvoertuig moet kopen vanwege het soort onderneming dat je bent begonnen. Denk bijvoorbeeld aan een rijschool, een koeriersdienst of een bestelauto waarmee je cateringdiensten levert. Hier geldt dat je de btw op de aanschaf, de kosten voor gebruik en onkosten mag aftrekken. Welke verzekering je afsluit, hangt af van hoe de bedrijfsauto in de boeken staat. Is die met privé middelen gekocht? Dan kan het zijn dat je er een particuliere autoverzekering voor kunt afsluiten. Is het voertuig met bedrijfsmiddelen betaald, dan sluit je een zakelijke verzekering af.
Bijtelling
Wanneer je een bedrijfsauto voor meer dan 500 kilometer per jaar ook privé gebruikt, dan is er sprake van bijtelling. Hier wordt een percentage van de cataloguswaarde van de auto opgeteld bij het belastbare inkomen. Dit betekent dat je meer belasting moet betalen.
Leasen
Leasen kan een handige optie zijn wanneer je een bedrijfsauto nodig hebt. Ook wanneer je die daarnaast als privéauto wil gebruiken. Je betaalt een vast maandbedrag, dit is inclusief autoverzekering dus die hoef je niet apart af te sluiten. Waar let je op?
Zakelijke lease
Bij zakelijke lease heb je keus uit een personenauto voor zakelijk gebruik of een bestelauto. Daarnaast kun je kiezen uit een operationele lease, of bijvoorbeeld een speciale starterslease voor beginnende ondernemers. Dat laatste betekent dat je bijvoorbeeld geen jaarcijfers of bankgarantie hoeft te overleggen aan de leasemaatschappij.
Private lease
Bij private lease geldt dat je de auto in principe voor privédoeleinden leaset. Gebruik je deze auto ook zakelijk, dan mag je de btw van die kosten aftrekken bij de Belastingdienst. De privékosten niet.
Leasen en Belastingdienst
Wanneer je een auto leaset, moet je er rekening mee houden dat de auto alleen bij financial lease als bedrijfsmiddel wordt gezien, omdat je als onderneming de financiële risico’s draagt. Dan hoort de auto bij het vermogen van de zaak. Je mag de btw op de leasetermijnen, en andere kosten die aan zakelijk gebruik gerelateerd zijn, aftrekken. Bij operational lease is er meer sprake van huur en is de auto ook geen bedrijfsmiddel.
Auto huren
Ga je nog niet zoveel op pad als zelfstandig ondernemer maar heb je af en toe wel een auto nodig? Dan is huren een optie. Bereken dan wel goed of je echt bespaart ten opzichte van bijvoorbeeld leasen. Meestal is shortlease dan een betere optie, omdat je dan een korte periode, meestal vanaf een maand, altijd een auto tot je beschikking hebt.
Vergelijken
Wat het goedkoopst is, hangt dus af van je situatie als zzp’er. Bedenk goed welke kosten je maakt bij het gebruik van je eigen auto, de aanschaf van een nieuwe auto of leasen. Zet die op een rij, zo heb je een goed beeld van wat het voordeligst is.
0 reacties