Stel je hebt een zakelijke rit om welke reden dan ook niet met je eigen auto of het openbaar vervoer gedaan, maar je hebt de taxi genomen. Je gaat bijvoorbeeld met de taxi naar een afspraak, bijeenkomst, evenement of congres. Hoeveel btw betaal je dan over de taxi en mag je de btw van de taxi aftrekken?

9% btw op taxikosten

Een taxiritje is belast met 9% btw. Een taxi valt namelijk onder personenvervoer. Alle verschillende soorten personenvervoer, zoals openbaar vervoer, busvervoer, vervoer per schip en nog een aantal andere varianten zijn met het belastingtarief van 9%  belast.

Btw taxi aftrekken

Je hebt de taxi betaald, inclusief de 9% btw. Mag je deze btw dan terugvragen van de belastingdienst?

Het antwoord is ja. De taxichauffeur zal de btw af moeten dragen, dat betekent dat jij de btw in vooraftrek mag brengen, oftewel terug mag vragen. Net zoals bij alle andere soorten personenvervoer, zoals openbaar vervoer, mag je de btw aftrekken.

Als jij je laat rijden in een taxi, mag je vanzelfsprekend geen kilometervergoeding van € 0,23 belastingvrij uitkeren. Kilometervergoeding is alleen van toepassing als jij jezelf van bestemming A naar B rijdt voor zakelijke doeleinden.

Uitzondering

Diensten van een privéchauffeur zijn niet belast met 9%, maar met 21% btw. Er is sprake van een privéchauffeur als een klant wordt opgehaald door een ondernemer die met een tweede chauffeur zowel de klant als zijn auto naar de bestemming rijdt.

Administratieve verplichtingen

Bij een eventuele belastingcontrole, moet je altijd aan kunnen tonen hoe de kosten tot stand zijn gekomen en dit kunnen bewijzen met onderliggende documentatie. Om dus te kunnen aantonen dat je de taxi ook daadwerkelijk hebt genomen, zal je een bonnetje of factuur aan de chauffeur moeten vragen. Het bonnetje of factuur moet je in in je bedrijfsadministratie bewaren.

Btw Uber

Uber is een concept dat belastingtechnisch ietwat ingewikkeld ligt. Een UberPop chauffeur wordt geacht ondernemer te zijn, hij voldoet immers aan alle kenmerken voor een ondernemer. Een UberPop chauffeur beoogt winst, neemt regelmatig deel aan het maatschappelijk verkeer en heeft een duurzame organisatie van arbeid en kapitaal, daarmee is hij voor de belastingdienst ondernemer. Daardoor moet hij 9% btw over zijn diensten rekenen, die jij vervolgens als voorbelasting mag aftrekken.

In de praktijk komt het echter vaak voor dat een Uberpop chauffeur geen KvK-nummer heeft en dus geen ondernemer is. Het gevolg is dat hij zijn inkomsten uit Uber niet opgeeft aan de belastingdienst en geen btw betaald. Omdat de UberPop chauffeur in dit geval geen ondernemer is, verleent hij de dienst (taxi vervoer) als particulier. Particulieren mogen geen btw in rekening brengen, waardoor jij geen voorbelasting mag aftrekken.