Wanneer mag je BTW op parkeerkosten terugvragen?

Zijn parkeerkosten aftrekbaar? En mag je btw op parkeren terugvorderen?

Bijna iedere zzp’er krijgt op een gegeven moment met deze vraag te maken. En het is een van de meest gemaakte fouten in zzp administraties.

Hoe zit het nu écht? In dit artikel kom je het volgende te weten:

  1. Zijn parkeerkosten aftrekbaar?
  2. Zit er btw op parkeerkosten?
  3. Kan je de btw op parkeren terugvragen als zzp’er?

Zijn parkeerkosten aftrekbaar?

Parkeerkosten zijn alleen aftrekbaar als je een auto op de zaak rijdt.

Heb je de auto aangemerkt als privé vermogen? Dan mag je geen parkeerkosten zakelijk inboeken.

Waarom zijn parkeerkosten niet aftrekbaar als je als zzp’er met je privéauto parkeert voor een zakelijke afspraak? Je mag met een privéauto geen parkeerkosten aftrekken, omdat je 19 cent per kilometer aftrekt. Alle kosten gerelateerd aan je auto zitten in die vergoeding, waaronder brandstof, verzekeringen maar dus ook parkeren. De belastingdienst heeft ooit bepaald dat €0,19 per kilometer ‘genoeg is’ om je zakelijke autokosten te dekken. Die € 0,19 per kilometer mag je belastingvrij uitkeren.

Heb je de auto op de zaak staan? Dan mag je de parkeerkosten aftrekken. Heb je de auto aangemerkt als privé vermogen (de auto staat dan niet op de balans van je eenmanszaak), dan kan je geen parkeerkosten aftrekken. In plaats daarvan keer je € 0,19 per kilometer belastingvrij uit aan jezelf.

Zit er BTW op parkeerkosten?

korte vraag tussendoor:
Hoeveel kost jouw boekhouder?

Parkeerkosten in je administratie opnemen kan al redelijk wat belastingcenten schelen. In sommige gevallen mag je ook nog de BTW op parkeerkosten terugvragen. Het verschil wanneer dit wel en wanneer dit niet mag is afhankelijk van de plek waar je parkeert.

Soms zit er btw op parkeerkosten, maar soms betaal je btw op parkeerkosten.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • betaald parkeren op straat
  • betaald parkeren in parkeergarages

Geen BTW op parkeren terugvragen

De BTW op parkeerkosten op straatkan je nietterug vorderen.

BTW tarief parkeren op straat wordt belast met 0% btw.

wel BTW op parkeren terugvragen

De BTW op parkeerkosten in parkeergarages mag je wél terug vorderen mits je een auto van de zaak rijdt

BTW tarief parkeren in parkeergarages wordt belast met het hoogste tarief, 21% btw.

Het idee achter deze constructie is, dat BTW op commerciële diensten belast wordt (en dus ook teruggevraagd kan worden voor zzp’ers met auto op de zaak), terwijl BTW op niet commerciële diensten niet terug gevraagd kan worden.

Parkeergarages stellen ruimte ter beschikking tegen een vergoeding. Dat is een commerciële dienst en wordt daarom belast volgens het Nederlandse belastingstelsel. Zodoende wordt btw op parkeren belast met 21% btw.

Betaalde parkeerplaatsen op straat worden beheerd door de gemeente. De overheid is een niet-commerciële instelling. Daardoor wordt er geen btw op parkeren geheven bij parkeerplaatsen op straat. Parkeergarages daarentegen, worden veelal beheerd door ondernemers met een winstoogmerk. Hierdoor mag je de BTW die je betaalt bij parkeergarages wel terug vragen.

btw terugvragen zzp

Veel ZZP’ers (bijna de helft) parkeren wekelijks betaald, maar nemen de parkeerkosten voor eigen rekening. Ruim 25% geeft wekelijks meer dan € 5 uit aan parkeerkosten. Als je dit voor eigen rekening neemt, lopen deze kosten al vrij snel op.

Een zzp’er die iedere week €5 betaalt aan parkeerkosten, loopt op jaarbasis €109 belastingvoordeel mis. Dat kan simpel voorkomen worden door je parkeerbonnetjes in te boeken in je administratie mits je zakelijk rijdt. Verschillende boekhoudprogramma’s zoals e-Boekhouden.nl hebben een app waarmee je een bonnetje al binnen 20 seconden hebt ingeboekt.

Rijd je een privéauto? Houd dan je kilometerregistratie bij zodat je €0,19 per kilometer onbelast kunt uitkeren aan jezelf als zzp’er.

Daarnaast vraagt 46% van de ondernemers nooit de BTW op parkeerkosten terug. Logisch, omdat de regels vrij ingewikkeld zijn. Zeker voor de zzp’er die niet regelmatig zakelijk parkeert. Maar feit blijft wel dat het zonde is, 21% per bonnetje is niet niks. Vaak wordt de aanname gemaakt dat de btw meestal niet terug te vragen is, waardoor de grootste groep zelfstandigen geen moeite meer doet bij parkeerbonnen. Ook als er wel btw op zet. Zonde, uit onderzoek blijkt namelijk dat parkeren in parkeergarages erg populair is onder zzp’ers. Doe hier je voordeel mee!

Kortom

En eenmaal je weet hoe het zit is het makkelijk te onthouden. Dus hier nogmaals de regels in een notendop:

Parkeren met een auto geregistreerd als privé vermogen
de parkeerkosten en btw op parkeren zijn niet aftrekbaar. Je mag wel €0,19 per kilometer belastingvrij uitkeren aan jezelf.

Parkeren met een auto op de zaak
De parkeerkosten zijn aftrekbaar.

De btw op parkeren mag je alleen declareren als je in een parkeergarage parkeert. Bij parkeren op straat wordt er geen btw geheven en kan je dus ook geen btw terugvorderen.

4 Reacties

  1. Silvester Bosman Reageer

    Dit geldt niet als je een privé voertuig rijdt! Dan zit alles in de €0,19 per kilometer.

    • Hi Erik. Je hebt gelijk dat in het artikel niet duidelijk naar voren komt dat het alleen geldt voor zzp’ers met een auto op de zaak. Ik ga het aanpassen, dank voor de heads up!

Reactie toevoegen

Navigeer