Zoek naar:

Zijn parkeerkosten aftrekbaar? En mag je btw op parkeren terugvorderen?

Bijna iedere zzp’er krijgt op een gegeven moment met deze vraag te maken. En het is een van de meest gemaakte fouten in zzp administraties.

Hoe zit het nu écht? In dit artikel kom je het volgende te weten:

 1. Zijn parkeerkosten aftrekbaar?
 2. Zit er btw op parkeerkosten?
 3. Kan je de btw op parkeren terugvragen als zzp’er?

1. Zijn parkeerkosten aftrekbaar?

Parkeerkosten zijn alleen aftrekbaar als je een auto op de zaak rijdt.

Heb je de auto met privé vermogen aangeschaft (m.a.w. de auto staat niet op de balans van je eenmanszaak of onderneming)? Dan mag je parkeerkosten niet zakelijk inboeken.

Waarom zijn parkeerkosten niet aftrekbaar als je als zzp’er met je privéauto parkeert voor een zakelijke afspraak? Je mag met een privéauto geen parkeerkosten aftrekken, omdat je al 23 cent per kilometer belastingvrij mag uitkeren.

Alle kosten gerelateerd aan je auto zitten in die vergoeding, waaronder brandstof, verzekeringen maar dus ook parkeren. De belastingdienst heeft bepaald dat €0,23 per kilometer ‘genoeg is’ om je zakelijke autokosten te dekken (in 2023 was dat €0,21). Die € 0,23 per kilometer mag je belastingvrij uitkeren.

Kortom:

 • Auto op de zaak: parkeerkosten aftrekbaar
 • Auto privé: parkeerkosten niet aftrekbaar. In plaats daarvan keer je €0,23 per kilometer belastingvrij uit aan jezelf.

2. Zit er BTW op parkeerkosten?

Parkeerkosten in je administratie opnemen kan al redelijk wat belastingcenten schelen. In sommige gevallen mag je ook nog de BTW op parkeerkosten terugvragen. Ook als je met een privéauto rijdt. Het verschil wanneer dit wel en wanneer dit niet mag is afhankelijk van de plek waar je parkeert.

Soms zit er wel btw op parkeerkosten, maar soms betaal je geen btw over parkeerkosten.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

 • betaald parkeren op straat
 • betaald parkeren in parkeergarages

Geen BTW op parkeren terugvragen

De BTW op parkeerkosten op straat kan je niet terug vorderen.

BTW tarief parkeren op straat wordt belast met 0% btw. Er zit geen btw op, dus er valt ook niets terug te vorderen.

wel BTW op parkeren terugvragen

De BTW op parkeerkosten in parkeergarages mag je wél terug vorderen.

BTW tarief parkeren in parkeergarages wordt belast met het hoogste tarief, 21% btw.

Let op: om de btw terug te vragen moet je de parkeerbon altijd verwerken in de administratie.

Handige oplossing voor alle parkeerbonnetjes

Als je regelmatig zakelijk parkeert kan het soms best onoverzichtelijk worden met al die parkeerbonnetjes.

Een oplossing voor zzp’ers die regelmatig zakelijk parkeren: gebruik een parkeerapp zoals Yellowbrick of ParkMobile. Voordelen daarvan zijn:

 • maandfactuur met btw specificatie
 • niet meer naar de parkeerautomaat, je betaalt snel met je mobiel. Achteraf.
 • Je kunt notities toevoegen aan parkeeracties zodat je de kosten handig kan doorberekenen aan de klant
 • overal te gebruiken, op straat en in parkeergarages
 • geen abonnement. Je betaalt alleen een klein transactiebedrag bij parkeren

Met een parkeerapp hoef je niet iedere keer naar de parkeerautomaat, hoef je geen parkeerbonnetjes te bewaren en krijg je automatisch een btw overzicht. Praktisch alle parkeerfrustraties in een keer opgelost 🙂

Terug naar de btw

Genoeg over parkeerapps 🙂 Als je veel parkeert, handig om te gebruiken. En de app is gratis om te hebben. Maar nu weer terug naar hoe het zit met de btw.

Op straat zit er dus geen btw op parkeren, in parkeergarages wel. Het idee achter deze constructie is, dat BTW op commerciële diensten belast wordt, terwijl BTW op niet commerciële diensten niet terug gevraagd kan worden.

Parkeergarages stellen ruimte ter beschikking tegen een vergoeding. Die worden altijd gerund door commerciële bedrijven. Daarom worden parkeergarages belast volgens het Nederlandse belastingstelsel met 21% btw.

Betaalde parkeerplaatsen op straat worden beheerd door de gemeente. De overheid is een niet-commerciële instelling. Daardoor wordt er geen btw op parkeren geheven bij parkeerplaatsen op straat. Parkeergarages daarentegen, worden veelal beheerd door ondernemers met een winstoogmerk. Hierdoor mag je de BTW die je betaalt bij parkeergarages wel terug vragen.

3. btw terugvragen zzp

Veel ZZP’ers (bijna de helft) parkeren wekelijks betaald, maar nemen de parkeerkosten voor eigen rekening. Ruim 25% geeft wekelijks meer dan € 5 uit aan parkeerkosten. Als je dit voor eigen rekening neemt, lopen deze kosten al vrij snel op.

Een zzp’er die iedere week €5 betaalt aan parkeerkosten, loopt op jaarbasis €109 belastingvoordeel mis. Dat kan simpel voorkomen worden door je parkeerbonnetjes in te boeken in je administratie mits je zakelijk rijdt. Verschillende boekhoudprogramma’s zoals e-Boekhouden.nl hebben een app waarmee je een bonnetje al binnen 20 seconden hebt ingeboekt. Een boekhouder kan je hier ook bij helpen.

Als zzp’er of ondernemer kan je de btw op parkeerkosten terugvragen bij commerciële parkeerplaatsen. Bewaar het bonnetje goed, dat dient als bewijslast.

Rijd je een privéauto? Houd dan je kilometerregistratie bij zodat je €0,23 per kilometer onbelast kunt uitkeren aan jezelf als zzp’er.

Daarnaast vraagt 46% van de ondernemers nooit de BTW op parkeerkosten terug. Logisch, omdat de regels vrij ingewikkeld zijn. Zeker voor de zzp’er die niet regelmatig zakelijk parkeert. Maar feit blijft wel dat het zonde is, 21% per bonnetje is niet niks. Vaak wordt de aanname gemaakt dat de btw meestal niet terug te vragen is, waardoor de grootste groep zelfstandigen geen moeite meer doet bij parkeerbonnen. Ook als er wel btw op zet. Zonde, uit onderzoek blijkt namelijk dat parkeren in parkeergarages erg populair is onder zzp’ers. Doe hier je voordeel mee!

Kortom

En eenmaal je weet hoe het zit is het makkelijk te onthouden. Dus hier nogmaals de regels in een notendop:

Parkeren met een auto geregistreerd als privé vermogen
De parkeerkosten mag je niet als kosten opvoeren, in de plaats daarvan mag je €0,23 per kilometer belastingvrij uitkeren aan jezelf.

De btw op parkeren mag je terugvragen aan de belastingdienst.

Parkeren met een auto op de zaak
De parkeerkosten zijn aftrekbaar.

De btw op parkeren mag je terugvragen aan de belastingdienst.

Let op: De btw op parkeren mag je alleen declareren als je in een parkeergarage parkeert. Bij parkeren op straat wordt er geen btw geheven en kan je dus ook geen btw terugvorderen.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

12 reacties

 1. De tekst van bovenstaand artikel is alleen juist als de auto op de zaak staat. In veel gevallen is dat niet het geval en kan de ZZP-er zijn gereden kilometers tegen 0.19 cent declareren. In die 0.19 cent zijn parkeerkosten inbegrepen en mogen dus niet nog als kosten worden opgenomen. Vraag blijft: mag dan wel de btw als voorbelasting worden opgenomen?

 2. Silvester Bosman Antwoord

  Dit geldt niet als je een privé voertuig rijdt! Dan zit alles in de €0,19 per kilometer.

  • Hi Erik. Je hebt gelijk dat in het artikel niet duidelijk naar voren komt dat het alleen geldt voor zzp’ers met een auto op de zaak. Ik ga het aanpassen, dank voor de heads up!

   • De btw is wel apart aftrekbaar over het zakelijke onderhoud en gebruik van de privéauto. Op de website van de belastingdienst staat het volgende:

    ‘Gebruikt u een auto die tot uw privévermogen behoort, ook voor zakelijke doeleinden? Of gebruikt een werknemer deze auto voor zakelijke doeleinden? Dan kunt u de btw over het onderhoud en gebruik aftrekken, voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet.’

    • Klopt Hans, zo mag je de btw over parkeerkosten ook terugvragen. Alleen de parkeerkosten mag je niet als kosten opvoeren in je bedrijf. Het werkt dus hetzelfde als bij btw over onderhoud en gebruik van de auto.

 3. De parkeerkosten op de facturen van Yellowbrick bv zijn uitgesplitst in parkeerkosten met 0% btw en een klein bedrag voor transactiekosten waar 21% btw over gerekend wordt. Die btw kan je terugvragen, lijkt mij. En het totaal mag je afschrijven als de auto dus op naam van de zaak staat.
  Jammer dat je niet mag kiezen welke kosten je mag afschrijven als t een prive auto is.
  Als je alleen de parkeerkosten afschrijft, wat makkelijk is via de parkeer app,
  en niet de kilometers, wat een stuk lastiger is om bij te houden,
  declareer je ook niks dubbel toch?

  • Hey Chris, nu je Yellowbrick noemt.. goede tip! Ook voor andere zzp’ers handig om een makkelijk btw overzicht te ontvangen. Zal die aanbeveling in het artikel verwerken. Ik gebruik daar Parkmobile voor 🙂

   De parkeerkosten mag je bij gebruik van een privéauto niet aftrekken. In plaats daarvan mag je €0,19 cent per kilometer belastingvrij uitkeren. Daar heb je dus helaas geen keuze in. Enige oplossing is dus om je zakelijke ritten bij te gaan houden.

   De BTW over yellow brick kosten / transactiekosten mag je net zoals BTW op parkeerkosten terugvragen.

 4. Ik heb een vraag ik heb een buiten plaats rondom het onroerend goed dat ik verhuur aan o.a studenten. Alles in box 3
  Daar verhuur ik parkeerplaatsen op (van niet huurders van de mensen van het onroerend goed)
  Mag ik die verhuren zonder btw? Of moet ik daar btw over betalen en rekenen , ook als het alleen verhuurd wordt aan niet zakelijke klanten, maar gewoon aan prive mensen. (die gewoon daar in de buurt werken of op een kantoor zitten)?

  • Hoi Remco,

   Als de verhuur van de parkeerplaatsen samenhangt met de verhuur van de woning(en), mag je de huuropbrengsten van de parkeerplaatsen behandelen zoals je de huuropbrengsten van de woning behandelt.

   Voorwaarde is wel dat de parkeerplaatsen aan de huurder van de woning verhuurd worden.

   Met andere woorden, als je de woning aan studenten verhuurt en de parkeerplaats aan andere privé personen, ziet de belastingdienst de parkeerplaatsen niet meer als ‘onderdeel’ van de woning. Daarom zal je btw moeten heffen op de verhuur van jouw parkeerplaats.

Schrijf een reactie