Zoek naar:

Heb je besloten de uitdaging aan te gaan om als zzp’er te werken? Dat is natuurlijk een spannende stap. Als je nog geen werkervaring hebt opgedaan, is het lastig om klanten te vinden. Er wordt tenslotte vaak gevraagd om wat je al kan…

Hoewel het misschien wat lastiger is om opdrachten binnen te halen, is het zeker niet onmogelijk. Hoe je er toch een succes van maakt? Wij delen een aantal goede tips!

1. Werk aan je vaardigheden

Als je nog geen werkervaring hebt, maar wél indruk wil maken op je opdrachtgevers, is het een aanrader om aan je vaardigheden te werken. Je hebt ongetwijfeld bij je opleiding en eventuele stages al enkele vaardigheden opgedaan, maar het kan geen kwaad om jezelf te blijven ontwikkelen. 

Werken aan je kwaliteiten is bijvoorbeeld mogelijk door een korte opleiding, training of cursus te volgen binnen je vakgebied. Zo leer je nieuwe dingen – en bovendien krijg je dan vaak een certificaat na succesvolle afronding, wat je weer mee kunt nemen bij het solliciteren op een leuke klus.

2. Maak een portfolio, cv en motivatiebrief

Net als bij solliciteren op een functie in loondienst, wil een opdrachtgever ook vaak weten wie er reageert. Het is daarom belangrijk om een portfolio, cv en motivatiebrief te maken die je eventueel kunt aanpassen per project. Daarmee laat je namelijk zien wat je wél in huis hebt. 

Denk bij het vullen van je portfolio aan je ervaringen in stages of vrijwilligerswerk. Lees ook meer tips over een cv maken zonder werkervaring, zodat je alsnog een goede indruk achterlaat. 

Ten slotte is een motivatiebrief een handig middel om te laten zien waarom je de opdracht graag aanneemt en waarom jij de ideale kandidaat bent. Gebruik voor je portfolio, cv en motivatiebrief je sterke punten om een opdrachtgever toch te overtuigen van je kunnen.

3. Neem eerst kleine projecten aan

Je wil natuurlijk het liefst meteen grote klussen binnenslepen, maar dat is niet altijd realistisch. Kom je een kleiner project tegen welke ook niet bijzonder goed betaalt? Dan is het een aanrader om die in de beginfase wél gewoon op te pakken als je de kans hebt. 

Iedere klus die je doet, zorgt weer voor meer ervaring en dat helpt jou een beter portfolio op te bouwen. Wees dus in de beginfase niet te kritisch qua projecten. Om meer ervaring op te doen, kun je er het beste zoveel mogelijk aannemen. 

4. Wees geduldig

Opdrachten voor jou als zzp’er komen niet zomaar op je af – daar moet je zelf achteraan gaan. Vooral in de beginfase kan dat lastig zijn, zeker zonder werkervaring. 

Een goede tip is om geduldig te blijven. Geef niet meteen op als je niet de ene na de andere opdracht binnenhaalt. Denk niet gelijk dat je dan gefaald hebt: het opzetten van een onderneming kost nu eenmaal veel tijd. Werk aan vaardigheden en competenties die waardevol zijn voor je vakgebied. 

Deze tips hierboven helpen je op weg om toch opdrachten binnen te halen als je nog geen werkervaring hebt. Hoe meer opdrachten je doet, hoe meer ervaring je krijgt en hoe makkelijker het wordt om successen te behalen.

Auteur

Schrijf een reactie