Zoek naar:

Net gestart als zzp’er? Denk niet dat het vanaf nu een makkie wordt! Sterker nog: als zelfstandige zonder personeel moet je op alles voorbereid zijn. Er liggen tenslotte nogal wat uitdagingen op je te wachten. Van de productie tot het vinden van een boekhouder: alles is jouw verantwoordelijkheid.

De obstakels die je als zzp’er tegenkomt

Er zijn nogal wat uitdagingen die zzp’ers tegenkomen tijdens het uitvoeren van hun dagelijks werkzaamheden. Zomaar een aantal voorbeelden:

Miskenning

De opdrachtgever geeft misschien niet om je werk. Ze kunnen je werk zelfs negeren of vergeten, waardoor je je behóórlijk miskend kunt voelen…

Overwerkt en onderbetaald worden

Je kan overwerkt raken of onderbetaald worden. Dit komt relatief vaak voor bij zzp’ers, bijvoorbeeld doordat de meesten op afstand werken, soms zelfs vanuit het buitenland, en langer bezig zijn met een klant dan ze vooraf hadden ingecalculeerd.

Ontevredenheid

Je kunt ontevreden zijn over je klanten, maar tegelijkertijd vastzitten aan klanten waar je niet graag mee omgaat. Dit kan zeer stressvol en zelfs giftig zijn.

Betrouwbaar zijn als zzp’er

Wat volgens ons key is in het vermijden van dit soort valkuilen? Betrouwbaarheid

Zzp’ers worden aangenomen omdat ze betrouwbaar zijn. Als je wil slagen als zzp’er moet je je opdrachtgevers laten zien dat ze op je kunnen bouwen én rekenen.

Dat doe je natúúrlijk door geweldig werk te leveren, maar ook door afspraken na te komen en duidelijkheid te creëren. 

Dat laatste zorgt ervoor dat je opdrachtgever weet wat hij of zij aan je heeft en dat er geen valse verwachtingen ontstaan. Op die manier kom je niet in de problemen en kun je jouw focus leggen op het leveren van kwaliteit.

Besteed dan ook niet teveel tijd aan zaken die niet bij je eigenlijke expertise horen. Je boekhouding uitbesteden is daar een goed voorbeeld van. Besteed je boekhouding uit aan een expert en je houdt méér tijd over voor de werkzaamheden waar je echt goed in bent.

Verantwoordelijkheid nemen

Een ander belangrijk aspect van het leven als zzp’er is de verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken. We noemden het al eerder, maar als zzp’er ben jij de persoon die verantwoordelijk is voor alles wat er binnen je bedrijf gebeurt – goed én slecht. Je moet de controle nemen over je klantrelaties en de klus klaren. Als je wacht tot anderen iets doen, verspil je alleen maar kostbare tijd. 

Wees dus proactief en laat dingen gebeuren in je leven en je bedrijf. Zzp’ers die proactief zijn en het heft in eigen handen nemen, krijgen vaak méér gedaan en kunnen veel meer bereiken dan zzp’ers die passief zijn en weinig doen.

Auteur

Schrijf een reactie