Zoek naar:

ZZP Daily testte de elf belangrijkste boekhoudprogramma’s van Nederland voor zzp’ers. Dit is onze review van Informer. Benieuwd naar de andere scores? Check dan onze vergelijkingspagina!

Samenvatting

Onze beoordeling: 3 sterren

De functionaliteiten: 3 sterren
De klantervaringen: 4 sterren
De klantenservice: 3 sterren
De kosten: 3 sterren
Onze ervaring: 3 sterren

Dit vinden we de grootste voordelen

 • Een duidelijke interface waarbij je snel vindt wat je nodig hebt.
 • De aanwezigheid van een bonnetjesscanner.
 • Koppelingsmogelijkheden met kassasystemen en webshops.

Dit vinden we de grootste nadelen

 • Te weinig automatisering.
 • Zeer beperkte mogelijkheden tot factureren en offertes in eigen huisstijl.
 • Kleine haperingen in het gebruik.

Prijs

€16,67 per maand (gemiddeld)

Onze reviews zijn zorgvuldig samengesteld op basis van verschillende factoren. Wil je weten hoe ze precies tot stand zijn gekomen? Kijk dan hier!

Screenshot Informer

Dit is onze InformerOnline Review!

Boekhoudprogramma’s en administratieve software rijzen anno nu als paddenstoelen uit de grond. Een naam die daarentegen al sinds de begindagen van het internet rondwaart, is Informer. Sinds 1993, om precies te zijn. Informer omschrijft zichzelf desondanks als een eigentijds boekhoudprogramma met een verregaande automatisering. We hebben gecheckt in hoeverre die omschrijving klopt.

Deze review is verdeeld in vijf verschillende onderdelen:

 • De functionaliteiten
 • De klantervaringen
 • De klantenservice
 • De kosten
 • Onze ervaringen
Screenshot Informer

1. De functionaliteiten

Hoe zit het met de automatisering?

Automatisering is – wat ons betreft – het belangrijkste onderdeel van een boekhoudpakket. Zo’n programma moet een zzp’er ontzorgen. Dat doet het vooral door vervelende, herhaalde handelingen te automatiseren. We vonden het dan ook goed om te horen dat InformerOnline  zichzelf prijst wegens zijn – naar eigen zeggen – verregaande automatisering.

Wat dat betreft, waren we eigenlijk teleurgesteld om te zien dat deze automatisering eigenlijk helemaal niet zo verregaand is.

Het klopt dat InformerOnline beschikt over een automatische bankkoppeling én is in staat om je btw-aangiftes direct naar de Belastingdienst te versturen. Maar het versturen van automatische betalingsherinneringen? Automatische gegevensherkenning? Een mail- en herkenfunctie? Allemaal niet aanwezig als je met Informer boekhouden wilt. Toch jammer.

Screenshot Informer

Hoe werkt het opstellen van facturen en offertes?

Gelukkig beschikt Informer wél over een uitgebreide module om facturen en offertes mee op te stellen. Althans – dat dachten we. Toen we deze functie eenmaal gebruikten, bleek dat namelijk een nieuwe teleurstelling.

Het klopt weliswaar dat het met Informer online mogelijk is om facturen en offertes op te stellen en te mailen. Het is ook een optie om periodiek te factureren én je kunt klanten online laten betalen, wat we erg waarderen.

Maar het feit dat we onze eigen huisstijl hierin niet konden verwerken, is toch wel een ernstig gebrek. Dat bleek alléén mogelijk met kennis van CSS. Geen goed begin, dus.

Screenshot Informer

Welke modules heeft dit boekhoudprogramma?

Goed – tijd om het negatieve achter ons te laten. InformerOnline heeft namelijk ook functionaliteiten waar we wél over te spreken zijn. 

De verschillende modules, bijvoorbeeld. Het programma beschikt bijvoorbeeld over een handige scanner, waarmee zoekgeraakte bonnetjes van de plaatselijke Shell voorgoed verleden tijd zijn. 

We zijn ook te spreken over de kilometerregistratie én de mogelijkheid om gewerkte uren vast te leggen. Het enige wat qua functies ontbrak, was een projectregistratie. 

Screenshot Informer

Welke koppelingen zijn er?

InformerOnline bleek ook erg goede keuze te zijn voor zzp’ers die een winkel – fysiek of online – beheren. Het boekhoudprogramma is namelijk eenvoudig te koppelen aan onder meer kassasystemen, salarissoftware en webshops. 

Puntje van kritiek: het is dan weer niet mogelijk om Informer online rechtstreeks aan een Payment Server Provider (PSP) te verbinden. We hopen dat deze functie er in de toekomst bijkomt, zodat met InformerOnline boekhouden een échte aanrader wordt voor zelfstandige winkeliers.

Screenshot Informer

Wat voor rapportages kan ik maken?

Qua rapportages zit het bij Informer ook wel snor. Of het nu gaat om balansen, debiteurenoverzichten, crediteurenoverzichten óf omzetoverzichten per klant: je hebt hier altijd een helder inzicht in je financiën. En dat is ook wat waard.

Kan ik dit boekhoudprogramma met meerdere gebruikers tegelijk gebruiken?

InformerOnline claimt op haar homepage een pakket te zijn voor iedere ondernemer. Het is wat dat betreft wel enigszins weird dat administraties niet voor meerdere gebruikers toegankelijk zijn. Wat als je je collega’s ook toegang wilt geven tot je financiën?

Het is gelukkig wél mogelijk om je boekhouder of accountant met je administratie te laten meekijken.

Kan ik mijn gegevens exporteren?

Tot slot: het is een optie om je boekhouding te exporteren naar een universeel auditbestand. Exporteren naar Excel- en PDF-bestanden is dan weer niet mogelijk.

Beoordeling van de functionaliteiten: 3 sterren

Screenshot Informer

2. De klantervaringen

Wat vinden anderen van dit boekhoudprogramma?

Op Google Reviews scoort Informer 4,3 sterren uit ruim 200 reviews.

Bij de InformerOnline ervaringen van andere gebruikers op Google Reviews zien we vooral dat mensen het boekhoudprogramma makkelijk in gebruik vinden. Er wordt ook genoemd dat het zonder problemen werkt en ideaal voor startups is. Bovendien vinden boekhouders het portaal erg goed wanneer ze in moeten loggen voor hun klanten.

Beoordeling van de klantervaringen: 4 sterren

Screenshot Informer

3. De klantenservice

Op welke manieren is het bedrijf bereikbaar?

Informer beschikt over een groot, digitaal hulpcentrum waarop je antwoord op de meeste vragen vindt. Als je persoonlijk contact zoekt, zijn je mogelijkheden echter wat summier. Het is weliswaar mogelijk om te chatten en je kunt Informer online via Facebook benaderen, maar dat is het eigenlijk ook wel. Géén mail, géén telefoon. Dat lijkt ons tamelijk stressvol wanneer je in een situatie verkeerd waarbij je snel antwoord nodig hebt.

Hoe kundig is de klantenservice?

We hebben Informer via de chatfunctie een aantal vragen gesteld die betrekking hadden op zowel hun boekhoudprogramma als boekhoudkundige kennis.

Voor een partij die al zo lang actief is, hadden we eigenlijk meer kennis en kunde verwacht. We werden voor vakspecifieke vragen naar de Belastingdienst verwezen. 

Informer wist ons wél te vertellen hoe we binnen hun systeem verouderde facturen moesten inboeken. Qua kennis van hun eigen boekhoudprogramma lijkt het dus wel goed te zitten.

Hoe snel reageert de klantenservice?

Positief aan de klantenservice van Informer is de snelheid van hun antwoorden. Ze waren het vlotst van allemaal en hadden niet meer dan een halfuurtje nodig om ons van repliek te dienen.

Dat stelde ons enigszins gerust: het idee dat er, in het geval van nood, altijd iemand aanwezig is om je te helpen.

Beoordeling van de klantenservice: 3 sterren

Screenshot Informer

4. De kosten

Wat kost dit boekhoudpakket?

Informer onderscheidt vijf verschillende betaalmogelijkheden:

 • ZZP Basis
 • ZZP Plus
 • ZZP Extra
 • MKB Basis
 • MKB Plus

We bespreken de drie opties voor zzp’ers hieronder.

ZZP Basis

ZZP Basis kost €12,00 per maand. Je mag hiervoor onder meer onbeperkt factureren, offreren en inkoopfacturen verwerken. Het is daarnaast mogelijk om tot maximaal dertig banktransacties uit te voeren.

Let wel: de bonnetjesscanner is niet bij deze prijs inbegrepen. Je betaalt hiervoor een aanvullende €5,00 per maand.

ZZP Plus

ZZP Plus kost €19,00 per maand. Je mag hiervoor onder meer onbeperkt factureren, offreren, inkoopfacturen verwerken én banktransacties uitvoren. De bonnetjesscanner is eveneens bij de prijs inbegrepen.

ZZP Extra

ZZP Extra kost ook €19,00 per maand en komt qua functionaliteiten en mogelijkheden in grote lijnen overeen met ZZP Plus. 

Het verschil zit hem in kleine dingetjes. Zo is het met ZZP Plus mogelijk om een flexibel rekeningschema te gebruiken, maar met ZZP Extra niet.

Daarentegen helpt ZZP Extra je met het uploaden van je inkomstenbelasting, wat niet kan met ZZP Plus.

Check alle verschillen tussen de pakketten hier.

Beoordeling van de kosten: 3 sterren

Screenshot Informer

5. Onze ervaring

Wat vonden jullie er zelf van?

Toegegeven – in het begin twijfelden we een beetje over het gebruik van Informer. Dat begon al met het inloggen, waarvoor we – naast een gebruikersnaam en een wachtwoord – ook een inlogcode nodig hadden. Het kostte ons tijd om deze uit de mail te vissen. Daarvan kun je zeggen dat het aan onze eigen onzorgvuldigheid ligt, maar aan de andere kant – is er anno nu écht geen efficiëntere manier om een veilige inlogprocedure te garanderen?

De interface van InformerOnline maakte echter een hoop goed. Deze is erg duidelijk en tot de basis gereduceerd. We hoefden daardoor nooit lang te zoeken naar benodigde functies. Erg fijn.

Het verdere gebruik zorgde echter wel voor een aantal kleine irritaties. Voorbeeld: het lukte ons niet om een specifieke klant te verwijderen omdat hier, volgens Informer, nog bonnetjes aan gekoppeld waren, terwijl dit niet het geval was.

Het grootste punt van ergernis zat hem echter in de factuur- en offertemodule. Facturen en offertes bleken nauwelijks aanpasbaar te zijn. Althans – het kan wel. Maar daar hadden we behoorlijk wat CSS-kennis voor nodig. We denken dat de meeste zzp’ers dit niet hebben en dus eindigen met standaardfacturen zonder logo. 

Beoordeling van onze ervaring: 3 sterren

Onze beoordeling: 3 sterren

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie