Search for:

Iedereen die in loondienst werkt of een uitkering of pensioen ontvangt betaalt daarover meteen loonheffing. Deze loonbelasting wordt ingehouden door de werkgever of de uitkeringsinstantie. Wat echter als je actief bent als zzp’er? Bestaat er bijvoorbeeld zoiets als een zzp loonbelasting? 

Absoluut. De manier waarop je als zzp’er wordt belast is wel afhankelijk van de wijze van ondernemen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om actief te zijn als zzp’er door middel van een eenmanszaak, maar je kan ook werken vanuit een coöperatie of een (besloten) vennootschap. In het laatste geval dien je rekening te houden met loonbelasting voor zzp. 

Wat als je werkt met een eenmanszaak?

Heb je ervoor gekozen om je bedrijf te runnen door middel van een eenmanszaak?

In dat geval geldt dat je geen rekening moet houden met een loonbelasting voor zzp, maar wel met de ‘inkomstenbelasting’. 

Deze inkomstenbelasting wordt jaarlijks achteraf definitief berekend door de belastingdienst. Dit gebeurt op basis van de ingediende IB-aangifte. Concreet zorgt dit er voor dat de inkomstenbelasting over het huidige jaar pas ergens ver in het volgende jaar daadwerkelijk moet worden betaald. Dat gebeurt meestal in juni.

Wanneer betaal je als zzp’er loonheffing als je in een vennootschap werkt?

Loonbelasting voor zzp’ers is dus alleen verschuldigd op het ogenblik dat je als zzp’er actief bent in een vennootschap. Dit heeft alles te maken met het feit dat het persoonlijk vermogen van de zzp’er in dit geval niet gelijk is gesteld aan het vermogen van de vennootschap. In principe keer je jezelf dus maandelijks een bepaald inkomen uit, uit de organisatie waar een loonbelasting op dient te worden toegepast. 

Het bedrag dat je uit de vennootschap zal ontvangen is dan ook het nettobedrag. Het verschil tussen het bruto- en het nettoloon dient te worden betaald aan de belastingdienst. Loonbelasting is dus eigenlijk een voorschot op de uiteindelijke afrekening van je persoonlijke belastingen. 

Aftrekposten

Heb je als zzp’er een eenmanszaak opgericht? In dat geval is het ook belangrijk om rekening te houden met de aftrekposten welke voor je inkomstenbelasting ingediend kunnen worden. Deze aftrekposten kunnen er voor zorgen dat het belastbaar inkomen van jou als zzp’er een stuk lager kan komen te liggen. Het gevolg hiervan is dat je een bepaald bedrag minder aan inkomstenbelasting zal moeten betalen. 

Voor zzp’ers die in een vennootschap werken, kunnen ook voor de loonbelasting diverse aftrekposten in mindering worden gebracht. In dit geval kan het dan onder meer gaan om een aftrek van de hypotheekrente.

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Over de jaren heen hebben wij een netwerk opgebouwd van gekwalificeerde boekhouders die ik aanraad voor zzp’ers. Wil je toegang tot ons netwerk? Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Zzp’ers die hun boekhouder via ons netwerk vinden, besparen gemiddeld 40% op hun boekhouder. De aanvraag duurt 2 minuten en is gratis & vrijblijvend. 

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie