Heb je vaak aan ‘t eind van de dag niet afgekregen wat op je to do lijst stond?

Als zzp’ers herkennen we dat gevoel allemaal. Niet zo gek, want naast werk voor klanten, ben je ook de CEO, boekhouder en marketeer van je eigen bedrijf. 

Dat vraagt om efficiënt en slim omgaan met jouw kostbare tijd. In dit artikel lees je waarom time management een onmisbare skill is voor iedere zzp’er en wat je kunt doen om dit te verbeteren.

Leestijd: 3 minuten en 26 seconden.

Het belang van time management als zzp’er

In loondienst wordt van bovenaf bepaald welke werkzaamheden je doet en wanneer de deadline is. Je agenda is al weken vooruit volgepland, je werkt van deadline naar deadline en er is weinig flexibiliteit. 

Als zzp’er bepaal jij je eigen tijd.

Dat kan best een uitdaging zijn. Je plant te veel taken in te weinig tijd, raakt het overzicht kwijt, of komt in de knel met je planning.

Time management is een skill die iedere zzp’er nodig heeft. Dit levert het je op:

✅ Het kan je focus verbeteren en helpen efficiënter te werken, doordat je overzicht hebt en precies weet wat je wanneer te doen staat. Zo kun je je beter concentreren op de taak die voor je ligt.

✅ Het leidt tot minder uitstelgedrag. Door elke taak helder te hebben en bijvoorbeeld timer te gebruiken, vergroot je je productiviteit en schuif je minder voor je uit.

✅ Een goede planning leidt tot minder stress en meer rust in je hoofd. Je komt minder vaak voor verrassingen te staan, voorkomt te strakke deadlines en hopt niet langer opgejaagd van taak naar taak.

Wil jij jouw time management skills verbeteren?

Deze tips kunnen je helpen:

📆 Maak een planning

Niet elke zzp’er doet dit, omdat dit het gevoel van vrijheid kan beperken. Eigen tijd indelen is een van de belangrijkste redenen waarom zzp’ers voor zichzelf beginnen.

Toch is het tegenovergestelde waar. Door goed na te denken welke taken je te doen hebt, hoe lang elke taak duurt en wanneer je deze doet, zul je zien dat je efficiënter werkt en meer tijd overhoudt voor andere dingen. 

Pak je agenda erbij en maak bijvoorbeeld elke maandag een planning voor de week. Neem daarin ook alvast vrije tijd op, zodat dat er niet bij inschiet.

⏳ Blok buffertijd

Blok je agenda niet van uur tot uur vol met afspraken en to do’s, want er komen altijd kleine dingen tussendoor. Een belletje van een klant, een spoedje, een vraag over een offerte. Door elke dag of eens per week ‘buffertijd’ in te plannen, vang je dit op en loop je minder achter de feiten aan.

✋🏻 Geef grenzen aan

Je kunt niet altijd beschikbaar zijn of elke klus aannemen. Communiceer duidelijk naar klanten hoe ze met jou kunnen samenwerken en geef daarin jouw grenzen aan, zodat er respectvol met jouw tijd wordt omgegaan. Bijvoorbeeld:

  • Ik ben beschikbaar voor meetings in de middag, ‘s ochtends ben ik gefocust aan het werk
  • Ik werk en reageer niet in de avond en het weekend
  • Ik ben bereikbaar via e-mail en niet via Whatsapp

🧑🏻‍💻 Besteed werk uit

Zijn er taken waar je geen energie van krijgt, die je uitstelt en waar je onnodig lang over doet? Kijk dan of je iemand kan inhuren die dit van je overneemt. Zo hou jij meer tijd over voor werkzaamheden die jou wel goed liggen. 

⏰ Maak tijd voor time management

Kijk wekelijks terug op je weekplanning, bijvoorbeeld iedere vrijdagmiddag. Wat was succesvol? En waar kwam je in de knel met je tijd? Zo kun je concrete stappen nemen om volgende week beter te plannen.

Dat kost je 15 minuutjes, en bespaart je al snel een paar uur in je planning.


Wil je hier direct mee aan de slag? Houd dan gedurende één week elke dag je uren bij. Gebruik hiervoor je agenda of Excel. En bekijk aan het eind van de week:

  • Aan welke taken heb je tijd besteed? 
  • Was die tijd nodig, of kan het efficiënter?
  • Welke taken vereisen de volgende keer meer tijd?
  • Aan welke werkzaamheden besteed je te weinig tijd, die meer aandacht nodig hebben?
  • Zijn er taken die je kunt uitbesteden?

We zijn benieuwd tot wat voor inzichten je komt en wat je gaat aanpassen om meer uit je dag te halen 🚀