Zoek naar:

Wist je dat er naast particuliere energie (de energie die je thuis verbruikt) ook zakelijke energie bestaat? Dit kan interessant zijn voor jou als zzp’er. We vertellen je er hieronder meer over.

‘Niet om het een of ander. Maar stroom is toch stroom? Wat maakt het uit of het particuliere of zakelijke energie is?’

Goede vraag. Stroom is inderdaad stroom. En toch zijn er verschillen.

Die bevinden zich vooral op het niveau van de aansluiting. Sommige bedrijven, bijvoorbeeld ondernemingen die veelal gebruikmaken van grote machines en installaties, verbruiken nogal wat energie. Zakelijke energie kan dan handiger zijn, omdat ze doorgaans een sterkere aansluiting nodig hebben.

Kies je voor zo’n zakelijk energiecontract? Dan krijg je een aansluiting van maximaal drie keer 80 ampère stroom.

Ter illustratie: reguliere huishoudens werken met drie keer 25 ampère aan stroom. Een wezenlijk verschil.

Is zakelijke energie goedkoper?

Je denkt misschien dat zakelijke energie per definitie goedkoper is, maar dat is qua maandelijkse kosten helaas niet het geval. Ook niet voor grootverbruikers.

‘Waarom zou ik dan als zzp’er zakelijke energie nemen?’

Nou – er zijn wél andere voordelen wanneer je voor zakelijke energie kiest. Belastingvoordelen, om precies te zijn.

Gebruik je als zzp’er zakelijke energie? Dan mag je de energiekosten gedeeltelijk van de belasting aftrekken. De btw op je energiekosten is ook aftrekbaar. Je betaalt hierdoor uiteindelijk minder belasting.

Je moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je moet zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
  • Je moet ondernemer zijn voor de Belastingdienst.
  • Je moet beschikken over een zelfstandige werkruimte. Dit houdt in dat je werkruimte een eigen ingang moet hebben, sanitaire voorzieningen moet bevatten en theoretisch verhuurbaar aan derden moet zijn.

Moet ik als zzp’er voor particuliere of zakelijke energie kiezen?

Werk je thuis als zzp’er of freelancer? Dan is de enige stroom die je verbruikt waarschijnlijk de energie voor je laptop, telefoon of printer. Je bent daarmee een zogenoemde kleinverbruiker en kunt kiezen of je particuliere óf zakelijke energie neemt.

Een zakelijk energiecontract zzp kan desondanks ook voor een kleinverbruiker interessant zijn.

We raden je aan de volgende drie stappen te nemen om te bepalen of dit voor jou interessant is:

  • Bereken je belastingvoordeel.
  • Vergelijk zakelijke energie-aanbieders.
  • Maak een afweging.

Bereken je belastingvoordeel

Wil je weten of zakelijke energie voordelig is voor jouw onderneming? Dan is het belangrijk om eerst te kijken wat je eventuele belastingvoordeel is. Dit kun je checken via de Belastingdienst, maar je boekhouder kan je hier ook bij helpen.

Vergelijk zakelijke energie-aanbieders

Kijk vervolgens naar de kosten van een zakelijk energie-abonnement. Er is een groot aantal aanbieders in Nederland die allemaal andere prijzen, algemene voorwaarden en aanbiedingen hanteren. 

Zakelijke energie vergelijken is dus van groot belang. Via Energie Zakelijk kun je in een handomdraai alle grootste aanbieders vergelijken, zodat je een zakelijk energie-abonnement vindt dat bij jou past.

Maak een afweging

De laatste stap is de afweging. Trek het belastingvoordeel af van de kosten van je zakelijke energie. Is dit bedrag hoger dan wat je thuis voor energie betaalt? Dan is het voordeliger om gewoon particuliere energie te blijven gebruiken.

Vallen de zakelijk energiekosten inclusief belastingvoordeel lager uit dan je energiekosten thuis? Dan is het voordeliger voor jou als ondernemer om over te stappen naar zakelijke energie.

Is een zakelijk energie-abonnement verplicht?

Nee – het is als ondernemer niet verplicht om zakelijke energie te nemen.

Zakelijke energie neem je voornamelijk omdat het voordeliger is vanwege de belastingvoordelen.

Auteur

Schrijf een reactie