Zoek naar:

Investeren in cryptocurrency zoals Bitcoin of Dogecoin wint aan populariteit en is niet alleen meer voorbehouden aan mensen met een grote spaarrekening of grote bedrijven zoals Tesla. Sommige cryptomunten zijn de laatst jaren erg gestegen waardoor zowel bedrijven als particulieren er flink aan hebben kunnen verdienen.

Denk jij als zelfstandig ondernemer ook na over cryptocurrency te kopen bedrijf? Dan is het slim om te kijken wat het meest handig is. Je kunt namelijk zakelijk of privé beleggen in cryptocurrency. We leggen hier uit waar je dan op moet letten.

Privé beleggen in cryptocurrency

Ben je een zelfstandig ondernemer dan kan het in sommige gevallen verstandiger zijn om cryptomunten privé aan te kopen, bijvoorbeeld via Litebit. Stijgen de munten veel in waarde en maak je winst? Dan telt deze winst niet mee in de winst van je onderneming en hoef je geen belasting hoeft te betalen over waardestijgingen.

Privé beleggingen worden namelijk in box 3 belast met een vermogensrendementsheffing tegen het tarief van 0,6 – 1,6%.

Zakelijk beleggen

Ga je met geld uit je onderneming beleggen dan kan een eventuele waardestijging van de munt worden belast. Evenals kan een eventuele waardedaling ten laste worden gebracht van het resultaat van de onderneming. Winsten en verliezen uit de cryptomunten kunnen meetellen in je uiteindelijk resultaat en moet je vermelden op de in de winst-en-verliesrekening.

Wil je toch zakelijk beleggen dan is het slim om dit met een accountant te overleggen. Misschien is het een voordelige optie om het geld eerst uit te keren naar je privé rekening. Of het kan zijn dat je het geld beter in de onderneming kunt beleggen en privé beter kunt gaan beleggen.

Zakelijk beleggen in crypto’s heeft niet alleen te maken met de belastingtarieven de winst- en verliesrekening, maar ook van het doel van je beleggingen en je risicohouding.

Tip: nog geen zakelijke rekening geopend? Bekijk hier het overzicht van de beste zakelijke rekeningen.

Dubbel risico

Het beleggen in cryptocurrency is een lange termijn investering, investeer dus alleen geld dat je voor langere tijd kunt missen. Ook kun je risico’s lopen met het beleggen in cryptocurrency.

Het risico bestaat dat je op het verkeerde moment hebt geïnvesteerd en dat de waarde van de munt daalt waardoor je inleg als sneeuw voor de zon verdwijnt. Zowel privé als zakelijk is het niet prettig als je geld verliest, maar als ondernemer loopt je nog een dubbel risico.

De Belastingdienst beschouwt zo’n verliest namelijk niet zakelijk, terwijl je bij winst er wél mogelijk belasting over moet betalen.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie