Zoek naar:

Het installeren van een zogenoemde Windows Server heeft veel verschillende voordelen voor een bedrijf – óók voor een eenmanszaak. We nemen je hieronder mee langs de verschillende stappen die je moet zetten om dit te verwezenlijken én welke voordelen dit oplevert.

Allereerst – wat is een Windows Server precies?

Het besturingssysteem Windows ken je – en anders heb je de afgelopen decennia onder een vrij forse steen geleefd.

De versie die jij gebruikt, is hoogstwaarschijnlijk de desktopversie. Dat is namelijk de standaarduitvoering waarmee je software gebruikt, het internet afstruint, et cetera.

Wat hiermee niet mogelijk is, is bestanden delen met andere gebruikers. Het is ook géén optie om met anderen aan één document te werken.

Je raadt het waarschijnlijk al: dat kan met een Windows Server dus wel. Je gebruikt hiermee het oh zo vertrouwde Windows-systeem, maar dan in combinatie met anderen.

Waarom heb ik zo’n Windows Server nodig?

Zie je daar het nut niet meteen van in? Dat komt nog wel…

We snappen het wanneer je stelt dat je dit als zzp’er niet nodig hebt. Je werkt tenslotte voor jezelf; het heeft helemaal geen zin om bestanden met anderen te delen. Voor je het weet, heeft de concurrent je plannen in handen.

Dat verandert wanneer je eenmanszaak groeit en groeit. Wellicht moet je daardoor samenwerken met andere freelancers, bijvoorbeeld door werk uit te besteden. Misschien neem je wel mensen in dienst – dat kan een zzp’er, ietwat tegenstrijdig, namelijk gewóón doen.

En dan is het ineens wél handig wanneer jullie allemaal werken aan dezelfde documenten – met dezelfde programma’s. Je kunt op iedere, relevante computer de gebruikelijke versie van Windows installeren, maar de aanmaak van een Windows Server bespaart je tijd én geld.

Wat zijn de voordelen van een Windows Server?

Servers bestaan in verschillende soorten en maten. Je bent niet per se gebonden aan een Windows Server, nee.

Maar het grote voordeel van een Windows Server is het feit dat deze variant niet heel erg verschilt met de gebruikelijke versie. Het besturingssysteem vertoont zelfs nauwelijks andere elementen. Gebruikten jij en je collega’s altijd al Windows? Dan is een overstap naar een Windows Server een simpel optelsommetje.

En er zijn meer voordelen. Windows Server staat bijvoorbeeld ook bekend om zijn flexibele beheer. Het is eenvoudig om gebruikersgroepen in te richten, toestemmingen te verlenen en programma’s te installeren.

Daarnaast profiteer je meteen van een geavanceerde beveiliging. En kom je er ondanks dit alles tóch niet helemaal uit? Dan heeft Microsoft een professioneel supportteam om je alsnog te ondersteunen waar nodig.

Ik ben eigenlijk wel om. Hoe realiseer ik zo’n Windows Server?

De verwezenlijking van een Windows Server vereist in ieder geval een host. Vergelijk het met het openen van een website: daarvoor heb je ook zo’n host nodig.

Het hosten hiervan gebeurt meestal via een VPS – een Virtual Private Server. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Performance VPS: een vorm van Windows Server Hosting waarbij wordt gezocht naar een balans tussen prestaties en betrouwbaarheid. Het is ook een optie om te gaan voor een Sandbox VPS: ideaal wanneer je wilt experimenteren in een geïsoleerde omgeving.

Een zogenoemde Plesk VPS helpt je dan weer om je VPS vanuit een heldere en overzichtelijke interface te beheren en configureren. Kan ook behulpzaam zijn.

Kan ik hier hulp bij krijgen? Het duizelt me een beetje…

Snappen we. Vraag daarom je toekomstige host om hulp. TransIP is een voorbeeld van een bedrijf dat dit soort hosting biedt. Ze kunnen je zonder twijfel op weg helpen!

Auteur

Schrijf een reactie