Als zzp’er werk je vaak op verschillende plekken, zoals koffietentjes of tijdens het reizen. Deze flexibiliteit brengt ook risico’s met zich mee, vooral als het gaat om online veiligheid. Openbare wifi-netwerken zijn vaak slecht beveiligd en kunnen een doelwit zijn voor hackers die jouw gegevens proberen te stelen. Je moet daarom extra voorzichtig zijn bij het online delen van gevoelige informatie, zoals klant- of bankgegevens. Uit het onderzoek van ExpressVPN blijkt dat VPN’s belangrijk zijn om jezelf te beschermen tegen deze gevaren. Maar naast technische oplossingen zoals VPN’s, zijn er ook andere toenemende risico’s, zoals nepnieuws en deepfakes.

Gevaren van deepfakes en nepnieuws

Naast de risico’s van openbare wifi-netwerken vormen deepfakes en nepnieuws een steeds grotere bedreiging. Deepfakes zijn door AI gegenereerde audio- en videobeelden die steeds vaker worden ingezet om valse informatie te verspreiden. Uit het onderzoek van ExpressVPN blijkt dat deze nepbeelden veel schade kunnen veroorzaken. Dit probleem treft niet alleen zzp’ers en kleine bedrijven maar dit is een groot probleem en raakt ook de politiek.

Rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt bijvoorbeeld veel misbruik gemaakt van deepfakes en nepnieuws. Valse socialmedia-accounts verspreiden desinformatie om meningen te beïnvloeden. In 2020 verscheen bijvoorbeeld al een gemanipuleerde video waarin de toenmalige presidentskandidaat Joe Biden zogenaamd racistisch taalgebruik uitsprak. Deze video ging viraal voordat het werd ontkracht, wat aantoont hoe snel nepnieuws kan circuleren en schade kan aanrichten. Als zzp’er is het daarom essentieel om je bewust te zijn van deze bedreigingen en te weten hoe je jezelf kunt beschermen. 

Identiteitsfraude is een reëel gevaar

Ook kunnen cybercriminelen persoonlijke informatie zoals je Burgerservicenummer, bankgegevens of inloggegevens stelen en gebruiken om aankopen te doen of leningen af te sluiten op jouw naam. Door openbare netwerken te gebruiken zonder adequate bescherming, zoals een VPN, loop je extra risico.

De Rijksoverheid waarschuwt ook voor de risico’s van identiteitsfraude en geeft verschillende adviezen om jezelf te beschermen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om niet zomaar je identiteitsbewijs te delen of online te versturen en regelmatig je bankrekeningen te controleren op verdachte transacties. Verder wordt aangeraden om gevoelige gegevens zoals wachtwoorden en inlogcodes regelmatig te veranderen en sterke wachtwoorden te gebruiken.

Phishing en andere cyberdreigingen

Phishing is een van de meest gebruikte methoden door cybercriminelen om gevoelige informatie te stelen. Ze sturen valse e-mails die lijken op legitieme berichten van bijvoorbeeld je bank. Door op een link in zo’n phishing-mail te klikken, kunnen hackers gemakkelijk toegang krijgen tot je accounts.

Het is daarom belangrijk om altijd alert te zijn op verdachte e-mails. Controleer de afzender en klik niet zomaar op links. Daarnaast is tweestapsverificatie een effectieve manier om je accounts extra te beveiligen. Zelfs als je wachtwoord wordt gestolen, kunnen criminelen zonder de verificatiecode niet inloggen.

De grootste cyberveiligheidsrisico’s voor freelancers

In een eerder artikel hebben wij beschreven welke cyberveiligheidsrisico’s zzp’ers lopen. Een van de grootste problemen is dat veel zzp’ers zich niet bewust zijn van de gevaren in hun online beveiliging. Denk aan het gebruik van zwakke wachtwoorden of het niet updaten van software. Deze kleinigheden kunnen leiden tot datalekken of zelfs verlies van bedrijfsgegevens.

We benadrukken in het artikel dat eenvoudige maatregelen zoals het regelmatig wijzigen van wachtwoorden en het maken van back-ups veel van deze risico’s kunnen beperken.

Bescherm jezelf met simpele maatregelen

Naast het gebruik van VPN’s en het vermijden van onveilige netwerken, zijn er een aantal andere stappen die je kunt nemen om je online veiligheid te verbeteren. Het maken van back-ups van belangrijke bestanden is een andere cruciale maatregel. Hiermee voorkom je dat je waardevolle informatie kwijtraakt als je slachtoffer wordt van een cyberaanval. 

Zorg er daarnaast voor dat je antivirussoftware up-to-date is en installeer beveiligingspatches zodra deze beschikbaar zijn. Deze stappen helpen je te beschermen tegen de meest voorkomende cyberdreigingen.

Conclusie

Als zzp’er is het belangrijk om altijd waakzaam te zijn op het gebied van online veiligheid. Identiteitsfraude, phishing en deepfakes vormen reële dreigingen. Door jezelf te beschermen met sterke wachtwoorden, tweestapsverificatie, back-ups en beveiligde netwerken kun je veel risico’s beperken. Blijf alert en neem de nodige maatregelen om je persoonlijke gegevens en die van je bedrijf veilig te houden, waar je ook werkt.