Zoek naar:

Programma’s om e-mails mee te versturen bestaan, zoals je als zzp’er ongetwijfeld weet, in vele soorten en maten. Welk e-mailprogramma de beste is wanneer je een eigen eenmanszaak hebt? Wij gaan voor déze vijf versies. Check alle unieke features en prijzen en bepaal welke uitvoering voor jou als zzp’er de beste is.

1. Gmail

Wat is Gmail?

Gmail kennen we allemaal als de kosteloze e-mailservice van Google. Het is voor zzp’ers een van de meest voor de hand liggende mailopties. Het programma biedt gebruikers tenslotte een manier om op veilige wijze mailtjes te sturen én te ontvangen. Wij vinden het in ieder geval de handigste optie voor zzp’ers die al bekend zijn met Google’s diensten, zoals Google Drive en Google Meet. Gmail werkt toch – soort van – op dezelfde manier.

Het gratis e-mailprogramma heeft echter ook een betaalde versie. We raden deze versie aan wanneer je jouw business zo professioneel mogelijk wilt aanpakken. De redenen lichten we hieronder verder toe.

Wat zijn de belangrijkste features van Gmail?

Geef je mailadres een uniek uiteinde

Hét voordeel van de betaalde versie van Gmail is dat het hiermee mogelijk is om een mailadres aan te maken dat eindigt op @jouwbedrijf.com – en niet op @gmail.com. Dat staat toch een stuk professioneler tegenover klanten en andere belanghebbenden.

Gebruik Gmail in combinatie met andere diensten van Google

Zowel de betaalde als de onbetaalde versies van Gmail zijn geïntegreerd met onder meer Google Chat en Google Meet – op één centrale plaats. Dat is handig voor wie graag het overzicht bewaart – iedereen, dus.

Profiteer van een optimale bescherming

Wist je dat Gmail is ontworpen tegen bedreigingen in alle soorten en maten? Het programma gebruikt hiervoor het machine learning-model, dat 99,9 procent van alle malware, phishing en spam blokkeert.

Méér features

 • Integreer Gmail eenvoudig met Microsoft Outlook en andere (verouderde) services;
 • Gebruik Gmail in combinatie met zogenoemde desktop clients, zoals Apple Mail en – opnieuw – Microsoft Outlook;
 • Profiteer van automatische back-ups.

Wat kost Gmail?

De basisversie is gratis, maar Gmail heeft vier betaalde varianten waarmee je, zoals gezegd, aangepaste mailadressen maakt, een onbeperkt aantal mailadressen creëert én meer opslagruimte krijgt. We nemen ze hieronder met je door.

Prijzen Gmail

Business Starter

Business Starter kost €4,68 per gebruiker per maand. Je krijgt dan, aanvullend op de functies uit de basisversie én de hierboven genoemde features, onder meer het volgende:

 • Aangepaste en beveiligde zakelijke e-mails;
 • Beveiliging- en beheerfuncties;
 • Standaardsupport;
 • Videovergaderingen met maximaal 100 deelnemers;
 • 30 GB cloudopslag per gebruiker.

Business Standard

Business Standard kost €9,36 per gebruiker per maand. Je krijgt dan, aanvullend op de functies uit de basisversie én de hierboven genoemde features, onder meer de volgende voordelen:

 • Aangepaste en beveiligde zakelijke e-mails;
 • Beveiliging- en beheerfuncties;
 • Standaardsupport;
 • Videovergaderingen met maximaal 150 deelnemers;
 • 2 TB cloudopslag per gebruiker.

Business Plus

Business Plus kost €15,50 per gebruiker per maand. Je krijgt dan, aanvullend op de functies uit de basisversie én de hierboven genoemde features, onder meer het volgende:

 • Aangepaste en beveiligde zakelijke e-mails;
 • Standaardsupport;
 • Uitgebreide beveiliging- en beheerfuncties;
 • Videovergaderingen met maximaal 500 deelnemers;
 • 5 TB cloudopslag per gebruiker.

Enterprise

Enterprise heeft geen vaste prijs: deze is op aanvraag.Je krijgt dan, aanvullend op de functies uit de basisversie én de hierboven genoemde features, onder meer het volgende:

 • Aangepaste en beveiligde zakelijke e-mails;
 • Geavanceerde beveiliging- en beheerfuncties;
 • Uitgebreide support;
 • Videovergaderingen met maximaal 500 deelnemers;
 • Zoveel opslag als je nodig hebt.

2. Mozilla Thunderbird

Wat is Mozilla Thunderbird?

Mozilla Thunderbird, vaak afgekort tot een simpel Thunderbird, is de gratis e-mailsoftware van Mozilla: de ontwikkelaar van de browser Firefox. Zij pleitten voor software zonder toeters en bellen die gewoon doet wat het moet doen. Mozilla is zodoende functioneel en krachtig en mogelijk wat je zoekt waneer je simpelweg op zoek bent naar eenvoud.

Wat zijn de belangrijkste features van Mozilla Thunderbird?

Stuur en ontvang eenvoudig mailtjes zónder verdere poespas

Snelheid en privacy zijn voor Mozilla de belangrijkste pijlers. Verdere complexiteit is niet nodig;

Werk veilig en privé

Mozilla Thunderbird gebruikt verschillende functionaliteiten ten behoeve van de privacy van de gebruiker, waaronder externe inhoudsblokkering en een volg-mij-niet-register.

Pas het uiterlijk snel en eenvoudig aan

Aanpassingen zijn mogelijk dankzij de toevoeging van add-ons: verschillende extensies en thema’s die het gebruik van Mozilla Thunderdbird iets personaliseren.

Méér features

 • Stel een wizard in voor e-mailaccounts, zodat je makkelijk nieuwe adressen kunt toevoegen;
 • Gebruik het adresboek en vindt eenvoudig belangrijke contactpersonen terug;
 • Profiteer van de herinneringsfunctie en vergeet nooit meer bijlagen toe te voegen – ook niet onhandig.

Wat kost Mozilla Thunderbird?

Mozilla Thunderdbird is gratis.

3. Outlook

Wat is Outlook?

Outlook is het e-mailprogramma van Microsoft en een van de meest gebruikte mailapplicaties ter wereld. Het is een aanrader als je een echte Windows-liefhebber bent. Het gebruik van Outlook sluit tenslotte naadloos aan op dat van het fameuze besturingssysteem. Hét e-mailprogramma voor Windows, dus.

We onderscheiden een gratis versie, hoewel je er ook voor kunt kiezen om Microsoft 365 aan te schaffen. Dit is een suite aan apps waar Outlook deel van uitmaakt. Het verschil is dat je er dan ook direct programma’s als Excel, PowerPoint en Word bij krijgt. Kan handig zijn: dit zijn tenslotte toch programma’s die zzp’ers vaak nodig hebben.

Wat zijn de belangrijkste features van Outlook?

Verhoog je efficiëntie

De inbox genaamd Prioriteit helpt je te concentreren op mailtjes die écht belangrijk zijn.

Maak gebruik van de voorleesfunctie

Outlook kan e-mails voor je voorlezen. Dat maakt multitasken toch een stuk eenvoudiger.

Groepeer e-mails, agenda’s en contactpersonen op één locatie

Kies je ervoor om Microsoft 365 aan te schaffen? Profiteer dan van het feit dat de meeste Microsoft-apps zijn te integreren met je mailprogramma, waardoor je binnen één pakket ook je agenda en je contactpersonen beheert.

Méér features

 • Profiteer van een kwaliteitsbeveiliging waar veel grote organisaties op vertrouwen;
 • Gebruik de intelligentie van Outlook. De e-mail manager app is bijvoorbeeld in staat om gemailde facturen direct aan je agenda toe te voegen;
 • Voeg vectorafbeeldingen toe om je mails visueel aantrekkelijker te maken.

Wat kost Outlook?

Outlook zelf is gratis, maar het kan handig zijn om het betaalde pakket Microsoft 365 te kopen. Je krijgt dan direct apps als Excel, Teams en Word tot je beschikking.

We onderscheiden Microsoft 365 voor thuisgebruik én Microsoft 365 voor zakelijk gebruik. Je kunt als zzp’er beiden gebruiken, hoewel we adviseren om voor een van de zakelijke pakketten te gaan.

Prijzen Microsoft 365 voor thuisgebruik

Microsoft 365 voor thuisgebruik

Microsoft 365 Personal

Microsoft 365 Personal is bedoeld voor het thuisgebruik van één persoon. Het pakket kost €7,00 per maand bij een jaarabonnement. Je ontvangt dan onder meer 1 TB aan cloudopslag.

Microsoft 365 Family

Microsoft 365 Family is bedoeld voor het thuisgebruik van maximaal zes personen. Het pakket kost €10,00 per maand bij een jaarabonnement. Je ontvangt dan onder meer 6 TB aan cloudopslag.

Prijzen Microsoft 365 voor zakelijk gebruik

Microsoft 365 voor zakelijk gebruik

Microsoft 365 Business Basic

Microsoft 365 Business Basic kost €5,10 per gebruiker per maand bij een jaarabonnement. Je ontvangt dan onder meer Excel, Exchange, OneDrive, Outlook, PowerPoint, SharePoint, Teams en Word.

Microsoft 365-apps voor bedrijven

Microsoft 365-apps voor bedrijven kost €8,80 per gebruiker per maand bij een jaarabonnement. Je ontvangt dan onder meer Access (alleen pc), Excel, OneDrive, Outlook, PowerPoint, Publisher (alleen pc) en Word.

Microsoft 365 Business Standard

Microsoft 365 Business Standard kost €10,50 per gebruiker per maand bij een jaarabonnement. Je ontvangt dan onder meer Access (alleen pc), Excel, Exchange, OneDrive, Outlook, PowerPoint, Publisher (alleen pc), SharePoint en Word.

Microsoft 365 Business Premium

Microsoft 365 Business Standard kost €18,60 per gebruiker per maand bij een jaarabonnement. Je ontvangt dan onder meer Access (alleen pc), Azure Information Protection, Excel, Exchange, Intune, OneDrive, Outlook, PowerPoint, Publisher (alleen pc), SharePoint en Word.

4. ProtonMail

Wat is ProtonMail?

Het Zwitserse ProtonMail is een e-mailprogramma met meer aandacht voor privacy dan de gemiddelde aanbieder. Ze omschrijven hun werk zelf als ‘het beschermen van online burgerrechten’ en dat uit zich onder meer via een e-mailservice die je gegevens online beschermt en goed beschermd is tegen cyberaanvallen. 

ProtonMail is daarmee een goede keuze voor zzp’ers die, net als de aanbieder, van deze gratis e-mailsoftware, veel waarde hechten aan privacy.

Wat zijn de belangrijkste features van ProtonMail?

Geniet gegevensbeveiliging en neutraliteit

Zwitserse neutraliteit, om precies te zijn. ProtonMail beschermt gegevens van gebruikers beter dan gemiddeld dankzij onder meer de strenge Zwitserse wetgeving.

Profiteer van end-to-end-versleuteling

Deze automatische e-mailbeveiliging houdt onder meer in dat zelfs ProtonMail zelf je mails niet kan decoderen en lezen.

Bescherm je privacy optimaal

Mensen staan bij ProtonMail op de eerste plaats. De encrypties zorgen ervoor dat jouw data ook jouw data blijft.

Méér features

 • Draag zelf bij aan de services van ProtonMail via de mogelijkheid tot open source;
 • Installeer ProtonMail eenvoudig op elk apparaat zónder extra software te installeren;
 • Breid je mailbox uit met Proton Kalender en Proton Drive voor het inplannen van afspraken en het opslaan van documenten.

Wat kost ProtonMail?

ProtonMail is gratis, maar het is mogelijk om te upgraden naar een betaald account. We onderscheiden drie betaalde pakketten die wellicht interessant zijn.

Prijzen ProtonMail

ProtonMail Plus

ProtonMail Plus kost €4,00 per maand. Je krijgt dan onder meer 5 GB aan opslag, de mogelijkheid om duizend berichten per dag te versturen én – belangrijk voor zzp’ers – de optie om je eigen domeinnaam te gebruiken (@jouwbedrijf.com).

ProtonMail Professional

ProtonMail Professional kost €6,25 per maand. Deze versie is handig voor zzp’ers met werknemers (ja – dat komt voor), want je kunt hiermee onder meer meerdere mailadressen met een eigen domeinnaam aanmaken.

ProtonMail Visionary

ProtonMail Visionary kost €24,00 per maand. Je krijgt dan onder meer 20 GB aan opslag, een ongelimiteerd aantal te versturen berichten en toegang tot ProtonVPN.

5. Yahoo! Mail

Wat is Yahoo! Mail?

Yahoo! Mail is de e-mailservice van Yahoo! Inc. Dit is, net als Gmail, een voor zzp’ers voor de hand liggende mailoptie. Yahoo! Mail is tenslotte een van de grootste aanbieders van webmail ter wereld.

De service is gratis, maar heeft ook een betaalde versie. Deze heet Yahoo! Mail Plus en biedt een aantal aanvullende voordelen ten opzichte van de oorspronkelijke variant.

Wat zijn de belangrijkste features van Yahoo! Mail?

Profiteer van een reclamevrije inbox

Yahoo! Mail Plus is ad-free en weert spam op efficiënte wijze.

Gebruik domain blocking om ongewenste mailers te blokkeren

Yahoo! Mail Plus helpt je om tot vijfhonderd domeinen én alle bijbehorende mailadressen effectief uit je inbox te weren.

Maak tijdelijke mailadressen aan

De aanmaak van tijdelijke mailadressen is handig wanneer je geen zin hebt om je eigenlijke adres te gebruiken. Je kunt deze adressen na afloop gewoon weggooien. Let op: alléén in Yahoo! Mail Plus.

Méér features

 • Profiteert 24/7 van technische ondersteuning bij problemen (alleen in Yahoo! Mail Plus);
 • Ontvang bijlages en foto’s op één plek;
 • Krijg alerts voor de meest belangrijke e-mails.
Prijzen Yahoo! Mail Plus

Wat kost Yahoo! Mail?

Yahoo! Mail is gratis, maar Yahoo! Mail Plus kost geld: €4,55 per maand. Deze versie komt wel met een aantal aanvullende voordelen die wellicht interessant zijn voor zzp’ers, zoals de mogelijkheid om het mailadres aan te passen, het gebruik van domain blocking en een reclamevrije inbox.

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik als zzp’er een e-mailprogramma hebben?

Deze vraag lijkt ons vrij makkelijk te beantwoorden: de moderne ondernemer kan niet zonder mail. Je hebt hoe dan ook een e-mailprogramma nodig – en zoals je inmiddels weet, is er keuze genoeg. Alle uitvoeringen zijn online: het is niet nodig om het e-mailprogramma te downloaden.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van het beste e-mailprogramma?

We adviseren zzp’ers om een programma te kiezen waarbij je mailadres is te veranderen in iets dat eindigt op de naam van je bedrijf. Dat staat een stuk professioneler in je communicatie met klanten. Dit is mogelijk bij (de betaalde versies van) Gmail, ProtonMail en Yahoo! Mail.

De keuze voor het beste e-mailprogramma of de beste e-mailsoftware is verder een kwestie van prijs, gebruiksgemak en gewenning. Ben je fan van alles wat Google doet? Gmail gaat je – in dat geval – waarschijnlijk goed bevallen. Zoek je de beste e-mail app voor Mac en hecht je veel waarde aan privacy? Kies dan voor ProtonMail. Heb je écht een hekel aan spam? Ga dan voor Yahoo! Mail.

Welk e-mailprogramma is het goedkoopst?

Wil je dat jouw e-mailsoftware gratis is? Kies dan voor Mozilla Thunderbird. Alle mailaanbieders hebben weliswaar een gratis variant, maar Mozilla Thunderbird is de enige die alléén een kosteloze versie aanbiedt en is dus hét gratis e-mailprogramma.

Auteur

Schrijf een reactie