Zoek naar:

Steeds meer professionals ruilen hun vaste baan bij een werkgever in voor een freelancersbestaan. Dat is zeker geen verrassing, want als zzp’er geniet je van veel aantrekkelijke voordelen. Daartegenover staat wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor een aantal zaken die een werkgever normaliter regelt. Denk bijvoorbeeld aan je pensioenopbouw en het afsluiten van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Ook op het gebied van cyberveiligheid moet je zelf stappen ondernemen.

Als freelancer bepaal je zelf welke opdrachten je wel of niet aanneemt. Je deelt je eigen tijd in, waardoor ’s avonds en in het weekend werken ook tot de mogelijkheden behoort. En als je je werkdag een kwartiertje later begint, is er geen werkgever die daarnaar kraait. Ook niet als je in je pyjama achter de computer kruipt. Dagelijks in de file staan behoort tot de verleden tijd. En je kunt de zorg voor je kinderen makkelijker combineren met werk.

Maar als je je eigen onderneming begint, ben je ook als enige verantwoordelijk voor alles wat daarbij komt kijken. Je moet je eigen administratie bijhouden en op tijd je belastingaangiftes indienen. Je krijgt geen vakantiegeld of eindejaarsuitkeringen. Als je ziek bent, heb je geen recht op betaald ziekteverlof. En voor je online veiligheid kun je niet terugvallen op een gespecialiseerde IT-afdeling. 

Online veiligheid

Toch is het essentieel dat je je online veiligheid op orde hebt, zelfs als je geen IT-expert bent. Als freelancer voer je een eigen onderneming. Op grond van de AVG ben je dus nog steeds verplicht om de gegevens van je klanten en leveranciers te beschermen. Idealiter heb je al een privacyverklaring opgesteld en vraag je op je website om toestemming voor het bijhouden van cookies. Maar daarmee is de kous nog niet af. Je moet dus nog meer maatregelen treffen om jezelf en je klanten te beschermen tegen cyberdreigingen.

1. Veilige verbinding

Sommige freelancers werken volledig vanuit huis. Andere freelancers geven de voorkeur aan een koffietentje of een flexwerkplek. Wat jouw voorkeur ook is: zorg er in elk geval voor dat je een veilige internetverbinding hebt. Vooral gratis openbare netwerken zijn kwetsbaar voor hackpogingen. 

Schakel daarom altijd een VPN in voordat je verbinding maakt met zo’n netwerk. 

Al het dataverkeer verloopt dan via een versleutelde tunnel naar een VPN-server. Eenmaal aangekomen bij de VPN-server vindt encryptie plaats. Omdat de VPN-server je persoonlijke IP-adres afschermt, kunnen cybercriminelen de oorspronkelijke afzender niet meer achterhalen. 

Lees een willekeurige NordVPN review om erachter te komen welke voordelen een VPN nog meer kan bieden.

2. Sterke wachtwoorden

Kies voor al je accounts, zowel zakelijk als persoonlijk, een uniek en moeilijk te raden wachtwoord. Om alle wachtwoorden op een veilige manier te bewaren, kun je gebruikmaken van een wachtwoordmanager. Je kunt ook apps gebruiken, zoals de Authenticator, om unieke codes te genereren voor multifactorauthenticatie.

3. Back-ups 

Zorg ervoor dat je altijd een back-up maakt van belangrijke bestanden. Het best maak je back-ups in een cloud. Zo heb je altijd en overal toegang tot deze bestanden, zelfs als er iets met je laptop of computer is gebeurd. 

Grootste gevaren

Iedereen kan vroeg of laat te maken krijgen met hackpogingen en cyberaanvallen. Als freelancer vorm je daarop geen uitzondering en ben je vooral kwetsbaar voor de volgende bedreigingen.

1. Phishing

Phishing is een veelgebruikte methode onder cybercriminelen. Ze doen zich voor als een op het eerste oog betrouwbaar persoon of bedrijf en sturen je e-mails of sms-berichten. Ze kunnen je ook opbellen. Op deze manier proberen ze je vertrouwelijke gegevens te ontfutselen, zoals pincodes, wachtwoorden en BSN-nummers. Ook kunnen ze om geld vragen.

2. Malware

Door het klikken op een verkeerde link, kun je zomaar malware op je computer, laptop of smartphone installeren. Het gevolg is dat je apparaat niet meer naar behoren functioneert en je zelfs gegevens kunt kwijtraken. 

3. Verouderde software

Misschien heb je al goede antivirussoftware op je apparaten geïnstalleerd. Maar als je deze niet regelmatig updatet, loop je nog steeds het risico om doelwit te worden van cyberaanvallen. 

4. Identiteitsfraude

Veel freelancers maken gebruik van sociale media om hun diensten of producten onder de aandacht te brengen. Als je niet goed oplet, kunnen cybercriminelen deze accounts hacken en namens jou berichten plaatsen. De gevolgen voor je reputatie zijn in dat geval desastreus.

Auteur

Schrijf een reactie