Zoek naar:

Steeds meer zelfstandige ondernemers nemen het besluit om te investeren in cryptocurrency en aandelen. Zo is de bitcoin koers sinds het begin van de pandemie meer dan interessant te noemen voor mensen die een sprong willen wagen in het diepe van de cryptowereld.

Ook in andere cryptomunten wordt alsmaar vaker geïnvesteerd. Denk aan de XRP van ripple of de Ether van Ethereum. Ben je ook van plan om als zelfstandige ondernemer te beginnen met digitaal geld? In dit artikel lees je meer over wat je moet weten over investeren in cryptocurrency in 2024.

Weet hoe crypto in elkaar zit voordat je begint met investeren

Als eerst is het goed om te weten hoe crypto in elkaar steekt voordat je er geld aan uitgeeft. Uit recent onderzoek van Radar blijkt dat de meerderheid van de cryptobezitters geen idee heeft hoe crypto precies werkt. Feit is dat er verschillende soorten virtuele munten zijn waar je in kunt investeren. De meest bekende is de bitcoin, wat tevens de allereerste cryptomunt is. In 2009 werd de eerste transactie met de bitcoin verstuurd door oprichter Satoshi Nakamoto. Een jaar later, in 2010, vond de eerste commerciële transactie plaats. Er werden twee pizza’s gekocht voor 10.000 bitcoin.

Met de kennis dat één bitcoin op het moment van schrijven meer dan € 34000 waard is, kun je je dat bijna niet voorstellen. Door de jaren heen is de bitcoin ontzettend veel waard geworden. Steeds meer mensen zijn erin gaan investeren en de blockchain, waarop de munt werkt, is alsmaar sterker en veiliger geworden. Naast de bitcoin zijn er nog andere cryptomunten waarin je kunt investeren. Neem bijvoorbeeld de XRP op de ripple koers of de Ether of de ethereum koers. Deze altcoins zijn weliswaar iets minder waard dan de bitcoin, maar zeker niet minder interessant. Kijk dus goed welke coins in jouw portefeuille passen.

Ga je zakelijk of privé investeren in crypto?

Wanneer je je eenmaal een beetje verdiept hebt in het reilen en zeilen van cryptocurrency is het goed om te kijken naar de manier waarop je gaat investeren in een of meerdere munten. Als ondernemer kun je namelijk zowel zakelijk als privé de gok nemen. Je moet weten dat wanneer je besluit om zakelijk aan de slag te gaan met cryptocurrency dat de eventuele winst of het verlies wordt meegerekend in de totale winst van je onderneming. Hierbij wordt je bezit in crypto dus gezien als het bezit van je bedrijf. Je moet de resultaten van je investering in bijvoorbeeld de bitcoin koers dus altijd vermelden op de winst- en verliesrekening.

Dat heeft natuurlijk invloed op je administratie als zzp’er. Daarom wordt het altijd aangeraden om een accountant in te huren wanneer je zakelijk wilt investeren in crypto. Omdat zakelijk investeren door veel ondernemers wordt gezien als een soort last kiezen zij er vaker voor om privé geld in te leggen. In dat geval hoef je een eventueel verlies of winst namelijk niet mee te rekenen voor je totale omzet en winst. Waar je wel rekening mee moet houden, is de Belastingdienst. Beleggingen die privé worden gedaan worden altijd in box 3 belast met een vermogensrendementsheffing van 0,6% tot 1,6% Maar: zakelijke investeringen worden óók belast. Je moet dus zelf, of in samenspraak met je boekhouder, kijken welke manier van beleggen bij je past.

Heeft de situatie in Rusland en Oekraïne invloed op crypto?

Tot nu toe is 2024 net als 2023 en 2022 een bewogen jaar. Het is niet zo gek als je je als ondernemer afvraagt of je überhaupt in de bitcoin koers, ripple koers of een andere koers moet investeren. De laatste jaren waren erg rooskleurig voor de diverse cryptocurrency. Corona speelde een grote rol in de plotselinge stijging op de koersen: eerst begonnen grote investeerders, bedrijven en ondernemers met het investeren in crypto toen de economie in elkaar stortte. Daardoor gingen de koersen ineens omhoog, wat weer de interesse van de ‘gewone’ mens en zzp’ers trok. Je raadt het al: ook zij besloten massaal te gaan investeren in crypto.

De coronacrisis heeft dus veel goeds gedaan voor de cryptomunten. Nu die crisis net aan een einde lijkt te komen, staat de volgende alweer voor de deur: de mogelijke oorlog in Oekraïne. Wanneer je momenteel over cryptomunten beschikt, is de kans groot dat je de koersen de laatste weken al een beetje hebt zien dalen. Experts verwachten dat de bitcoin koers in het geval van een daadwerkelijke oorlog nog verder zal dalen. Ook de koersen van andere altcoins kregen de laatste twee weken een klap. Betekent dat dat je helemaal niet moet investeren in crypto? Zeker niet. Je moet, net als anders, alleen investeren met geld dat je eventueel kunt missen. Dan is de bitcoin koers of de ripple koers een ontzettend leuk en spannend avontuur om te volgen.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie