Zoek naar:

Fulfilment is het afhandelen van het gehele logistieke proces van orders. Dit omvat onder andere warehousing, voorraadbeheer, orderverwerking, verzending en het retourproces. Bij fulfilment uitbesteden besteedt een webshop de logistiek uit aan een gespecialiseerd fulfilment center. 

Een fulfilment center ontzorgt een webshop in het complete logistieke proces. Zij richten zich op het inslaan en opslaan van goederen, afhandelen en verwerken van orders en eventueel het retourproces. 

Fulfilment proces 

Warehousing 

Het begint allemaal bij de inslag van de goederen. De producten worden geregistreerd en worden opgeslagen in het magazijn. Vaak zijn de goederen ook verzekerd tegen bedrijfsschade.

Voorraadbeheer

De fysieke voorraad moet altijd overeenkomen met de online en beschikbare voorraad in de webshop. Dit voorkomt teleurstellingen bij klanten. Een fulfilment bedrijf regelt de voorraadbeheer en zorgt er met behulp van systemen voor dat de voorraad altijd actueel is. 

Orderverwerking 

Wanneer er een order binnenkomt gaan de orderpickers aan de slag met de producten uit de bestelling verzamelen. Vaak bieden gespecialiseerde fulfilment bedrijven een late cut-off tijd aan. Het voordeel hiervan is dat klanten kunnen rekenen op een snelle verzending. Als de producten eenmaal zijn verzameld, worden ze ingepakt en gereed gemaakt voor verzending. 

Verzending 

Een fulfilment center heeft goede afspraken met meerdere vervoerders voor een betrouwbare levering van orders. Ook profiteren ze dankzij het grote ordervolume van volumekorting waardoor de pakketten verzonden worden tegen een lager tarief dan als een webshopeigenaar het zelf zou verzenden. 

Retour

Een additionele dienstverlening is de retourverwerking. Mocht een klant niet tevreden zijn met de bestelling, dan kunnen ze het pakket retourneren en wordt de retour weer beschikbaar gesteld voor verkoop of wordt er een andere oplossing gezocht bij bijvoorbeeld beschadiging van een goed.

Tip: zorg voor een goede administratie, zodat deze cijfers altijd kloppend zijn. Veelal kun je deze cijfers nauwkeurig bijhouden in je boekhoudprogramma.

Logistiek van kleine en grote webshops uitbesteden

Het uitbesteden van de logistiek lijkt misschien onhaalbaar voor kleine webshops, maar dat is het zeker niet. Veel kleine ondernemers denken dat fulfilment uitbesteden geen optie voor hen is. Echter is het interessant voor zowel kleine als grote webshops. Het omslagpunt ligt bij de meeste webwinkeliers bij zo’n 75 orders per maand. Vanaf dit order volume is het interessant is mee te liften op de afspraken van een fulfilment center. 

Groei van een webwinkel 

Een professioneel en efficiënt ingericht logistieke proces draagt bij aan de groei van een webwinkel. Zo biedt het uitbesteden vele voordelen voor webshopeigenaren. 

  • Tijds- en kostenbesparing: de logistiek van je webshop uit handen geven levert een flinke tijds- en kostenbesparing op. Hierdoor heb je als webshopeigenaar meer tijd over voor de groei van je webshop. Dankzij de goede afspraken en de volumekorting wordt de service aangeboden tegen de best mogelijke prijs. 
  • Latere cut-off tijd voor een snelle levering: veel fulfilment bedrijven bieden een late cut-off tijd aan van minimaal 21:00 uur. Dit betekent dat alle orders die voor 21:00 uur worden geplaatst, dezelfde dag nog worden verzonden. Dit is een extra service die bijdraagt aan de klanttevredenheid.
  • Duidelijke afspraken met betrouwbare vervoerders: door duidelijke afspraken te maken met meerdere vervoerders, ben je altijd verzekerd van een betrouwbare en vlotte levering. 
  • Efficiënte afhandeling van orders: een fulfilment center richt zich op een zo efficiënt mogelijke afhandeling van orders. De jarenlange ervaring, in-house expertise en systemen maken dit mogelijk. 
  • Piekseizoenen worden opgevangen: geen stress meer tijdens extreem drukke periodes, door dit uit te besteden worden piekseizoenen opgevangen en worden bestellingen op tijd geleverd bij de klant. 

Alhoewel veel fulfilment centers zich richten op grote webshops met een groot ordervolume, zijn er ook voldoende gespecialiseerde bedrijven die hun dienstverlening ook aan kleinere webshops aanbieden. Vaak wordt er een all-in tarief per standaard order gehanteerd, waarbij vrijwel alle kosten zijn gedekt. Groeit jouw webshop dus uit het jasje, dan is fulfilment uitbesteden wellicht een interessante optie! 

Klik hier om een gratis boekhoudprogramma uit te proberen

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie