Zoek naar:

Als je aan het ondernemen bent, dan heb je vaak energie en zelfvertrouwen voor 10. Vooral als je bedrijf het supergoed doet en je flink aan het groeien bent! Toch doe je ondernemen natuurlijk niet helemaal zonder risico’s. Een advocaat inschakelen is dan aan te raden, want het bespaart je een hoop kopzorgen. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om een advocaat in de arm te nemen. In dit artikel geven we je 5 redenen waarom je als ondernemer een advocaat nodig hebt!

1. Afspraken zwart op wit

Als ondernemer is het slim om in een vroeg stadium alvast het een en ander op papier te zetten. Denk maar bijvoorbeeld aan het opstellen van contracten tussen jou en de klant of de leverancier. In een contract laat je afspraken zwart op wit zetten en daar kun je altijd op terugvallen. Stel dus dat jouw leverancier zijn afspraak over het leveren van een bepaald goed of dienst niet naleeft, waardoor jouw klant nu schade oploopt. In dat geval is er sprake van wanprestatie en dit kan een reden zijn dat het contract verbroken wordt. Een advocaat helpt je in dit geval om de verschillende regels te doorlopen en kijkt of je in aanmerking komt voor een vergoeding voor de geleden schade.

2. Problemen met betalingen

Als ondernemer houd je rekening met geldstromen om je bedrijf gezond te houden. Gaat een van jouw afnemers failliet, waardoor jij ook ineens met een openstaand bedrag komt te zitten? Dan bekijkt een advocaat of je via een rechtszaak het volledig verschuldigde bedrag of in ieder geval een gedeelte daarvan op kan eisen.

Tip: zorg dat je bovenop je betalingen zit. Zo voorkom je achterstallige betalingen. Heb je hier geen tijd voor of zin in? Neem een boekhouder die je hierin assisteert.

3. Zakelijke geschillen oplossen

Een rechter inschakelen om een zakelijk geschil op te lossen loont niet altijd. Dit proces kost namelijk veel tijd en geld en dat is het gewoonweg niet altijd waard. Voor relatief kleine zakelijke geschillen is het slimmer om voor een compromis te gaan. Een advocaat kan je adviseren of een rechtsgang loont. Is dat het geval, dan heb je sowieso een advocaat nodig. Is een compromis sluiten een beter oplossing? Ook dan is het beter om een advocaat in te schakelen voor advies. Een advocaat kan ook namens jou onderhandelen voor een overeenkomst of schikking.

4. Rechtszaak bijstaan

Wil je toch een rechtszaak aanspannen? Dan ben je volgens de Nederlandse wet als eisende partij verplicht een advocaat in te schakelen. Voordat het zover komt, is het goed om juridisch advies in te winnen bij een advocaat. Je wilt als ondernemer namelijk wel een (juridisch) juist standpunt innemen, zodat je een sterke zaak hebt en de kans op winnen zo groot mogelijk wordt! Een goede advocaat geeft hier eerlijk advies over en vertelt je of het ’t waard is om er een rechtszaak van te maken.

5. Werknemers ontslaan

Als ondernemer ben je soms genoodzaakt om een werknemer te ontslaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om verslechterde bedrijfseconomische of persoonlijke redenen. Dergelijke ontslagredenen moeten door het UWV goedgekeurd worden en daar kan een advocaat bij helpen. Hij bekijkt de correctheid van deze redenen en vult deze eventueel aan zodat jij als ondernemer sterker staat.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie