Zoek naar:

Het is voor zzp’ers van groot belang om goed bereikbaar te zijn. Dit betekent ook dat er veel gebeld wordt. Deze telefoonkosten zijn voor een groot deel aftrekbaar. Maar geldt dit voor alle kosten? Moet je aan bepaalde regels voldoen als je een iphone zakelijk koopt? Wat is wel of juist niet aftrekbaar? De Belastingdienst heeft aan het zakelijk telefoneren verschillende eisen gesteld. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over zakelijk telefoneren en de mogelijke financiële voordelen waar je van kunt profiteren. 

Vaste lijn of mobiele telefoon? 


Als zzp’er beschik je over verschillende mogelijkheden om telefonisch bereikbaar te zijn en te blijven. Zo is het zowel mogelijk om een vaste lijn als een mobiele telefoon te gebruiken. De regels met betrekking tot deze opties kunnen wel verschillen. Dus het is goed om hier extra rekening mee te houden. 

Als je belt via een vaste lijn, dan zijn de abonnementskosten meestal niet aftrekbaar. Dit komt doordat je de telefoon waarschijnlijk ook voor privédoeleinden gebruikt. De zakelijke gesprekken zijn echter wel aftrekbaar. Aangezien dit een hele klus kan zijn om uit te zoeken en aan te tonen, kiezen sommige ondernemers ervoor om een tweede lijn aan te leggen voor zakelijke gesprekken. Als je dit doet, kun je de abonnementskosten wel aftrekken. 

Beschik je enkel over een mobiele telefoon? Dan zijn de abonnementskosten, het dataverbruik en de gesprekskosten allemaal aftrekbaar. Ook de btw mag je terugvragen. Kies hierbij bij voorkeur voor een zakelijk alles-in-één pakket. Deze worden door diverse providers aangeboden. 

Is de btw altijd aftrekbaar? 

In de regels van de Belastingdienst is niet opgenomen wanneer je uitgesloten wordt van het aftrekken van de btw bij zakelijk bellen. Dit kan dus ook gewoon als je over een particulier abonnement beschikt. Je hoeft dus niet over een zakelijk abonnement te beschikken om deze kosten af te trekken. Toch biedt een zakelijk abonnement wel voordelen. Hiermee hou je de kosten namelijk gemakkelijker gescheiden en wordt het ook overzichtelijker in je administratie. 

Bij een eenmanszaak is de natuurlijke persoon altijd de eigenaar of de ondernemer. Zolang het abonnement dus op jouw naam staat, zijn de kosten aftrekbaar. 

Kosten overzichtelijk houden 


Bel je enkel mobiel? Maar gebruik je dit mobieltje zowel voor zakelijk als privé? Dan kan het lastig zijn om de kosten gescheiden te houden. Het bijhouden van de administratie is dan een hele klus. Om de kosten overzichtelijk te houden is het dan ook verstandig om een tweede zakelijke telefoon aan te schaffen of een extra simkaart te gebruiken. Bovendien hou je zo zakelijk en privé in het leven ook beter gescheiden. Zo ben je niet bereikbaar op je privénummer voor zakelijke vragen en is het gemakkelijker om je af te schermen van het werk op vrije dagen of tijdens vakanties. Er zijn ook andere oplossingen die het beter mogelijk maken om de kosten overzichtelijk te houden. Vraag gerust naar de mogelijkheden bij jouw provider. 

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie