Je hebt bedrijven en je hebt – bedrijven. Wat we daarmee willen zeggen, is dat er meer wegen naar Rome leiden. En wat we dáár weer mee willen zeggen: er bestaan meerdere manieren om een bedrijf te starten, mocht je daartoe plannen hebben. We nemen ze hieronder met je door!
Een bedrijf starten is voor veel mensen een droom. Voor anderen is het meer een soort levensroep. Je niet willen conformeren aan de eisen van een baas is in die zin niet altijd een keuze. Het ondernemerschap moet een béétje in je zitten.
Hoe dan ook: het zijn van ondernemer brengt inderdaad een hoop voordelen met zich mee. Het geeft je bijvoorbeeld meer vrijheid – én je hebt daadwerkelijk de kans om ideeën op jouw manier door te voeren.
Daar staat tegenover dat er ook risico’s aan verbonden zijn. Je weet tenslotte niet wat je iedere maand gaat verdienen. Als je überhaupt als iets verdient.
Als dat je allemaal niet afschrikt, bestaan er verschillende manieren om je nieuwbakken business van de grond te krijgen. Die beginnen eigenlijk allemaal bij de Kamer van Koophandel (KvK) en hun Handelsregister. Daarom focussen we ons in dit artikel op de manieren waarmee je jouw bedrijf kunt starten.
Tip: ga je binnenkort starten met je eigen onderneming? Bekijk hier dan de beste boekhoudpakketten en opties voor een gratis zakelijke bankrekening.
1. De eenmanszaak
Of de zzp’er. Dit is de meest voor de hand liggende optie voor ondernemers in de dop. Het is namelijk relatief eenvoudig om zoiets te starten en je krijgt direct te maken met de voordelen die passen bij het ondernemerschap: je eigen tijd indelen, bijvoorbeeld.
Daarnaast heeft het ook enkele fiscale voordelen. Je mag gebruikmaken van zogenoemde slimme aftrekposten en krijgt te maken met een zelfstandigenaftrek.
Daar staat tegenover dat je ook moet voldoen aan het urencriterium. Met andere woorden: je moet kunnen bewijzen dat er daadwerkelijk 24 uur per week in je bedrijf zit.
2. De freelancer
Laten we duidelijk zijn: in de meeste gevallen is een freelancer hetzelfde als een zzp’er. In de meeste gevallen. Niet voor de Belastingdienst. Die noemen de freelancer namelijk – lekker oneerbiedig – een resultaatgenieter met inkomen. Je bent dan officieel géén ondernemer en hebt ook géén recht op de ondernemersvoordelen die een eenmanszaak wél geniet.
Waarom je dan een freelancer zou willen zijn? Nou – het levert iets minder administratieve rompslomp op. Zo kun je als freelancer werken zonder je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat maakt het makkelijker om iets te doen buiten de inkomsten die je van je reguliere werkgever krijgt.
Het kan ook een mooi opstapje zijn voor ondernemers die later alsnog een eenmanszaak willen beginnen.
3. De vennootschap onder firma (vof)
Heb je nu een héél goed idee voor een nieuw bedrijf, maar heb je dit samen opgedaan met een ander? Dan kan een vennootschap onder firma een oplossing bieden. In wezen is dat net zo eenvoudig als het starten van een eenmanszaak. Je gaat naar de KvK, schrijft daar alle genoten in en legt afspraken vast in een vof-contract. Het is niet nodig om een startkapitaal te hebben en iedereen die meedoet, wordt een mede-eigenaar.
Let wel: een vof is, net als een eenmanszaak, zelf geen rechtspersoon. Dat betekent dat eventuele schulden voor rekening van jou komen – niet van het bedrijf. Klein nadeeltje.
4. De besloten vennootschap (bv)
Wat dan wél een rechtspersoon is? Nou – onder meer de bv. De besloten vennootschap scheidt jou van je bedrijf. Dat houdt bijvoorbeeld in dat, mócht je schulden krijgen, jij daarvoor niet – of slechts deels – persoonlijk verantwoordelijk bent. Dat kan een hele opluchting zijn.
Het starten van een bv is dan ook wel een hele onderneming – pun intended. Je moet bijvoorbeeld naar de notaris om het een en ander vast te leggen. Oh – én je krijgt te maken met aandeelhouders en bestuurders. Jij bent als uitvoerende macht een bestuurder, de aandeelhouders zijn eigenaar van het kapitaal.
Daar komt nog bij dat het bijhouden van een administratie voor een bv verplicht is. De kosten daarvoor kunnen op jaarbasis behoorlijk oplopen.
5. De naamloze vennootschap (nv)
…en dan is er nog de naamloze vennootschap. Een rechtsvorm die veel starters niet kiezen. Dat komt doordat je hiervoor wél een minimum kapitaal nodig hebt. En tja – dat hebben de meeste starters nu eenmaal niet.
Mocht je toch voor een nv willen gaan, dan horen daar vanzelfsprekend ook weer de nodige voordelen bij. De aandelen van een nv zijn bijvoorbeeld vrij overdraagbaar. In other words: je kunt deze, zonder bemoeienis van een notaris, verhandelen op de beurs.
Een bedrijf starten
We hopen je in ieder geval iets wijzer te hebben gemaakt over het starten van onderneming. In the meantime is het misschien raadzaam om je verdiepen in een hbo opleiding die goed aansluit op hetgeen je wilt gaan doen. Toegepaste Psychologie hbo, bijvoorbeeld. Bekijk het assortiment van Scheidegger hier!
0 reacties