Verspilling van voedsel is helaas de orde van de dag. Nu de inkoopprijzen ook in de horeca zijn gestegen, is het goed om slim om te gaan met de producten die je koopt. Dat kan met een vacumeermachine.
Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat thuis gemiddeld 33,4 kilo eten per persoon per jaar wordt weggegooid. In de horeca gebeurt dat op nog grotere schaal. In 2020 werd op de Horecava bekend gemaakt dat de restaurants en hotels in Nederland zo’n 61 miljoen kilo aan voedsel verspillen. Dat is 14% van al het verspilde voedsel in het land.
Deze 61 miljoen kilo staat ongeveer gelijk aan 582 miljoen euro die massaal in de afvalcontainer verdwijnt. Slim inkopen helpt voedselverspilling tegen te gaan, evenals slimme oplossingen voor in de keuken, zoals een goede vacumeermachine.
Nut van een vacumeermachine
In de horeca kook je iedere dag met verse ingrediënten. Daarbij maak je telkens weer een inschatting van wat er die dag wordt verkocht.
Het kan echter zomaar gebeuren dat het normaal oh zo populaire visgerecht een dag niet zo populair is, terwijl je alle ingrediënten wél hebt ingekocht.
Het is zonde om dit weg te gooien – en invriezen is ook geen optie. Ontdooid voedsel smaakt tenslotte lang niet zo lekker. Vraag dat maar aan Gordon Ramsey.
Maar met een vacumeermachine kun je heel effectief de houdbaarheid en versheid van vlees, vis, groente, fruit en zelfs soepen en sauzen waarborgen en verlengen.
Luchtdicht verpakken
Voedsel bederft doordat het in aanraking komt met zuurstof en de micro-organismen die daarin voorkomen. Tijdens het vacuüm zuigen van het voedsel in het vacumeerzakje onttrek je alle zuurstof uit de verpakking. Micro-organismen krijgen zo geen kans om bedervende reacties aan te gaan.
Er zijn verschillende vacumeermachines verkrijgbaar bij de horeca groothandel, samen met bijbehorende accessoires en de speciale vacumeerzakjes. Hoe prijzig dit wordt, hangt af van de hoeveelheid voedsel die je op deze manier wil verpakken. Er zijn machines van €80, maar ook van €20.000.
Slimme investering
Die investering is het overigens meer dan waard als je er veel geld voor ingrediënten mee kan besparen. Soepen en sauzen die overblijven kun je door deze vacuüm te verpakken gerust de andere dag weer gebruiken. Dat scheelt in verspilling en uiteindelijk in uitgaven.
Je kunt bijvoorbeeld ongebruikte groenten, fruit, vlees, vis en kaas langer bewaren. Dat kan al meteen na de inkoop. Zo verklein je de kans dat micro-organismen het voedsel aantasten.
Koel je alles gedurende de dag goed? Dan kun je dit ook later op de dag doen: net wat voor jou het beste uitkomt. Je kunt met een dergelijke investering dus meer verdienen in de horeca. Geld besparen is in deze dure tijden meer dan welkom – op ieder vlak.
Duurzaam ondernemen
Een vacumeermachine is ook een mooi visitekaartje naar buiten toe. In een wereld waarin duurzaam ondernemen steeds belangrijker wordt, kun jij laten zien dat je gaat voor het verminderen van verspilling. Dat staat toch mooi op de deur van je etablissement of op de menukaart.
Om verspilling tegen te gaan, is het ook goed om zo slim mogelijk in te kopen. Koop gericht in en gebruik groente die je overhoudt eens voor een groentepastei of soep. Ook stoofpotten zijn ideale gerechten om overgebleven groente (en zelfs verschillende soorten fruit) voor te gebruiken.
Heb je gerechten die je niet vacuüm kan verpakken? Dan kun je deze altijd doneren aan een organisatie, zoals de Voedselbank of Buurtbuik. Dat is ook duurzaam ondernemen.
Investeren om te besparen
Een vacumeermachine is een goede investering in deze dure tijden waarbij we allemaal niet alleen op het geld willen letten, maar ook verspilling willen tegengaan. Op den duur bespaar je dus niet alleen op de inkoop van ingrediënten, maar ook op de natuur.
Vacumeermachines zijn verkrijgbaar voor grote én kleine horecagelegenheden. En koop je zo’n machine voor de zaak? Dan kun je deze natuurlijk als kostenpost aftrekken bij de Belastingdienst. Nóg een voordeel.
0 reacties