Zoek naar:

Een goede samenwerking is niet alleen prettig, maar zorgt ook voor meer opdrachten. Investeren in het onderhouden van een goede samenwerking is daarom belangrijk. In dit artikel lees je tips voor een goede samenwerking. 

Verwachtingsmanagement

Aan het begin van een goede samenwerking is het verstandig om naast een gesprek over de arbeidsvoorwaarden ook nog een vervolggesprek te voeren. Tijdens dit gesprek kunnen jullie elkaar beter leren kennen, maar kunnen jullie ook elkaars verwachtingen uitspreken. Dan kan er besproken worden of deze verwachtingen kunnen waar gemaakt worden. Hiermee voorkom je verkeerde verwachtingen en teleurstelling. 

Contract

Ook als je werkt als zzp’er is het handig om een contract op te stellen. Hier kan je belangrijke afspraken in zetten. Zo staan jullie afspraken zwart of wit. Hiermee voorkomen je vervelende miscommunicaties. Denk hierbij aan deadlines, aantal opdrachten, manieren van communiceren en eventuele annuleringsvoorwaarden. Je kunt hier ook de duur van de samenwerking in zetten. 

Laat je waardering blijken

Voor een goede samenwerking is het belangrijk om je waardering te laten blijken. Dit kan je doen door het te zeggen, maar het is ook goed om af en toe dit te laten zien door bijvoorbeeld een relatiegeschenk. Een leuk relatiegeschenk om te bestellen is bijvoorbeeld ballonnen. Je kunt kiezen voor standaard ballonnen met bijvoorbeeld de opdruk bedankt. Nog leuker is om te kiezen voor gepersonaliseerde ballonnen. Je kunt hier bijvoorbeeld het logo van je werk op laten drukken. Een ander leuk cadeau is bijvoorbeeld een samengesteld pakket met eten voor bijvoorbeeld een  filmavond of een fruitmand. Wees vooral creatief in je relatiegeschenken. Dit wordt meer onthouden door de opdrachtgever.

Contact onderhouden

Blijf tussendoor contact onderhouden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de opdrachtgever af en toe uit te nodigen voor een (digitaal) kopje koffie of thee. Vraag ook aan je opdrachtgevers hoe het met hen gaat. Persoonlijk contact is hierbij belangrijk. Leer je opdrachtgever meer op persoonlijk vlak kennen. Zo kan je hen bijvoorbeeld feliciteren met hun verjaardag. Dit zorgt voor een fijnere samenwerking. Gebruik ook nooit standaard e-mails zonder een persoonlijke aanhef. 

Het belangrijkste bij een goede samenwerking is dat je in gesprek blijft gaan met je werkgever. Wensen en behoeften kunnen ook veranderen tijdens de samenwerking. Door hier over in gesprek te blijven kan je ervoor zorgen dat je opdrachtgevers tevreden blijven. De tijd die je investeert in je samenwerking zal zich uiteindelijk belonen in meer of grotere opdrachten.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie