We gaan dit artikel openen met een nogal weerbarstig cliché: je bent nooit te oud om te leren. Het is tenslotte waar. Je kennis bijspijkeren over een specifiek vakgebied is zelden een slecht idee. Alle disciplines veranderen doorlopend – en de kennis die jij jaren geleden hebt opgedaan, is nu misschien wel een stuk minder relevant. Met andere woorden: ook zelfstandige ondernemers zijn gebaat bij het volgen van een studie. Dit zijn de voordelen.
1. Je geeft je vakkennis een boost
Zoals we hierboven al lieten doorschemeren: studies zorgen voor een uitbreiding van je vakkennis. Je kunt bijvoorbeeld een studie kiezen die aansluit op hetgeen je – in een ver verleden – hebt gestudeerd.
Dus stel – je bent ooit opgeleid tot grafisch vormgever. Dan kan het helpen om via een aanvullende studie de aanvullende kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Grafisch vormgeven voor sociale media, bijvoorbeeld. We noemen maar wat.
Het is echter ook mogelijk om iets te volgen dat in wezen juist niet binnen je vakgebied ligt. Een voorbeeld hiervan is een zzp’er in de bouw die zich meer wil toespitsen op het business-gedeelte van zijn of haar vak.
Mogelijkheden genoeg, dus.
2. Je vergroot je netwerk
Dure, soms tijdrovende netwerkbijeenkomsten zijn van alle tijden. En het levert je ook niet zelden iets op. Echter – dit soort netwerkbijeenkomsten zijn in feite bij je opleiding inbegrepen. Je ontmoet tenslotte allemaal nieuwe mensen die wellicht – in welke vorm dan ook – van waarde kunnen zijn voor jouw onderneming. Mede-studenten, maar misschien zelfs docenten. Je weet nooit hoe het loopt.
3. Je vergroot de kans op nieuwe opdrachten
Een groter netwerk is vanzelfsprekend ook een vergrote kans op nieuwe opdrachten. Niet dat je per se daarvoor aan een studie gaat beginnen, maar toch.
En dan hebben we het alleen nog maar over een vergrote kans op nieuwe opdrachten via je netwerk. Uiteráárd zorgt je nieuwbakken studie er ook voor dat je breder inzetbaar hebt. En dát leidt – in een ideale wereld – tot meer inkomsten.
4. Je kunt méér geld vragen voor je werkzaamheden
Over inkomsten gesproken. Zzp’ers met méér kennis kunnen ook een hoger uurtarief vragen. Je kwaliteit neemt tenslotte toe. Een medewerker in loondienst die een aanvullende studie doet, verdient ook meer.
Kijk – in de praktijk is het nooit zo dat je jouw tarief vanuit het niets kunt verdubbelen. Maar kleine, stapsgewijze en eerlijke verhogingen zijn dankzij je nieuwe studie in ieder geval te verantwoorden naar de klant. En dat is ook wat waard.
5. Je investeert in jezelf én je bedrijf
Letterlijk. Want in sommige gevallen kun je de kosten voor je studie opgeven als aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Je accountant of boekhouder kan ongetwijfeld iets leuks met het bonnetje wanneer blijkt dat jouw studiekosten inderdaad aftrekbaar zijn. Dan is het nog een waardevolle investering ook.
6. Je blijft in het spoor van je concurrenten…
…of sterker nog: je streeft ze voorbij. Grote kans dat zij géén aanvullende studie hebben gedaan om hun kennis bij te spijkeren. En de kans dat je concurrenten hebt, is groot, want Nederland telt inmiddels meer dan een miljoen zelfstandigen zonder personeel. Nóg een reden om aan een studie te beginnen.
Een studie volgen?
Interesse om als zzp’er een studie te volgen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden die de NCOI biedt. De NCOI is een erkend opleidingsinstituut dat de meest uiteenlopende opleidingen biedt. Video’s van de NCOI vind je hier. NCOI-ervaringen van je potentiële voorlopers lees je hier.
Benieuwd of je een bepaalde studie kunt aftrekken van de belasting? Informeer even bij je boekhouder of dat in jouw specifieke geval van toepassing is.
0 reacties