Ga je een bedrijf beginnen? Dan zijn er een aantal zaken die je zéker moet regelen. We nemen ze hieronder met je door – met de focus op de praktische zaken.

Een goede voorbereiding is belangrijk. Daarmee zet je een stevig fundament neer om op voort te bouwen. Zo maak je natúúrlijk een ondernemingsplan, doe je een marktonderzoek en kijk je op welke manier je doelgroep is te bereiken. Dat kan bijvoorbeeld via je eigen website – of door actief te zijn op social media.

Naast deze voorbereiding is het óók van belang om praktische zaken te regelen. Denk daarbij onder meer aan het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers. Het stappenplan hieronder richt zich op de praktische zaken die je hebt te regelen als je een bedrijf start als zzp’er.

1. Regel je inschrijving bij de KvK

Je start officieel een bedrijf als zzp’er op het moment dat je staat ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Daarvoor bedenk je een bedrijfsnaam die uniek is. Maak je daarbij een website? Zorg dan dat je ook meteen de domeinnaam vastlegt.

Bij de KvK geef je aan welke rechtsvorm je wilt. Als zzp’er is dat de rechtsvorm van een eenmanszaak. Je ontvangt na je inschrijving bij de kvK van de Belastingdienst een btw-nummer en omzetbelastingnummer.

2. Open een zakelijke rekening

Het openen van een zakelijke rekening is pas mogelijk na je inschrijving bij de KvK. Je hebt daarvoor namelijk een KvK-nummer nodig.

Het is aan te raden om zakelijk en privé gescheiden te houden – zeker voor geldstromen. Daarom is het belangrijk op je bedrijfsnaam een zakelijke rekening te openen. Dat biedt bovendien meer voordelen, zoals de mogelijkheid om een zakelijke creditcard aan te vragen.

3. Zet je administratie op

Het opzetten van je administratie is een belangrijke stap wanneer je een bedrijf start. De administratie vormt het financiële hart van je bedrijf. Zorg dat je de administratie goed bijhoudt, zodat je op elk moment een helder en actueel overzicht tot je beschikking hebt. Hierbij is het aan te raden om een zakelijke rekening te openen. Zo zorg je ervoor dat privé en zakelijke financiën gescheiden blijven. Wil je de administratie niet zelf doen? Schakel dan een boekhouder in.

Tip: opzoek naar een zakelijke rekening? Hier vind je de goedkoopste zakelijke bankrekeningen.

4. Sluit de juiste verzekeringen af

Je denkt bij het starten van een bedrijf niet direct aan allerlei verzekeringen. Toch is dat belangrijk, want er zijn allerlei onvoorziene situaties die tot financiële gevolgen kunnen leiden. Een aansprakelijkheidsverzekering zzp is bijvoorbeeld een must als je tijdens je werk met anderen te maken hebt. Bijvoorbeeld als je een klusbedrijf start en je tijdens je eerste klus bij iemand schade in huis veroorzaakt. Dan dekt de aansprakelijkheidsverzekering de schade die jij hebt veroorzaakt. Dat geldt niet alleen voor schade aan spullen, maar ook voor schade aan personen.

Zo zijn er nog meer verzekeringen om over na te denken, zoals over een bedrijfsautoverzekering als je een bedrijfsauto hebt. Of over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering als je administratief of juridisch werk verricht, bijvoorbeeld in de functie van adviseur.

Heb je een eigen kantoor of werkplaats? Dan kun je overwegen een inventarisverzekering af te sluiten.