Zoek naar:

Rechtsbijstand komt om de hoek kijken wanneer je te maken krijgt met problemen rondom verschillende wetten en regels. Het kan daarbij gaan om privézaken, maar ook om zaken rondom je business. We vertellen je er hieronder meer over.

Als startende zzp’er denk je misschien dat de kans erg klein is dat je te maken krijgt met juridische problemen. We moeten je helaas uit die droom helpen. Alle ondernemers, dus ook zelfstandigen, maken kans om vroeg of laat tegen dit soort conflicten aan te lopen.

Voorbeelden? Een klant die niet betaalt – ook niet na verschillende aanmaningen. Het gebruik van een foto of andere afbeelding waar achteraf tóch auteursrechten op bleken te rusten. Een opdrachtgever die claimt dat jij fouten hebt gemaakt waarvan hij of zij schade ondervindt. En ze kunnen we nog wel even doorgaan.

Stel – ik krijg juridische problemen. Wat moet ik dan doen?

Wanneer dit soort problemen zich onverwachts en onverhoopt voordoen, gaat bij veel zzp’ers de stressmodus aan. Velen van hen zijn tenslotte in van alles en nog wat gespecialiseerd, maar niet in juridische kennis…

Maar organisaties die juridische dienstverlening aanbieden, zijn dat wél. Het zijn geen advocaten, maar wel de partijen die je kunnen adviseren wat in jouw unieke geval het slimste is om te doen.

Dat kan het inschakelen van een advocaat zijn, maar vaak is dat een brug te ver en kan de situatie slimmer en effectiever worden opgelost. Goede rechtsbijstand helpt hierbij – en dus is een organisatie die juridische dienstverlening aanbiedt contacteren het éérste dat je moet wanneer je in de problemen komt.

En dan? Waar moet ik dan om vragen?

Leg je vraag of situatie neer bij de organisatie die je hebt uitgekozen en ze kunnen je ongetwijfeld op weg helpen. 

We hebben hierbij wel een advies voor je: kies voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in juridische bijstand voor zzp’ers.

Dit omdat het recht een nogal veelomvattend begrip is. Sommige instanties zijn gespecialiseerd in particuliere zaken – of op een specifiek deel van het wetboek. Een bedrijf dat zich specifiek richt op zzp’ers heeft waarschijnlijk vaker te maken gehad met hetgeen waar jij nu tegenaan loopt en kan je dus gerichter en beter helpen.

Sommige bedrijven, zoals Jurista, bieden zelfs complete pakketten aan die zijn bedoeld voor zzp’ers. Deze bevatten veelal alle vormen van hulp die de gemiddelde zzp’er in juridische problemen doorgaans nodig heeft.

Dat is leuk, maar wat kost zoiets eigenlijk?

We snappen dat je bang bent voor een hoog kostenplaatje. Je wilt natuurlijk geen situatie creëren waarbij de factuur voor de rechtsbijstand hoger is dan het bedrag dat ermee te winnen valt.

Nu denken we dat dat sowieso niet gaat gebeuren, maar mocht je alsnog in de paniek schieten: rechtsbijstand kan ook gratis zijn. Dat is het geval wanneer je recht hebt op zogenoemde gesubsidieerde rechtsbijstand.

Gesubsidieerde rechtsbijstand is bedoeld voor zzp’ers die geen verzekering voor rechtsbijstand hebben afgesloten, maar niet te veel verdienen, niet te veel vermogen hebben én een goede reden voor hun vraag naar rechtsbijstand kunnen overleggen. Daarnaast mag de eventuele opbrengst van de zaak niet al te hoog zijn.

Wellicht biedt gesubsidieerde rechtsbijstand ook in jouw geval een oplossing.

Wanneer ik heb rechtsbijstand nodig?

Tot slot: je hebt uiteraard rechtsbijstand nodig in het geval van juridische geschillen. Dat spreekt tamelijk voor zich. Maar je kunt jezelf ook wat – laten we zeggen – pro-actiever opstellen. 

Sommige zzp’ers schakelen dit soort hulp bijvoorbeeld ook in wanneer ze hun bedrijf gaan starten of wanneer ze de onderneming gaan uitbreiden. Kennis van het wetboek en hulp met juridisch advies kan tenslotte ook dan goed van pas komen…

Schrijf een reactie