Zoek naar:

Er zijn in Nederland meer dan een miljoen ZZP´ers. Een deel daarvan richt zich op geld verdienen met online verkopen. Daar zijn meerdere populaire verdienmethodes voor beschikbaar.

De ZZP´er met een ambacht die eigen producten maakt, verkoopt ze bijvoorbeeld in een eigen webwinkel. Andere zzp’ers schuiven simpelweg met dozen: ze kopen voorraad in bij een groothandel, en verkopen dat weer via hun eigen webshop of via andere verkoopkanalen zoals Bol.com. 

Een ander populair verdienmodel dat het laatste decennia ontzettend in opkomst is:  dropshipping. Daarbij zet je de orders die je binnenkrijgt direct door naar de leverancier, waarna de leverancier het pakketje direct naar de consument stuurt.

De voorraad komt dus nooit bij jou terecht, je fungeert alleen als tussenpersoon. Het is een populaire werkwijze vanwege het ontbreken van inkooprisico en de drempel om te beginnen is laag, omdat je investering heel beperkt is.

1. Eigen producten maken en online verkopen

Het maken van eigen producten en deze online verkopen via een webwinkel is nog altijd in opmars. Er zijn veel producten die zelf te maken zijn en voor verkoop geschikt zijn. Bijvoorbeeld T-shirts met een opdruk of sieraden net als kaarsen of zeep.

Dit verdienmodel is ook populair in combinatie met een fysiek verkooppunt. Bijvoorbeeld als aanvulling op de verkoop via braderieën en markten of zelfs via een eigen winkel.

2. Zelf producten inkopen en vanuit voorraad online verkopen

Wie ondernemer is en geen eigen product heeft om te verkopen, kiest gemakkelijk voor een alternatief.

Het is ook gewoon mogelijk om zelf producten in te kopen en online in een eigen webwinkel aan te bieden. Er zijn allerlei niches die nog mogelijkheden bieden om met een onderscheidend product te komen.

Of met een product waar men niet zo snel aan denkt om online te verkopen. Het is dan aan te raden daar wel een specialisatie in te zoeken met producten die minder snel om de hoek verkrijgbaar zijn.

3. Online verkopen via dropshipping

Online verkopen via dropshipping neemt in populariteit toe als online verdienmodel onder zzp’ers. Er zijn zelfs starters die niet eens de moeite meer nemen om zelf producten in te kopen, maar direct voor dit systeem kiezen.

Het wordt de ondernemer ook wel heel gemakkelijk gemaakt om voor een webwinkel met dropshipping te kiezen. Kijk bijvoorbeeld eens op  https://www.shopify.nl/dropshipping, een van de meest gebruikte software om een dropship shop op te zetten.

Dit verdienmodel kent een minieme investering en de ondernemer loopt geen enkel inkooprisico. Er is namelijk geen inkoop nodig, want de dropshipper voorziet in de voorraad en in de afhandeling van de bestelling. Dropshipping is een populair fenomeen, waar steeds meer ondernemers zich aan wagen. Het is toch ook ideaal om zonder voorraad en zonder inkooprisico met online verkopen geld te verdienen.

Zonder technische kennis producten online verkopen

Voor alle drie verdienmodellen geldt dat het mogelijk is om zonder technische kennis producten online te verkopen. Die optie biedt Shopify dat als e-commerce platform voorziet in een zeer toegankelijk Content Management Systeem.

Uiteraard zijn er aan het starten van een webwinkel voor online verkopen kosten aan verbonden. Een e-commerce platform met webwinkel software voor beginners is voordelig. Er zijn abonnementskosten van toepassing. Het laten bouwen van een webwinkel kost echter ook geld.

Bovendien is het de vraag of er sprake is van een zelf te onderhouden webwinkel. De zzp’er heeft het liefst zelf de touwtjes in handen en daar zijn dan ook mogelijkheden voor.

Promotie online verkopen

Het is ongeacht het verdienmodel belangrijk om de webwinkel te promoten. Het stimuleren van online verkopen verhoogt de omzet. SEO is een effectief middel net als SEA en promotie via social media. Daarbij valt te denken aan Facebook Ads en Google Smart Shopping. Bezoekers komen doorgaans via meerdere kanalen, zoals via zoekmachines, andere websites en social media. Daarom is het aan te raden om de online verkopen via meerdere kanalen te promoten.

Tip: wil je aan de slag gaan als zzp’er? Dan is het verstandig om een zakelijke rekening te openen. Zo houd je privé en zakelijke geldstromen gescheiden. Klik hier om zakelijke rekeningen te vergelijken.

Lees ook:
Overzicht meest eenvoudige boekhoud
Overzicht gratis boekhoudprogramma’s
Samen met een partner ondernemen? Bekijk hier zakelijke rekeningen voor een VOF

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie