Zoek naar:

De omzetsnelheid is het aantal keer dat de gemiddelde voorraad in een bepaalde periode wordt verkocht en wordt ook wel omloopsnelheid genoemd.

De omloopsnelheid heeft niet alleen betrekking op voorraden, de omloopsnelheid kan ook berekend worden van debiteuren en crediteuren of het totaal vermogen. De omloopsnelheid wordt echter het meest toegepast op de voorraad, waardoor het begrip omzetsnelheid en voorraad veelal samengaan.

De omzet is een belangrijk kengetal voor het efficiënt omgaan met vermogen. Bij een hoge omzetsnelheid, wordt het vermogen efficiënter gebruikt dan bij een lage snelheid. Een lage omzetsnelheid, betekent dat je veel vermogen in de voorraad hebt zitten. Dit geld kan echter beter gebruikt worden om te investeren in nieuwe projecten, waar rendement uitgehaald wordt. Met een hoge omloopsnelheid heb je meer vermogen beschikbaar wat de rentabiliteit van het vermogen kan verhogen.

Tip: wil je de omloopsnelheid met betrekking tot debiteuren en crediteuren weten? Maak dan gebruik van een zzp boekhoudprogramma. Een dergelijk programma zorgt dat je deze gegevens gemakkelijk en overzichtelijk in kaart brengt.

Omzetsnelheid berekenen

De omzetsnelheid berekenen kan op 3 verschillende manieren:

  1. Omzet in verkoopprijzen/ gemiddeld voorraad in verkoopprijzen
  2. Omzet tegen inkoopprijzen / gemiddeld voorraad tegen inkoopprijzen
  3. Omzet in stuks / gemiddeld voorraad in stuks

De berekening wordt meestal over de periode van een jaar gemaakt, maar kan ook over een andere periode berekend worden. Zowel de omzet en de gemiddelde voorraad die gebruikt wordt bij de berekening dienen dan betrekking te hebben op dezelfde periode.

Omzetduur

De omzetduur of omlooptijd, is de tijd tussen het ontstaan van de voorraad (of debiteuren, crediteuren) en het beëindigen van de voorraad, schuld of vordering. De omzetduur wordt altijd weergegeven in aantal dagen. Wanneer de voorraad gemiddeld 30 dagen in het magazijn ligt, is de omzetduur dus 30 dagen.

De omzetduur kan berekend worden aan de hand van de volgende formule:

Omzetduur = (1 / omloopsnelheid) * 365

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie