Search for:

De omzetsnelheid is het aantal keer dat de gemiddelde voorraad in een bepaalde periode wordt verkocht en wordt ook wel omloopsnelheid genoemd.

De omloopsnelheid heeft niet alleen betrekking op voorraden, de omloopsnelheid kan ook berekend worden van debiteuren en crediteuren of het totaal vermogen. De omloopsnelheid wordt echter het meest toegepast op de voorraad, waardoor het begrip omzetsnelheid en voorraad veelal samengaan.

De omzet is een belangrijk kengetal voor het efficiënt omgaan met vermogen. Bij een hoge omzetsnelheid, wordt het vermogen efficiënter gebruikt dan bij een lage snelheid. Een lage omzetsnelheid, betekent dat je veel vermogen in de voorraad hebt zitten. Dit geld kan echter beter gebruikt worden om te investeren in nieuwe projecten, waar rendement uitgehaald wordt. Met een hoge omloopsnelheid heb je meer vermogen beschikbaar wat de rentabiliteit van het vermogen kan verhogen.

Omzetsnelheid berekenen

De omzetsnelheid berekenen kan op 3 verschillende manieren:

  1. Omzet in verkoopprijzen/ gemiddeld voorraad in verkoopprijzen
  2. Omzet tegen inkoopprijzen / gemiddeld voorraad tegen inkoopprijzen
  3. Omzet in stuks / gemiddeld voorraad in stuks

De berekening wordt meestal over de periode van een jaar gemaakt, maar kan ook over een andere periode berekend worden. Zowel de omzet en de gemiddelde voorraad die gebruikt wordt bij de berekening dienen dan betrekking te hebben op dezelfde periode.

Omzetduur

De omzetduur of omlooptijd, is de tijd tussen het ontstaan van de voorraad (of debiteuren, crediteuren) en het beëindigen van de voorraad, schuld of vordering. De omzetduur wordt altijd weergegeven in aantal dagen. Wanneer de voorraad gemiddeld 30 dagen in het magazijn ligt, is de omzetduur dus 30 dagen.

De omzetduur kan berekend worden aan de hand van de volgende formule:

Omzetduur = (1 / omloopsnelheid) * 365

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Over de jaren heen hebben wij een netwerk opgebouwd van gekwalificeerde boekhouders die ik aanraad voor zzp’ers. Wil je toegang tot ons netwerk? Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Zzp’ers die hun boekhouder via ons netwerk vinden, besparen gemiddeld 40% op hun boekhouder. De aanvraag duurt 2 minuten en is gratis & vrijblijvend. 

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie