Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat het momenteel niet helemaal lekker gaat met het klimaat – en dat is bijzonder zacht uitgedrukt. Het Klimaatakkoord van Parijs bevat daarom allerlei afspraken waardoor particulieren, maar ook overheden en bedrijven hun steentje moeten bijdragen aan het creëren van een groene, meer duurzame wereld.

Zzp’ers zijn eenmanszaken en dus bedrijven. Het is daarmee ook voor jou van belang om de stap naar een groene onderneming te zetten.

‘Is dat verplicht?’ 

Misschien nu niet, maar de steeds veder aangescherpte wet- en regelgeving op het gebied van verduurzaming leidt er naar alle waarschijnlijkheid toe dat je bedrijf verduurzamen in de toekomst géén keuze meer is.

Met andere woorden: het is tijd om vooruit te denken!

Waar moet ik beginnen?

We kunnen het desondanks goed begrijpen wanneer je niet helemaal duidelijk weet wáár je met verduurzaming moet starten. Het is tenslotte een nogal breed begrip. Je kunt wel als een bezetene alle lichten in je kantoor vervangen door ledlampen, maar als je daarbij massaal plastic bekers blijft gebruiken, heeft dat verder ook niet zoveel zin.

Daarom hebben we hieronder vijf concrete handvaten voor je ontwikkeld. Deze helpen je in ieder geval goed op weg. Doe er je voordeel mee en eh – succes met vernieuwen!

1. Breng je eigen gedrag in kaart

Het is nogal een weerbarstig cliché, maar een betere wereld begint écht bij jezelf. Kijk daarom allereerst naar je gedrag als ondernemer. En nee – we hebben het niet over je omgang met klanten.

Om maar even bij dat voorbeeld van die plastic bekers te blijven: waar drink jij nu je koffie uit? Is dat een mok óf een beker van recyclebaar karton? Goed zo. Is het inderdaad zo’n boosaardig, plastic ding? Dan lijkt het ons duidelijk wat je beter kunt doen…

Koffiebekers zijn natuurlijk slechts een voorbeeld. Het is daarom slim om alle producten die je op je werk gebruikt in kaart te brengen. Bepaal op basis daarvan welke items kunnen blijven en welke beter plaats kunnen maken voor een wat groener alternatief.

2. Richt je op afval

Een andere, belangrijke manier om stappen te zetten richting een duurzame onderneming, is het scheiden van afval. Dat kan relatief eenvoudig door bijvoorbeeld onderscheid te maken tussen regulier en productieafval.

Maak je producten? Kijk dan eens of het écht niet mogelijk is om bepaalde items te recyclen en opnieuw te verkopen – wellicht tegenover een gereduceerd bedrag. 

We snappen best dat dit niet te doen is als je een foodtruck beheert, maar misschien biedt het wél kansen als je de trotse eigenaar bent van een elektronicazaak – om maar wat te noemen.

3. Koop duurzaam in

Duurzaam inkopen is eveneens van groot belang. Je kunt wel zelf uit die stenen mok drinken, maar als de items die je verkoopt drijven in het plastic, zet dat verder ook weinig zoden aan de dijk.

Stap daarom over naar recyclebare of biologisch afbreekbare materialen. Verpak je producten in materialen die eveneens duurzaam zijn.

Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook slim. Het is namelijk een kwestie van tijd vóór dit een verplichting wordt. Loop je lekker voor op concurrenten die dachten dat de regels niet voor hen golden.

4. Verken je kantoorpand

Nee – je hoeft niet iedere ladekast open te trekken om te kijken wat erin zit. We doelen hiermee namelijk op bijvoorbeeld het energieverbruik op je werkplaats. Maak je gebruik van reguliere elektriciteit óf ben je slim bezig en werk je met groene stroom? Gebruik je standaardgas óf werk je met gecompenseerd gas. Gebruik je doorsnee lampen óf heb je zuinigere ledlampen?

Kantoorpanden moeten vanaf 2023 minstens energielabel C hebben. Grote kans dat je niet aan die eis voldoet wanneer je nog altijd gebruikmaakt van de hierboven genoemde, reguliere opties. 

Organisaties als Greenchoice helpen bedrijven, waaronder zzp’ers, dichterbij een volledig duurzaam Nederland. Dat doen ze door hen te voorzien van bijvoorbeeld windenergie uit Nederland of bosgecompenseerd gas.

Interesse? Check hier wat je ze op het gebied van zakelijke energie voor jou kunnen betekenen!

5. Vernieuw je vervoer

Tot slot: kijk eens of je jouw woon-werkverkeer anders kunt inrichten. 

Werk je dicht bij huis? Pak dan wat vaker de fiets. Is dat geen optie? Stap dan wat vaker in de trein. Geen treinstation in de buurt van je werk? Verken dan de opties voor de koop of lease van een elektrische auto.

De groene mogelijkheden zijn wat vervoer betreft eindeloos.