Search for:

Als ZZP’er heb je aftrekbare kosten. Dat zijn de kosten die je hebt gemaakt omdat deze zakelijk nodig waren. Deze kosten kun je aftrekken van de opbrengsten. Voor vele kosten is het erg makkelijk om te bepalen of dit zakelijke kosten zijn of dat het eigenlijk prive kosten zijn. Maar hoe werkt dat dan als je in het gebied komt waarin kosten zowel deels zakelijk zijn als prive? Van deze gemengde kosten is alleen het zakelijke deel aftrekbaar.

Zo zit het met de internetkosten

Over de internetkosten worden vaak vragen gesteld. Mag je deze kosten nu wel of niet zakelijk aftrekken? Het antwoord daarop is eigenlijk heel eenvoudig: dat mag niet. Waarom dan niet? Het gaat hier om kosten die je privé ook zult hebben. Stel je hebt een alles in 1 pakket voor thuis en je maakt daar zakelijk ook gebruik van. Dan zou je het liefst deze kosten ook zakelijk nemen. Maar ook als je geen zaak zou hebben dan heb je deze kosten voor het internet als onderdeel van een alles in 1 pakket. De belastingdienst ziet het nog iets strikter zelfs. Als je een kantoor aan huis hebt, zonder eigen opgang en dergelijke dan zijn de internetkosten die je hebt voor het kantoor aan huis gewoon privékosten.

Wat kun je dan wel doen?
Als ZZP’er vind je het waarschijnlijk wel prettig om gebruik te kunnen maken van snel internet. Want er is niks irritanter dan dat je wordt belemmerd door een trage internetverbinding. Je hebt het al druk genoeg, dus je wilt wel lekker vlot internet hebben. Verschillende aanbieders hebben hier speciale abonnementen voor, zoals Ziggo Zakelijk. Zij hebben speciaal voor ZZP’ers en MKB’ers abonnementen die je voorzien van zeer snel internet tegen een aantrekkelijke prijs. Maar die je dus niet mag aftrekken voor de belasting.

Is het dan nooit aftrekbaar?
Als je kiest voor een 2e internetabonnement thuis, dan kun je deze wel aftrekken van de belasting. Maar dan moet je deze verbinding wel uitsluitend zakelijk gebruiken.

Al met al is het allemaal hartstikke ingewikkeld en elk jaar veranderd het ook weer een beetje. Voor het meest actuele overzicht van de aftrekposten van dit jaar kun je het beste even kijken op de website van de Belastingdienst. Dan weet je zeker dat je geen fouten maakt in uw aangifte, maar weet je ook zeker dat je geen aftrekposten laat liggen terwijl je daar wel gebruik van had kunnen maken, want dat zou erg zonde zijn.

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Over de jaren heen hebben wij een netwerk opgebouwd van gekwalificeerde boekhouders die ik aanraad voor zzp’ers. Wil je toegang tot ons netwerk? Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Zzp’ers die hun boekhouder via ons netwerk vinden, besparen gemiddeld 40% op hun boekhouder. De aanvraag duurt 2 minuten en is gratis & vrijblijvend. 

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie