Een term als microkrediet is een veel gezien begrip onder veel zzp’ers. Het is echter ook een term waarvan de meeste mensen geen flauw idee hebben wat het nu precies inhoudt. Om korte metten te maken met deze onwetendheid: het is een zakelijke lening van maximaal €50.000, speciaal voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. En zó vraag je een microkrediet aan!

Inderdaad – een microkrediet is aan te vragen voor alle ondernemers in het mkb. Startende ondernemers, maar ook bedrijven die al een tijdje op weg zijn. En zo’n lening heeft behoorlijk wat voordelen. Je krijgt de financiële ruimte om je zakelijke dromen te verwezenlijken.

Sommige kredietverstrekkers geven je daarnaast ook nog advies op maat, bijvoorbeeld over hoe je jouw microkrediet het beste kunt besteden. Bovenal kan een microkrediet kan jouw organisatie een echte kickstart geven: je hoeft namelijk niet helemaal onderaan de ladder te starten. Wel zo handig, toch?

Waar begint een eventuele aanvraag?

Interesse in zo’n lening? Dat begint natuurlijk allemaal met een aanvraag. De meeste kredietverstrekkers hebben daarvoor een online module, hoewel er ook voorbeelden zijn te noemen van organisaties die dit nog op de ouderwetse manier invullen – met een persoonlijk gesprek, bijvoorbeeld. 

Hoe zo’n aanvraag ook begint: de verstrekkende partij vraagt je meestal om een aantal belangrijke persoonlijke- en bedrijfsgegevens.

De documenten die je moet indienen, hangen in sterke mate af van het aantal jaar dat jouw onderneming bestaat. Starters leveren vaak andere documenten aan dan bestaande ondernemers.

Tip: het proces wordt makkelijker wanneer je je privé- en bedrijfsrekening gescheiden hebt. Heb je nog geen zakelijke rekening? Bekijk hier de beste zakelijke rekeningen.

Wat gebeurt er nadat ik mijn informatie heb doorgegeven?

Zo’n aanvraag, en de mogelijke goedkeuring van de aangeleverde documenten, wordt meestal gevolgd door een afspraak met een adviseur. Deze komt dan bij je thuis – of op kantoor, afhankelijk waar je werkt – om de documenten nog eens goed door te spitten.

Belangrijke aandacht is daarbij weggelegd voor je ondernemingsplan. Tenslotte wil een verstrekker natuurlijk wel tot in de puntjes weten met wat voor soort bedrijf én persoon ze in zee gaan.

Waar moet ik zelf op letten tijdens de aanvraag?

Hou voor jezelf goed in de gaten of het aanvragen van microkrediet is wat je wil én of je in staat bent deze af te lossen. Let daarom goed op de rente: hoeveel ben je per maand kwijt aan het aflossen van de lening?

Check ook goed of je tijdens het proces nog andere kosten maakt. Het ene microkrediet is namelijk het ander niet: alle voorstellen zijn aangepast aan de hand van persoonlijke wensen en voorkeuren.

Wat gebeurt er na de goedkeuring?

Is jouw verstrekking tot microkrediet goedgekeurd? Dan ontvang je een concreet voorstel tot lening. Lees dit goed door: hierin staan namelijk alle afspraken die worden gemaakt – en vergeet vanzelfsprekend ook de kleine lettertjes niet.

Zodra je akkoord bent gegaan met dit voorstel tot het afsluiten van microkrediet, ontvang je een definitieve overeenkomst. Zet er een handtekening onder en de zaak is afgesloten. Het krediet wordt dan op je rekening gestort en je kunt direct aan de slag met het uitbreiden, of juist opbouwen, van de door jou gedroomde business.

Tot slot: waar vraag ik dit aan?

Er zijn verschillende verstrekkers die je kunnen helpen met het aanvragen van microkrediet. Deze bedrijven helpen ondernemers in het starten van een bedrijf. Ze hebben alleen hun eigen unieke features en kenmerken.

Zo is Qredits een voorbeeld van een organisatie die niet alleen krediet verstrekt, maar ook ondernemers steunt in het maken van de juiste beslissingen. Dat kan erg handig zijn, vooral wanneer je in beginsel nog niet veel weet van microkredieten.

Leestip:

Opzoek naar een zakelijke rekening VOF? Klik hier voor een compleet overzicht.