Search for:

Je hebt een voordeel genoten als gevolg van de kleine ondernemersregeling (KOR) en in de laatste kwartaalaangifte van het jaar vul je het bedrag in bij de KOR dat vrijgesteld wordt door de regeling. Hierdoor hoef je geen btw af te dragen (of maar een deel). In je administratie staat de btw echter gewoon nog op de balans. Hoe kun je de vrijstelling als gevolg van de kleine ondernemersregeling boeken?

btw op balans

Het verschilt per boekhouding hoe de btw op de balans staat. In sommige boekhoudingen wordt het gesaldeerd en staat en staat de af te dragen of te vorderen btw maar aan één zijde van de balans. In andere boekhoudingen wordt de btw niet gesaldeerd en staat er debet – aan de linkerzijde van de balans – de te vorderen btw en aan de creditzijde de te betalen btw.

Journaalpost KOR bij gesaldeerde btw

Als de btw gesaldeerd is en dus maar aan één zijde van de balans staat – in dit geval credit als te betalen btw – dan ziet de journaalpost van de KOR er als volgt uit:

In onderstaand voorbeeld bedraagt de te betalen btw € 950. Door toepassing van de KOR (€ 950) wordt de af te dragen btw op € 0 gesteld en hoeft er niets betaald te worden aan de belastingdienst.

Grootboek Omschrijving Debet Credit
1540 Te betalen btw 950
8050 Opbrengsten KOR 950

Bij bovenstaande journaalpost wordt de te betalen btw die credit stond, volledig afgeboekt. De tegenrekening die wordt gebruikt zijn opbrengsten KOR. Wij hebben die rekening op grootboeknummer 8050 gezet, maar dit kan elke gewenste rekening zijn, zolang deze maar in de juiste rubriek geplaatst wordt.

Journaalpost KOR bij aparte btw rekeningen

Wanneer de btw niet gesaldeerd is, heb je debet de te vorderen btw op de balans staan en credit de te betalen btw. In dat geval zal je beide btw rekeningen weg moeten boeken als je de vrijstelling van de kleine ondernemersregeling geniet.

Voorbeeld
Op de balans staan de volgende btw rekeningen:
Te vorderen btw: € 2.400 (debet)
Te betalen btw: € 3.350 (credit)
Per saldo bedraagt de te betalen btw € 950. Echter door de KOR is het bedrag volledig vrijgesteld en hoef je niets af te dragen. In dat geval maak je de volgende boeking:

Grootboek Omschrijving Debet Credit
1540 te betalen btw 3.350
1550 te vorderen btw 2.400
8050 opbrengsten KOR 950

 

Rubriek KOR

De KOR rekening kan in verschillende rubrieken geplaatst worden. Er is niet slechts één rubriek geschikt. Rubrieken 4, 8 en 9 kunnen gebruikt worden om een grootboekrekening aan te maken voor de KOR. In de meeste boekhoudingen is er niet standaard een KOR rekening, waardoor deze rekening meestal handmatig aangemaakt moet worden.

Mogelijke rubriceringen
De ‘opbrengsten KOR’ kunnen aangemaakt worden onder de volgende grootboekrekeningen:

 • rekeningnummer 4900 in de categorie ‘diverse baten en lasten’.
 • nummer 8*** (omzetrekening, bijvoorbeeld 8050) in de categorie ‘overige omzet’
 • nummer 9*** (resultaatrekening, bijvoorbeeld 9800) in de categorie ‘overig resultaat’.

De categorieën worden niet in elke boekhouding gebruikt en zijn dus optioneel. Benieuwd naar een volledig grootboekrekeningschema? Bekijk dan dit artikel.

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Over de jaren heen hebben wij een netwerk opgebouwd van gekwalificeerde boekhouders die ik aanraad voor zzp’ers. Wil je toegang tot ons netwerk? Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Zzp’ers die hun boekhouder via ons netwerk vinden, besparen gemiddeld 40% op hun boekhouder. De aanvraag duurt 2 minuten en is gratis & vrijblijvend. 

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

5 Reacties

 1. Mijn dank is groot voor de heldere uitleg, ik was enorm aan het worstelen om de KOR goed in mijn Excel te zetten maar het is gelukt.

 2. Ligt het aan mij of is de helft van het artikel weggevallen? Ik zie de journaalpost namelijk niet staan.

  • Hoi Erwin,

   Het artikel gaat verder onder de advertentie, daar vind je ook de journaalposten!

   Is er iets niet compleet aan het artikel volgens jou? Dan hoor ik het graag zodat ik het artikel kan aanvullen en iedereen er bij gebaat is 🙂

   • Ow, ik gebruikte een ad-blocker en zag de rest van het artikel niet, misschien handig om even te checken 😉 Uitleg is verder helder, bedankt!

Schrijf een reactie