Zoek naar:

Een van de grootste voordelen van werken als zzp’er is dat je je eigen tijd in kunt delen. Natuurlijk heb je te maken met afspraken en deadlines, maar over het algemeen kun je zelf bepalen wanneer je gaat werken en wanneer niet. Zo klinkt het leven van een zzp’er ontzettend rooskleurig, of niet?

Maar uiteraard zijn er ook nadelen te vinden: naast het werken onder een baas is er nog een groot verschil te ontdekken tussen zzp’ers en werknemers in loondienst. Je krijgt waarschijnlijk geen kerstpakket meer als zelfstandige! Grote kans dat een opdrachtgever je misschien wel wat toestuurt met de feestdagen, maar die garantie heb je niet. Wist je dat je zelf ook pakketten kunt versturen als zzp’er? In dit artikel lees je er meer over en geven we je enkele tips.

Waarom je opdrachtgever verrassen met een kerstpakket een goed idee is

Werken als zzp’er betekent dat jij de touwtjes in handen hebt wanneer het gaat om klantcontact en zakelijke relaties onderhouden. Natuurlijk is de opdrachtgever ook verantwoordelijk voor een goede onderlinge band, maar als ondernemer moet je daar zelf ook aan bijdragen. Des te meer reden om te investeren in een leuk kleinigheidje of een kerstpakket voor je opdrachtgever(s) tijdens de feestdagen of aan het einde van het jaar.

Op die manier laat je zien dat je dankbaar bent voor het onderlinge vertrouwen en het werk én dat je eventueel potentie ziet in een toekomstige samenwerking. Je laat een blijk van waardering zien met een passend kerstpakket of relatiegeschenk. Omdat er voor iedere zakelijke situatie en band wel iets te verkrijgen is, is het redelijk eenvoudig om een geschenk met betekenis te geven. Investeer daar dus zeker in als zelfstandige ondernemer. En psst… de btw daarvan mag je aftrekken bij je inkomstenbelasting. Lees hier meer daarover.

Hoe kies je een kerstpakket of relatiegeschenk met betekenis?

Nu vraag je je misschien alsnog af hoe je een kerstpakket of een relatiegeschenk met betekenis kiest. De motivatie achter het kerstpakket is naar alle waarschijnlijkheid in ieder geval dat je samen verder wil gaan. Probeer daarom eens om een cadeau of kerstpakket te vinden dat daarbij van pas kan komen. Dit kunnen allerlei verschillende soorten relatiegeschenken zijn.

Denk bijvoorbeeld aan een goed en leerzaam boek of tijdschrift met een klein kaartje erbij. Of kies voor gadgets en andere handige accessoires die op de werkvloer kunnen worden gebruikt, zoals een powerbank of een bedrukte waterfles. Wat ook een passend en leuk idee is, is om een lunch of een andere activiteit voor te stellen om op die manier de banden sterker te maken. Zo leer je elkaar ook buiten werk om wat beter kennen, wat helemaal positief kan uitpakken voor de onderlinge band.

Speel ook in op actualiteiten bij geven kerstpakket

Er zijn nog andere zaken waar je naar kunt kijken wanneer je een kerstpakket of een relatiegeschenk samenstelt voor een opdrachtgever. Het is bijvoorbeeld ook aan te raden om naar de actualiteiten te kijken. Die kunnen erg goed van pas komen bij het uitzoeken van een cadeau. Neem bijvoorbeeld de pandemie; toen bijna iedereen vanuit huis aan het werk was. In die periode kon je heel goed passende cadeaus vinden en geven voor die tijd.

Zo had je de keuze uit allerlei proeverijen voor thuis, escape rooms die op afstand konden worden gespeeld en handige gadgets waar je in je thuiskantoor veel aan had. Actuele cadeaus zijn niet alleen leuk en handig om te geven, maar ook om te krijgen. Op die manier weet je bijna zeker dat je wel goed zit, omdat zo’n kerstpakket of cadeau toch wel gebruikt gaat worden.

Vergeet ook jezelf niet om een kerstpakket te geven

Tot slot moet je natuurlijk ook aan jezelf denken als zzp’er. Je hebt immers geen werkgever meer boven je die jou een kerstpakket stuurt. Wie weet heb je wel opdrachtgevers die je een bedankje sturen voor een goede samenwerking en/of een prettig jaar. Meestal zijn dit relatiegeschenken zoals een goede fles wijn, een kerstpakket met verzorgingsproducten of een cadeaubon voor een webshop.

Wil je jezelf óók verrassen met een goed kerstpakket om het jaar af te sluiten? Doen! Successen mogen, nee moeten, altijd gevierd worden. Ga voor iets waar je al lange tijd van droomde, zoals een mooi kledingstuk, een bijzonder sieraad of toch gewoon een kerstpakket vol lekkers. Online vind je allerlei aanbieders die kerstpakketten maken waarbij je kunt kiezen voor een verrassingspakket of een kerstpakket vol lekkers waar je vooraf al weet van hebt.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie