Als je als zelfstandige vanuit huis werkt, dan zijn er verschillende kosten die je bij de Belastingdienst mag aangeven als aftrekpost voor de te betalen belasting. Toch heerst hier ook veel onwetendheid. Want welke kosten zijn nu echt zakelijk aftrekbaar? Internet lijkt voor veel mensen een grijs gebied te zijn. Want natuurlijk maak je als zzp’er ook zakelijk gebruik van het internet. Maar in hoeverre zijn de kosten dan aftrekbaar? Is het als zzp’er bijvoorbeeld mogelijk om voor zakelijk internet te kiezen en wat betekent dit voor de Belastingdienst? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen.
Wat wordt er gezegd over internetkosten bij de Belastingdienst?
Als zzp’er is er bijna altijd sprake van gemengde kosten. Dit zijn kosten die weliswaar zakelijk worden gemaakt, maar waar ook een deel privé in zit. Dit zien we bijvoorbeeld ook bij het gebruik van smartphones. Deze gebruik je zowel zakelijk als privé. Van de Belastingdienst mag je alle zakelijke kosten meenemen in de berekening. Het is echter wel belangrijk dat deze kosten ook echt zakelijk zijn gemaakt. Bij gemengde kosten is wel de regel dat minimaal tien procent van de totale kosten vanuit het werk is gemaakt. Dit moet – indien er om bewijsstukken wordt gevraagd – ook kunnen worden aangetoond. Er wordt ook gevraagd om het privégebruik te corrigeren, zodat alleen het zakelijke deel in de administratie wordt opgenomen.
Wanneer je kiest voor zakelijk internet
Ook als zzp’er is het mogelijk om voor zakelijk internet te kiezen. In dat geval is het verdedigbaar om deze zakelijk af te trekken. Je betaalt dan immers ook vaak meer voor hogere snelheid en betere service om je werk te kunnen doen. Een groot voordeel van een zakelijk internet abonnement is dat je hiermee dus echt kunt aantonen extra geïnvesteerd te hebben vanwege je werk.
Toch blijft internet een grijs gebied. Ook als je niet als zelfstandige had gewerkt, had je een internetabonnement gehad. Daarom vindt niet iedereen het even eerlijk als zelfstandigen deze kosten mogen aftrekken en een financieel voordeel krijgen ten opzichte van particulieren. Wanneer je echter kunt aantonen dat je het internet zeker voor meer dan tien procent voor jouw onderneming gebruikt, dan is dit alsnog een goede reden om het als aftrekpost op te geven. Zorg er wel voor dat je duidelijk kunt aantonen dat het internet grotendeels voor het werk wordt gebruikt.
Heb je geen zakelijk internet abonnement, maar een combinatie van internet en televisie in een particulier abonnement? Zorg er dan voor dat je de kosten van privégebruik corrigeert. Je zal immers geen televisie kijken voor het werk. Daarom is het goed om die kosten in elk geval te verwijderen. Zo kunnen hier geen misverstanden over ontstaan.
Zorg voor bewijs
Wees altijd voorbereid op kritische vragen. De Belastingdienst mag deze vragen stellen en kan ook om bewijsstukken vragen. Neem het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat dit bewijs er is en wees niet te overmoedig met het aftrekken van bepaalde kosten. Het is dus niet de bedoeling dat je alle kosten voor internet en tv simpelweg afschrijft als zakelijke kosten, want hier kunnen zeker vragen over komen.
0 reacties