Search for:
Een gebruikelijke afsluiting van een informerende brief of email is hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd of hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Dit is een vrij formele slotzin en kan uitstekend gebruikt worden voor zakelijke brieven of zakelijke emails. Met deze afsluitende zin kan nog gevarieërd worden, je kan de zin bijvoorbeeld formeler maken door erop vertrouwend dat u volledig bent geïnformeerd of vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd te gebruiken.

Deze afsluiting van een formele brief is vrij ouderwets, maar kan tegenwoordig nog wel gebruikt worden. Je gebruikt in ‘afwachting van uw reactie, verblijf ik’ in zakelijke brieven waarbij je de persoon aan wie de brief gericht is, niet kent. Naast de afsluiting, dien je uiteraard ook nog een groet en je naam te vermelden. Dit kan bijvoorbeeld zijn hoogachtend of met vriendelijke groet met daaronder je naam en eventueel handtekening. Let op een juist gebruik van interpunctie, zoals punt en komma bij deze afsluiter.

Meer zakelijke slotzinnen

Voorbeelden van ouderwetse zakelijke afsluitzinnen zijn:

 • Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,
 • Erop vertrouwend dat u volledig bent geïnformeerd,
 • Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,
 • In afwachting van uw reactie,
 • U dankend voor de te nemen moeite,
 • Wij hopen spoedig iets van u te vernemen.
 • Indien u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met…
 • In afwachting van uw spoedige reactie,

De slotzinnen die hierboven weergegeven worden zijn allen vrij formeel. Als je een zakelijke brief of email toch goed wil afsluiten, maar niet zo formeel als met deze zinnen, kan je overwegen om een van de onderstaande zinnen te gebruiken. Deze zijn informeler, moderner en worden tegenwoordig steeds vaker gebruikt als afsluitende zin.

 • Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd;
 • Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
 • Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
 • Graag zie ik uw reactie (spoedig) tegemoet.
 • Ik zie uw antwoord met belangstelling tegemoet.
 • Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met….

Wanneer geen slotzin?

In veel brieven en emails wordt een afsluitende zin geschreven en daarna komt pas de afsluiting zoals hoogachtend of met vriendelijke groet en de naam daaronder. Het is echter niet noodzakelijk om een slotzin te gebruiken. Een brief kan ook afgesloten worden zonder slotzin, dan komen de groeten en naam direct na de kern van de brief. De slotzin wordt vaak pas weggelaten als er al eerder correspondentie is geweest met de contactpersoon, of als je deze persoonlijk kent.

Een slotzin gebruiken kan echter nooit kwaad, maar als je hem gebruikt, gebruik hem dan goed. Zorg dat de slotzin past bij de formaliteit van de brief. De afsluitende zin moet namelijk overeenkomen met jouw schrijfstijl.

In afwachting van uw reactie,  is een onderdeel van de serie artikelen ‘ zakelijk schrijven‘. Bekijk hier de gehele cursus zakelijk schrijven. Meer zakelijke correspondentie in zowel Nederlands als Engels kan je hier vinden.

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie