Wanneer je de sprong maakt van fulltime naar freelance, laat je het idee varen om je tijd in te ruilen voor geld. Natuurlijk reken je nog steeds een uurtarief, maar jouw vrijheid om projecten te kiezen die aansluiten bij je professionele doelen is zoveel meer waard dan dat.

Accepteren dat jij degene bent die verantwoordelijk is voor je inkomen en groei is ongelooflijk bevrijdend – en het kan ook angstaanjagend zijn. Je krijgt er ineens zoveel meer zorgen bij die je voorheen niet had. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht of je een pensioengat hebt?

Door afscheid te nemen van je werkgever, neem je ook afscheid van een goed geregelde pensioenregeling in ruil voor jaren loonwerk. Dit is iets wat je moet overwegen als je voor jezelf begint – of als je net bent begonnen en nog niet alles hebt geregeld.

Dromen

Dat gezegd hebbende: alles wat de moeite waard is, vergt geduld en planning. Je plannen voor een pensioen na je werkjaren zijn niet anders. Dat geldt ook voor het kopen van een huis of een jaar vrij nemen om te reizen. 

Wat je dromen ook zijn: de kans is groot dat ze geld kosten om ze waar te maken. Investeren in aandelen of beleggingsfondsen zijn manieren om je doelen te financieren.

Rijksoverheid

Op de website van de Rijksoverheid wordt een handig overzicht gegeven van de mogelijkheden die zzp’ers in Nederland hebben om te sparen voor hun pensioen. Dit kan bijvoorbeeld via verzekeraars, banken of andere financiële instellingen waar men een lijfrente kan afsluiten. 

Als je ervoor kiest je aanvullend pensioen via die weg te regelen, zit je wel met een dilemma. Dit soort spaarprogramma’s vragen een periodieke inleg. Soms is dit maandelijks, soms is het jaarlijks. Maar wat dit soort programma’s gemeen hebben, is dat de Belastingdienst een heel web aan regels heeft opgesteld rondom het opnemen van dit kapitaal. Je kunt het daarom zien als kapitaal dat ‘vast’ zit tot je met pensioen gaat.

Tweede potje

Naast zo’n lijfrente of andere spaarprogramma’s kun je ook overwegen om het helemaal zelf in beheer te nemen. Zo kies je helemaal zelf hoeveel je maandelijks wilt inleggen in dit potje – en wanneer je alles of een deel wilt opnemen. 

Dit kun je bijvoorbeeld doen via een broker of bank. Je kunt ervoor kiezen om maandelijks zelf aandelen of bedrijfsobligaties te kopen, te verkopen of hierop te speculeren via opties. Het spreekt voor zich dat men hiervoor aardig wat kennis van de beurs voor nodig heeft. Gelukkig bieden brokers ook beheerde fondsen aan waar je simpelweg je geld in stopt en het beleggen aan een expert over laat.