Zoek naar:

Hoor jij horrorverhalen over het aanvragen van een hypotheek van ondernemers in je netwerk? Konden zij met geen mogelijkheid aan een hypotheek komen? Het proces is misschien anders dan bij mensen in loondienst, maar het is zeker niet onmogelijk. Hypotheekadviesbureau Excellent Finance legt in dit artikel méér uit over de regels van het hypotheekspel voor jou als zzp’er.

Er gaat een aantal hardnekkige mythes rond over hypotheken voor zzp’ers. Eén daarvan is dat je langer dan drie jaar zzp’er moet zijn om een hypotheek af te mogen sluiten. 

Gelukkig kunnen we je meteen geruststellen. Je kunt zelfs na één jaar ondernemen al terecht bij sommige banken. Dat biedt mogelijkheden, zeker voor de startende ondernemer. 

Zolang je jouw zaken goed op orde hebt, is er veel mogelijk. Ook jij als zzp’er kan zonder gedoe voor een hypotheek in aanmerking komen. 

Wat maakt een hypotheek voor zzp’ers anders?

Waarom is een hypotheek voor zzp’ers zóveel lastiger aan te vragen in vergelijking met mensen in loondienst? Je werkt tenslotte hard, bent enorm gemotiveerd en zorgt goed voor jezelf. Daarnaast liggen de inkomsten van veel ondernemers gemiddeld hoger dan bij mensen in loondienst. Waarom zou jij dan géén goede kandidaat zijn voor een hypotheek?

Het grootste verschil is natuurlijk het ontbreken aan een vast maandelijks inkomen. Bij veel ondernemers wisselt het salaris. Dit zorgt ervoor dat de hypotheekverstrekker niet zeker weet of jij elke maand de hypotheeklasten kunt betalen. Een zekerheid die ze wél graag hebben. 

Kun je daarnaast (nog) niet de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar laten zien? Dan haken veel banken af. Ze kijken niet verder dan de cijfers. Dat is zonde, want waarom zou jij geen uitstekende kandidaat zijn? 

Excellent Finance is daarentegen gespecialiseerd in hypotheken voor ondernemers en zzp’ers, want ook voor hen moet het mogelijk zijn om een hypotheek af te sluiten. 

Denken in kansen

Je denkt in kansen, anders was je waarschijnlijk niet voor jezelf begonnen. Laat je daarom niet van de wijs brengen door allerlei tegenslagen. Het wordt weliswaar makkelijker om een hypotheek te krijgen wanneer je drie of meer boekjaren op het bureau van de geldverstrekker kunt leggen. Maar ook met één of twee boekjaren kun je een hypotheek krijgen. Diverse geldverstrekkers zijn bereid om ruimer te kijken en nemen bijvoorbeeld genoegen met een prognose van de winst als aanvulling. 

Aan jou de taak om de hypotheekverstrekker te overtuigen dat je aan je betaalverplichting kunt voldoen. Als zzp’er heb je, naast de standaarddocumenten voor het aanvragen van een hypotheek, nog wat extra paperassen nodig. Je kunt hierbij denken aan het volgende:

  • Aangiftes van de inkomstenbelasting tijdens de afgelopen drie jaar;
  • Je inschrijving in het Handelsregister
  • Je cv – om een goed beeld te geven van je loopbaan;
  • De definitieve jaarcijfers van de afgelopen drie jaar;

Ben je net begonnen als zzp’er? Dan kan een prognose van de accountant een inschatting geven van je toekomstige inkomen. 

Op basis van al deze documenten wordt gekeken hoeveel je maximaal kunt lenen voor je hypotheek. 

Zó sluit jij als zzp’er een hypotheek af!

In de praktijk zien we dat veel zzp’ers in een korte tijd een prima inkomen bij elkaar krijgen – vaak zelfs meer dan ze in loondienst zouden verdienen. Dit biedt mogelijkheden op de hypotheekmarkt. Zeker nu er steeds meer hypotheekverstrekkers openstaan voor hypotheken voor ondernemers. 

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn op hypotheekgebied? Onthoud dan: iedere hypotheek is maatwerk. De adviseurs van Excellent Finance denken daarom graag met je mee. 

Een hypotheek moet passen bij jou, je bedrijf en je levensdoelen. We kijken daarom verder dan alleen je hypotheek. Investeer niet alleen in een goede hypotheekadviseur, maar ook in financieel advies voor ondernemers. Investeren in je financiële toekomst is de eerste stap naar financiële vrijheid. 

Auteur

Schrijf een reactie