Zoek naar:

Net als bij het aanvragen van een hypotheek, kan het als freelancer lastig zijn om een persoonlijke lening te krijgen. Voor de bank ben je een beetje een onzekere factor, omdat je geen baanzekerheid hebt en geen vast inkomen. Gelukkig is het wel mogelijk om succesvol een persoonlijke lening aan te vragen.

Dit moet ook wel, want er zijn steeds meer zzp’ers en freelancers op de Nederlandse arbeidsmarkt. Inmiddels is Nederland de grens van 1 miljoen zzp’ers al gepasseerd. Het is belangrijk om te weten aan welke eisen je moet voldoen, en welke informatie de lening verstrekker van je wil hebben. Verder is het een kwestie van vertrouwen opwekken en overtuigen.

De eisen waaraan je moet voldoen

Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze. Er zijn een aantal eisen waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een persoonlijke lening. Wil je een lening aanvragen? Dan moet je aan een paar eisen voldoen:

  1. Sta je geregistreerd in het BKR-register? Zo ja, dan wordt het erg lastig een persoonlijke lening af te sluiten. Je betalingsverleden moet namelijk correct zijn.
  2. Waarvoor ga je de lening gebruiken? Een persoonlijke lening moet gebruikt worden voor persoonlijke doelen, en dus niet zakelijke, zoals nieuw kantoormeubilair of een nieuwe website. Je moet dus vertellen wat het doel is van de lening.
  3. Beschik je over een jaarrekening? Een jaarrekening is een jaarlijks overzicht van je financiële situatie van het afgelopen jaar. Hier hoort een balans, een winst en verliesrekening en een toelichting bij.
  4. Heb je een positief eigen vermogen? Als je al eenmaal een schuld hebt wordt het aanvragen van een lening namelijk erg moeilijk. Een positief eigen vermogen is dus van groot belang.

Tip: zorg dat je je bedrijfsrekening en privé rekening goed van elkaar gescheiden hebt. Zo heb je meer overzicht in je boekhoudsoftware. Dit vergemakkelijkt het aanvraagproces van een persoonlijke lening.

Zorg ervoor dat je aantrekkelijk bent voor de lening verstrekker

De lening verstrekker moet het gevoel hebben dat jij de lening ook daadwerkelijk terug kunt betalen, en dat je toch een soort van zekerheid hebt. Met de volgende tips kun je de lening verstrekker overtuigen.

Het helpt om vaste opdrachtgevers te hebben die je maandelijks inschakelen. Vraag aan hen of ze een brief willen schrijven met daarin dat zij van plan zijn om je de komende tijd ook in te schakelen. Deze kun je aan de lening verstrekker laten zien.

Laat daarbij ook zien dat je regelmatig inkomsten hebt; bijvoorbeeld van die vaste opdrachtgevers. Als je al een paar jaar freelancer bent dan laat je je jaarcijfers zien van de afgelopen jaren. Dit toont aan dat je in staat bent, en blijft, om de betalingen te voldoen.

Een accountantsverklaring kan je jaarrekening vergezellen en helpt je een handje. In een dergelijke verklaring geeft de accountant aan dat hij je jaarrekening heeft gecontroleerd. Hij schrijft daar vervolgens een onafhankelijk rapport bij. Een goedkeurende verklaring wekt weer vertrouwen op bij de lening verstrekker.

Vraag of iemand garant wil staan voor je. Deze persoon garandeert de lening verstrekker om je schulden te betalen in het geval jij dat niet meer kunt doen. Mocht de lening verstrekker denken dat je baan een beetje een risico is, dan kun je zo weer wat onzekerheid wegnemen.

Vergelijk lening verstrekkers

Iedere lening verstrekker heeft eigen voorwaarden en regelingen. Het is daarom verstandig om leningen te vergelijken, zodat je een lening kunt vinden die het beste bij jou past. Op websites zoals overstappen.nl kun je gemakkelijk persoonlijke leningen vergelijken.

Door te voldoen aan alle eisen en jezelf zo aantrekkelijk mogelijk te maken, vergroot je je kansen op het aanvragen van je persoonlijke lening. Met het vergelijken van leningen online weet je direct waar je terecht kunt en sluit je succesvol je persoonlijke lening af.

Lees ook:
bedrijfsrekening VOF bekijken
Eenvoudige boekhoudprogramma’s bekijken
Gratis boekhoudprogramma’s bekijken

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie