Zoek naar:

Wie een eigen bedrijf heeft, werkt als zelfstandig ondernemer veel samen met klanten en leveranciers. Het is vanzelfsprekend altijd goed om deze mensen een keertje extra te laten weten dat je de samenwerking op prijs stelt en graag met ze verder wilt. Dit kun je als zzp’er op verschillende manieren doen. 

Als zzp’er werk je zonder personeel, maar dat wil zeker niet zeggen dat je niet met andere mensen of bedrijven in contact komt. Zij zorgen tenslotte voor de opdrachten – of je levert de producten die je maakt aan je klanten. 

Met deze mensen heb je dan ook regelmatig contact, ongeacht in welke sector je werkt en wat je als zzp’er doet. 

Om te laten blijken dat je met bepaalde bedrijven graag samenwerkt, worden er met name rond de feestdagen relatiegeschenken uitgedeeld. Zo’n geschenk kan werkelijk van alles zijn. Het hoeft niet duur of groot te zijn, maar als je er als zzp’er je waardering voor anderen mee uitdrukt, heb je je doel reeds bereikt.

Een dergelijk geschenk kiezen is niet altijd even eenvoudig, maar er zijn winkels en webshops genoeg die erin gespecialiseerd zijn.

Kortingen en giften

Wat klanten betreft is het natuurlijk heel eenvoudig om deze je waardering te laten blijken en ervoor te zorgen dat ze ook daadwerkelijk klant blijven. Bestellen klanten regelmatig wat bij jouw bedrijf? Dan kun je ze makkelijker aan je binden door er bij de bestelling een presentje bij te doen. Of heeft de klant in de afgelopen tijd al regelmatig wat besteld? Bied dan bijvoorbeeld een kortingsbon of -code aan. Grote kans dat je klant deze gebruikt en wederom iets bij je koopt. 

Zo snijdt het mes aan twee kanten: je laat blijken dat je waardeert dat iemand klant bij je is en zorgt er tevens voor dat deze ook klant blijft.

Complimenten en positieve berichtjes

Wil je liever geen cadeautjes uitdelen – of heb je daar als zzp’er simpelweg geen budget voor? Of zie je het eigenlijk ook niet zo zitten om iedere Kerst maar weer met de traditionele fles wijn aan te komen? Geen zorgen. Ook zonder cadeautjes kom je een heel eind. Er zijn tenslotte genoeg andere manieren om te laten blijken dat je blij bent met de mensen waarmee je samenwerkt en dat je de samenwerking zeker nog wilt voortzetten.

Zo kun je je waardering ook laten blijken door mensen complimenten te geven en regelmatig aan te geven dat je de samenwerken fijn vindt en op prijs stelt. Dat werkt vaak prima voor zzp’ers – en het werkt ook nog eens twee kanten op. Als mensen voelen dat je de samenwerking goed vindt, blijft deze meestal intact en wordt hij niet beëindigd.

Dit kun je al heel eenvoudig doen door een berichtje te sturen waarin je je waardering uitspreekt. Het is voor iedereen belangrijk om op z’n tijd eens een positief berichtje te krijgen en respect te voelen. Dit geldt zowel voor leveranciers als voor klanten.

Auteur

Schrijf een reactie