Zoek naar:

Hoe zit het eigenlijk met de aftrekbaarheid van kantoormeubelen, zoals een bureau en de bijbehorende stoelen? We leggen je het in dit handige artikel uit!

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat het aantal ondernemingen in 2022 wederom is gegroeid. 

De groei van bijna 6% is grotendeels te danken aan een toenemend aantal zzp’ers. Veel van deze zzp’ers zijn actief in de zakelijke dienstverlening. Denk hierbij aan boekhouding, IT, marketing en communicatie. 

Zij werken veelal achter een computer en hebben hierdoor een goed kantoor nodig. Dit geldt overigens net zo goed voor andere zzp’ers, aangezien ook ZIJ een gedeelte van hun tijd moeten besteden aan hun boekhouding. 

Het belang van ergonomische kantoormeubelen

Breng je de meeste tijd werkend in je (thuis)kantoor door? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je dit zo comfortabel mogelijk kunt doen en dat het lange zitten niet leidt tot fysieke klachten. Ergonomische kantoormeubelen zijn dus onmisbaar.

Ergonomisch zitten begint met het juiste bureau kopen. Dit is een bureau dat past bij je werkzaamheden, fysieke eigenschappen, zoals lichaamslengte, en je eigen wensen en eisen. 

Omdat in dit alles grote verschillen kunnen voorkomen, is het sowieso belangrijk een bureau te kopen dat in hoogte verstelbaar is. Eventueel kun je ook kiezen voor een zit-sta-bureau. 

Daarnaast mag een ergonomische bureaustoel natuurlijk niet ontbreken op je voornaamste werkplek. Om je lichaam de beste ondersteuning te kunnen bieden, is het belangrijk dat in ieder geval de zitting, de rugleuning en de armleuning verstelbaar zijn.

Kantoormeubelen (deels) aftrekbaar

De aanschaf van nieuw kantoormeubilair kan een behoorlijke investering vragen. Zeker voor startende ondernemers met weinig startkapitaal kan dit lastig zijn. 

Goed om te weten: kantoormeubelen zijn (deels) fiscaal aftrekbaar.

Kantoormeubelen zijn bedrijfsmiddelen

Van je opbrengst mag je bepaalde kosten aftrekken. Het moet hierbij gaan om kosten die rechtstreeks betrekking hebben op je onderneming en die binnen redelijke wijze nodig zijn voor de uitoefening van je werkzaamheden. 

Je kantoorinrichting is nodig voor het runnen van je onderneming. Het wordt belastingtechnisch gezien als inventaris, dat weer onder bedrijfsmiddelen valt. Deze zijn fiscaal af te schrijven.

Was het aankoopbedrag minder dan €450? Of hebben de gemaakte kosten betrekking op één jaar of minder? Dan mag je de kosten in één keer afschrijven – in het jaar waarin je ze hebt gemaakt. 

Vaak ben je bij het kopen van meubelen, zoals een bureau met bureaustoel, meer kwijt en gebruik je het ook langer dan een jaar. In dat geval schrijf je de kosten ook over meerdere jaren af. Deze gespreide afschrijving noemen ze ook wel aftrekken met afschrijving. Je houdt hierbij rekening met het verwachte aantal jaar dat je iets gebruikt, maar ook met de restwaarde.

Voorbeeld: de fiscale afschrijving van een bureau

De Belastingdienst hanteert voor de meeste investeringen een maximale afschrijving van 20% per jaar. Je schrijft de kosten dus in minimaal vijf jaar af. 

Stel dat je een bureau besluit te kopen van €1.000 en dit in zeven jaar afschrijft – met de verwachte restwaarde van €300. Je kunt dan per jaar €100 afschrijven.*

Afschrijven in- of exclusief btw?

Bij de afschrijving van bedrijfsmiddelen is het belangrijk om rekening te houden met de btw. 

Heb je de btw kunnen verrekenen? Dan schrijf je de investering exclusief btw af. Had je geen recht op btw-aftrek? Dan mag je de investering inclusief btw nemen.

Twijfel je aan de aftrekbaarheid? Vraag het dan na bij je boekhouder of accountant óf de Belastingdienst.

Auteur

Schrijf een reactie