Voorziening dubieuze debiteuren

Dubieuze debiteurenje hoopt niet dat je er mee te maken krijgt. In de praktijk komen dubieuze debiteuren toch helaas vaak voor. Afhankelijk van de situatie, mag je hiervoor een voorziening dubieuze debiteuren vormen. Dubieuze debiteuren, zijn debiteuren die al een dusdanige tijd open staan, waardoor je geen zekerheid hebt dat zij nog gaan betalen. De voorziening dubieuze debiteuren wordt gevormd, om al direct een deel van de kosten te nemen.

Wanneer mag je een voorziening dubieuze debiteuren vormen

Op balansdatum, aan het eind van het jaar dien je voor al je debiteuren apart te beoordelen of er een voorziening voor de desbetreffende debiteur gevormd kan worden. Dit is echter vrij lastig te bepalen als starter of als je een kleine ondernemer of zzp’er bent met weinig debiteuren. Wat vaak voor komt is dat bedrijven haar debiteuren met een bepaald percentage afwaarderen als zij na een aantal maanden niet betaald hebben. Dit gebeurt op basis van een ervaringscijfer, bijvoorbeeld:

  • 25% afboeken bij vorderingen van 2 tot 3 maanden
  • 50% afboeken bij vorderingen tussen de 3 tot 6 maanden
  • 75% afboeken bij vorderingen tussen de 6 tot 9 maanden
  • 100% afboeken bij vorderingen ouder dan 9 maanden

De tijdsduur waarna je een debiteur voorziet, is afhankelijk per bedrijf. Zit je bijvoorbeeld in een branche waar lange debiteur termijnen gehanteerd worden van 2 à 3 maanden, dan is bovenstaand schema niet geschikt, je gaat dan immers al debiteuren afboeken als de betalingstermijn nog niet verstreken is. Bepaal dus goed voor jezelf wanneer je een voorziening dubieuze debiteuren vormt.

statisticsPoll van deze week
Hoeveel kost jouw boekhouder?
Je ziet de antwoorden van iedereen nadat je gestemd hebt poll

Reactie toevoegen

Navigeer