Search for:

Dubieuze debiteurenje hoopt niet dat je er mee te maken krijgt. In de praktijk komen dubieuze debiteuren toch helaas vaak voor. Afhankelijk van de situatie, mag je hiervoor een voorziening dubieuze debiteuren vormen in je administratie. Dubieuze debiteuren, zijn debiteuren die al een dusdanige tijd open staan, waardoor je geen zekerheid hebt dat zij nog gaan betalen. De voorziening dubieuze debiteuren wordt gevormd, om al direct een deel van de kosten te nemen.

Wanneer mag je een voorziening dubieuze debiteuren vormen

Op balansdatum, aan het eind van het jaar dien je voor al je debiteuren apart te beoordelen of er een voorziening voor de desbetreffende debiteur gevormd kan worden. Dit is echter vrij lastig te bepalen als starter of als je een kleine ondernemer of zzp’er bent met weinig debiteuren. Wat vaak voor komt is dat bedrijven hun debiteuren met een bepaald percentage afwaarderen als zij na een aantal maanden niet betaald hebben. Dit gebeurt op basis van een ervaringscijfer, bijvoorbeeld:

  • 25% afboeken bij vorderingen van 2 tot 3 maanden
  • 50% afboeken bij vorderingen tussen de 3 tot 6 maanden
  • 75% afboeken bij vorderingen tussen de 6 tot 9 maanden
  • 100% afboeken bij vorderingen ouder dan 9 maanden

De tijdsduur waarna je een debiteur voorziet, is afhankelijk per bedrijf. Zit je bijvoorbeeld in een branche waar lange debiteur termijnen gehanteerd worden van 2 à 3 maanden, dan is bovenstaand schema niet geschikt, je gaat dan immers al debiteuren afboeken als de betalingstermijn nog niet verstreken is. Bepaal dus goed voor jezelf wanneer je een voorziening dubieuze debiteuren vormt.

Dubieuze debiteuren is een lastig onderwerp voor een zzp’er. Daarom raad ik je aan om bij dit soort thema’s advies in te winnen van een boekhouder. Je administratie uitbesteden kost je al snel €85 per maand. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf je administratie te voeren en het enkel te laten controleren door een boekhouder.

Bespaart je een hoop centen, en je hebt toch zekerheid van een correcte boekhouding. Op zoek naar een goede boekhouder? Ik kan je helpen, lees hier meer

Wil je een gekwalificeerde boekhouder die jou meer belastinggeld bespaart dan dat hij kost? Laat mij je helpen bij het vinden van een geschikte boekhouder.

Over de jaren heen hebben wij een netwerk opgebouwd van gekwalificeerde boekhouders die ik aanraad voor zzp’ers. Wil je toegang tot ons netwerk? Vul hier jouw wensen in (2 minuten) en we matchen jou met 3 geschikte boekhouders uit ons netwerk.

Zzp’ers die hun boekhouder via ons netwerk vinden, besparen gemiddeld 40% op hun boekhouder. De aanvraag duurt 2 minuten en is gratis & vrijblijvend. 

Auteur

Ik reis de wereld rond, groei mijn eigen zzp business, en help andere zzp’ers hun business te groeien. Afhankelijk van het moment waarop je vraagt wat ik doe, ben ik op een motor aan het touren in Bali, aan het zeilen op de Caribische zee, of aan het bungee jumpen in Nieuw Zeeland. Sinds 2,5 jaar reis ik de wereld rond terwijl ik werk aan mijn zzp business.

Schrijf een reactie