Zoek naar:

Dubieuze debiteurenje hoopt niet dat je er mee te maken krijgt. In de praktijk komen dubieuze debiteuren toch helaas vaak voor. Afhankelijk van de situatie, mag je hiervoor een voorziening dubieuze debiteuren vormen in je administratie. Dubieuze debiteuren, zijn debiteuren die al een dusdanige tijd open staan, waardoor je geen zekerheid hebt dat zij nog gaan betalen. De voorziening dubieuze debiteuren wordt gevormd, om al direct een deel van de kosten te nemen.

Wanneer mag je een voorziening dubieuze debiteuren vormen

Op balansdatum, aan het eind van het jaar dien je voor al je debiteuren apart te beoordelen of er een voorziening voor de desbetreffende debiteur gevormd kan worden. Dit is echter vrij lastig te bepalen als starter of als je een kleine ondernemer of zzp’er bent met weinig debiteuren. Wat vaak voor komt is dat bedrijven hun debiteuren met een bepaald percentage afwaarderen als zij na een aantal maanden niet betaald hebben. Dit gebeurt op basis van een ervaringscijfer, bijvoorbeeld:

  • 25% afboeken bij vorderingen van 2 tot 3 maanden
  • 50% afboeken bij vorderingen tussen de 3 tot 6 maanden
  • 75% afboeken bij vorderingen tussen de 6 tot 9 maanden
  • 100% afboeken bij vorderingen ouder dan 9 maanden

De tijdsduur waarna je een debiteur voorziet, is afhankelijk per bedrijf. Zit je bijvoorbeeld in een branche waar lange debiteur termijnen gehanteerd worden van 2 à 3 maanden, dan is bovenstaand schema niet geschikt, je gaat dan immers al debiteuren afboeken als de betalingstermijn nog niet verstreken is. Bepaal dus goed voor jezelf wanneer je een voorziening dubieuze debiteuren vormt.

Dubieuze debiteuren is een lastig onderwerp voor een zzp’er. Daarom raad ik je aan om bij dit soort thema’s advies in te winnen van een boekhouder. Je administratie uitbesteden kost je al snel €85 per maand. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf je administratie te voeren en het enkel te laten controleren door een boekhouder.

Bespaart je een hoop centen, en je hebt toch zekerheid van een correcte boekhouding. Op zoek naar een goede boekhouder? Ik kan je helpen, lees hier meer

Tip: 
Nog geen debiteurenbeheer in je adminsitratie? Probeer een gratis boekhoudprogramma met debiteurenbeheer

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie