Zoek naar:

Dit is een gesponsord artikel door Conrad.

Werken in een aangename en veilige omgeving

Als zzp’er brengt u heel wat uren per dag in uw werkruimte door. Een gezonde en veilige werkomgeving is daarom van het grootste belang. Zeker indien u in uw werkplaats met gevaarlijke stoffen werkt, is een regelmatige controle op de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, geluidsmetingen, aanwezigheid van schadelijke stoffen en hoeveelheid straling een absolute vereiste. U kunt dit soort metingen laten uitvoeren door gespecialiseerde firma’s, wat uiteraard een flink prijskaartje met zich meebrengt. Het is echter ook mogelijk om zelf een aantal meettoestellen aan te schaffen waarmee u de kwaliteit en de veiligheid van uw werkomgeving zo vaak controleert als u wilt.

Een breed assortiment aan meetapparatuur

Bij Conrad vindt u een uitgebreid gamma aan allerlei meetapparatuurvoor de controle van diverse parameters als temperatuur, vocht, geluid, straling, gasconcentraties en dergelijke meer. U treft temperatuur- en vochtigheidsmeters aan in allerlei prijsklassen. Zowel de omgevingstemperatuur als de relatieve luchtvochtigheid bepalen het klimaat van uw werkruimte. Een te hoge of te lage luchtvochtigheid en temperatuur zorgen voor een onaangename en ongezonde werkomgeving. Bovendien kan een te hoge relatieve luchtvochtigheid schimmelvorming in uw werkruimte in de hand werken. Er bestaan gecombineerde meters voor temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in allerlei prijsklassen, afhankelijk van de gewenste nauwkeurigheid, alarmfuncties enzovoorts.

Geluidsmeters

Als u in uw werkplaats met lawaaierige machines werkt, is de controle van de geluidsdruk geen overbodige luxe. Indien u geen schade wenst op te lopen aan uw gehoor, voert u het best continu een meting uit van de geluidsdruk in de omgeving van machines. Er bestaan eenvoudige decibelmeters met een prijskaartje van enkele tientallen euro’s, tot uiterst nauwkeurige geluidsmeters met datalogging en alarmfuncties waar u meer dan 1000 euro voor betaalt.

Schadelijke stoffen en straling meten

Nog slechter voor uw gezondheid is de voortdurende blootstelling aan schadelijke stoffen en straling. Ook hiervoor bestaan er meters in diverse prijsklassen. U kunt relatief goedkope meters aanschaffen voor bijvoorbeeld de lekdetectie van koelmiddelen en de meting van formaldehydeconcentraties. Voor de bepaling van de luchtkwaliteit zijn er deeltjestellers op de markt, waarmee u de concentratie van stofdeeltjes in de omgevingslucht meet. De verlichting in uw werkplaats controleert u met allerlei lichtmeters. Verder hebt u een ruime keuze in meters voor elektromagnetische straling (bijvoorbeeld afkomstig van microgolfovens) en van radioactieve straling.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie