Zoek naar:

Als zzp’er maak je kosten voor je onderneming. Pakken koffie voor op het kantoor. Allerhande bureaubenodigdheden. En – zeker in deze tijden niet helemaal onbelangrijk – kosten voor je mobiele telefoon. Veel ondernemers vragen het zich dan ook af of er btw op telefoonkosten zit – en if so, of die wel of niet aftrekbaar is van de belasting. Het antwoord? Als het om zakelijke kosten gaat, is de btw inderdaad aftrekbaar.

Btw op telefoonkosten

Om te beginnen: ja – er zit btw op telefoonkosten. Het hoogtarief van 21 procent, om precies te zijn. Dat geldt voor zowel de toestel- als de abonnementskosten.

Telefoonkosten als btw

Is deze btw voor honderd procent aftrekbaar? Dat ligt er een beetje aan. Als je de telefoon uitsluitend zakelijk gebruikt wel. Zoals hierboven geschetst, maken de meeste ondernemers ook in vrije tijd gebruik van hetzelfde toestel. In dat geval is het de bedoeling dat je zelf een schatting maakt van het percentage privé- en het percentage zakelijk gebruik. 

Verwacht je jouw toestel voor zestig procent privé en voor veertig procent zakelijk te gebruiken? Dan is veertig procent van de btw aftrekbaar. Denk jij dat de verdeling half-half is? Dan is logischerwijs vijftig procent van de btw aftrekbaar.

Het kan lastig zijn zo’n schatting te maken, maar dit kan behoorlijk globaal. Over het algemeen accepteert de fiscus alles wat binnen het redelijke ligt – een ruim begrip, dus.

Telefoonkosten opvoeren als kosten

De kosten voor je telefoon zijn, naast btw-aftrekbaar, ook op te voeren als kostenpost voor je bedrijf. Dit houdt in dat ze worden afgetrokken van je winst, met als resultaat minder inkomstenbelasting.

Een zakelijke abonnement afsluiten

Wil je een mobiel abonnement met of zonder toestel afsluiten? Dan weet je ongetwijfeld dat je zo’n abonnement op persoonlijke naam, maar ook op naam van je bedrijf kunt zetten. Het is in principe niet verplicht om een zakelijk abonnement af te sluiten – ook de btw van een abonnement op naam van je persoon is aftrekbaar van de omzetbelasting.

Het afsluiten van een zakelijk abonnement maakt de situatie echter wel wat overzichtelijker. Providers zijn namelijk geneigd om de btw niet te vermelden op facturen die aan personen zijn gericht. Zet daarom je abonnement altijd op je zaak als je een complete zoektocht naar de juiste btw wil voorkomen.

Een mobiele telefoon is onmisbaar voor iedere zelfstandige ondernemer en dé toegangspoort tot communicatie met klanten, partners en andere belanghebbenden. Maar een telefoon kost geld – voor het geval je dat zelf nog niet had bedacht. En een modern toestel kost véél geld. Het is dus logisch dat de meeste ondernemers geen aparte telefoon kopen voor zakelijk gebruik, maar hetzelfde toestel ook gebruiken voor privédoeleinden.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

2 reacties

  1. Bram Akkermans Antwoord

    Kan je ook je telefoon op naam en rekening van je eenmanszaak zetten EN alsnog 50% privé gebruik maken? Dat je in je boekhouding de helft aangeeft als uitbetaling aan jezelf oid?

    • Je mag de telefoonabonnement op naam van de eenmanszaak zetten zodat je een zakelijk abonnement krijgt. Vervolgens mag je het deel van de kosten aftrekken waarvoor je de telefoon zakelijk gebruikt.

      Dat mag alleen als je de telefoon(abonnement) meer dan 50% zakelijk gebruikt.

      Dit zegt de belastingdienst daarover:

      “… Van deze [telefoon] kosten is uitsluitend het zakelijke deel aftrekbaar. Als het persoonlijke karakter van die kosten overheerst, dan zijn die kosten helemaal niet aftrekbaar.”

      Je betaalt de telefoonrekening waarschijnlijk met je zakelijke rekening. Dus wat je doet in je boekhouding: het deel dat niet aftrekbaar is (het privé gebruik) boek je als privé onttrekking.

Schrijf een reactie