Zoek naar:

Je verkoopt goederen, bijvoorbeeld online, en brengt de klant verzendkosten in rekening. Moet je btw berekenen over de gefactureerde verzendkosten? En zo ja, hoeveel btw over verzendkosten moet je betalen, oftewel welk btw-tarief moet je hanteren?

btw op verzendkosten?

Het korte antwoord is ja, verzendkosten zijn belast met btw (omzetbelasting).

Vaak denkt men dat verzendkosten vrijgesteld zijn van btw, niet heel vreemd, want postzegels en pakketzegels zijn wel vrijgesteld. Dit zet zzp’ers vaak op het verkeerde been, waardoor men aanneemt dat verzendkosten en transportkosten ook vrijgesteld zijn, die behoren immers in hetzelfde rijtje thuis als postzegels.

Waarom btw over verzendkosten en transportkosten

Om belastingontduiking te voorkomen, heeft de belastingdienst besloten om verzendkosten en transportkosten ook te belasten met omzetbelasting.

Als verzendkosten niet belast waren, zou je de prijs van het product heel laag kunnen maken en de verzendkosten heel hoog. Op deze manier blijft het totaalbedrag op de factuur gelijk, maar zou je geen btw hoeven af te dragen over het grootste deel, namelijk de verzendkosten. Zo kon je het deel wat je normaal gesproken af zou dragen als btw aan de belastingdienst, in je eigen zak steken.

De belastingdienst steekt hier uiteraard een stokje voor door ook btw over verzendkosten te heffen.

btw percentage over verzendkosten

Voor het btw tarief van de verzendkosten, wordt hetzelfde percentage gehanteerd als het percentage dat berekend wordt over de goederen. Zijn je goederen belast met hoge tarief van 21%, dan hef je ook 21% btw over verzendkosten.

 • Goederen 21% btw = verzendkosten 21% btw
 • Goederen 9% btw = verzendkosten 9% btw
 • Goederen vrijgesteld van btw = verzendkosten vrijgesteld van btw

btw over verzendkosten met verschillende btw tarieven

Heb je meerdere goederen op een factuur staan, die belast zijn met verschillende btw percentages? Verkoop je bijvoorbeeld fruit dat belast is met 9%, maar de klant koopt ook een fruitmand die belast is met 21% btw?

In dat geval moet het hoogste tarief gehanteerd worden, dus 21%.

verzendkosten btw vrij

Het grootste deel van de zzp’ers zijn btw-plichtig en verkopen diensten of producten waarover 9% of 21% omzetbelasting geheven wordt. De verzendkosten zijn dan dus ook gewoon belast.

Lever je echter goederen die vrijgesteld zijn van omzetbelasting of onder het 0% tarief vallen? Dan hoef je geen btw te berekenen over verzendkosten.

Medicijnen vallen bijvoorbeeld in de categorie van 0% btw. Wanneer apotheken medicijnen versturen, worden de producten niet belast met omzetbelasting. Ook bijvoorbeeld verenigingen en stichtingen hoeven geen omzetbelasting in rekening te brengen over verzendkosten. Verenigingen en stichtingen zijn namelijk vrijgesteld van btw.

btw over transportkosten

Onder verzendkosten en transportkosten wordt hetzelfde verstaan. Ook transportkosten zijn dus belast met hetzelfde btw percentage als de goederen die worden verzonden.

Het is niet van belang  of je zelf het transport of de verzending verzorgt, of dat je het laat doen door een derde partij zoals PostNL. Het gaat erom dat jij de klant een bedrag in rekening brengt voor het transport van de goederen. Het bedrag dat je in rekening brengt aan de klant is belast. Het maakt hierbij niet uit of de verzendvergoeding die je vraagt kostendekkend zijn en hoeveel winst erover gemaakt wordt. Het gehele bedrag wordt belast met omzetbelasting.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

2 reacties

 1. Geachte mevrouw, heer,

  Op uw website las ik op de pagina : https://zzpdaily.nl/btw-over-verzendkosten/
  uw artikel over BTW en Verzendkosten.

  Het is duidelijk dat er over door het bedrijf gemaakte verzendkosten door de verzender BTW berekend dient te worden.

  Maar wat nu in het volgende geval :
  Een klant koopt een afdruk van een foto. Deze wordt door mij, via de software van een bedrijf, verzocht te laten afdrukken en verzenden door dat bedrijf.
  Ik ben degene die de nota krijgt voor het afdrukken en verzenden.
  De klant krijgt mijn nota voor het aankopen van de foto.

  Omdat ik niet feitelijk verzend, neem ik aan dat ik geen BTW over de verzendkosten aan de klant in rekening hoef te brengen, maar alleen BTW over de verkochte foto ?

  Ik ben benieuwd,

  Hartelijk dank,

  Martin

  • Hoi Martin,

   Ook in dat geval moet er BTW berekend worden over de verzendkosten die jij in rekening brengt aan de klant. Ik neem aan dat de foto’s belast zijn met 21% btw, over de verzendkosten reken je dan ook 21%.

   Als dat niet het geval zou zijn, dan zou je kunnen frauderen met de btw. Je zou namelijk het product gratis kunnen maken en de verzending € 20 laten kosten. Op die manier zouden klanten geen btw betalen en zou jij geen btw hoeven af te dragen.

   Die situatie wil de belastingdienst natuurlijk vermijden. Dus of jij uiteindelijk de kosten wel of niet maakt voor verzending, over de verzendkosten moet je toch btw rekenen.

   BTW staat voor belasting toegevoegde waarde. Als jij € 5 rekent voor verzending, dan creëer je daarmee een toegevoegde waarde van € 5. Daarover ben je btw verschuldigd.

   Stel je zou € 5 in rekening brengen voor verzending, en die verzending kost jou ook echt € 5.. Dan is de toegevoegde waarde € 0. Je maakt er namelijk geen winst op. Dan moet je natuurlijk zoals altijd nog steeds btw in rekening brengen over verzendkosten. Maar jij hoeft per saldo geen btw af te dragen (te betalen en te vorderen btw is allebei 21% en wordt dus tegen elkaar weggestreept).

   Succes met je bedrijf Martin! Hoop dat het btw verhaal zo duidelijk voor je is.

Schrijf een reactie