Zoek naar:

Boekhouder worden, het is een interessant beroep, maar hoe wordt je boekhouder? In principe mag iedereen zichzelf boekhouder noemen. Het is namelijk een vrij beroep. Je hoeft dus geen opleidingen, certificaten of diploma’s te hebben om boekhouder te zijn. Je wordt verder ook niet gecontroleerd, dus iemand zonder enige boekhoudkennis zou een administratiekantoor op kunnen zetten.

Vrijwel alle boekhouders volgen echter wel een opleiding. Er zijn opleidingen tot boekhouder of administrateur en hier krijg je uiteraard een diploma voor. Bij verschillende opleidingen leer je boekhouden. Op mbo kun je bijvoorbeeld kiezen voor mbo administratie op niveau 4. Op HBO krijg je bij bijvoorbeeld bedrijfseconomie lessen boekhouden en zelfs op universitair niveau leer je bij een aantal financiële opleidingen boekhouden. Het is bovendien de basis van financiële beroepen.

Hoe hoger het niveau, hoe meer je naast boekhouden en administratie voeren leert. Als je een financiële opleiding op HBO of universitair niveau gevolgd hebt, zul je meer kennis hebben. Van bijvoorbeeld verslaggeving, interne processen en belasting regels. Daarnaast is je rol meer adviseren. Dit biedt een breder en gespecialiseerd perspectief, maar administrateur of boekhouder worden, kun je het beste doen met mbo administratie.

Een hogere opleiding hoeft zeker niet beter te zijn voor een administrateur. Bij mbo administratie leer je hoe je een feitelijke boekhouding moet opzetten en voeren. Hier wordt uitgebreid op ingegaan en is tevens het belangrijkste voor een administrateur. Bij opleidingen op hogere niveau’s, krijg je de basis van boekhouden en van daaruit wordt al snel verder gegaan op ingewikkeldere onderwerpen. Die zijn echter niet altijd even relevant voor een administrateur.

Boekhouder worden – opleiding

De meest geschikte opleiding om boekhouder te worden is mbo administratie. Dit is een mbo niveau 4 opleiding.

Wat kan je worden met mbo administratie?

Er zijn veel mogelijkheden met deze opleiding. Je kunt verschillende beroepen gaan uitoefenen zoals:

  • Medewerker bedrijfsadministratie
  • Administratief medewerker
  • Financieel-administratief medewerker
  • Administrateur / boekhouder worden
  • Salarisadministrateur
  • Incassomedewerker
  • Medewerker verkoopadministratie

Duur van de opleiding

Er zijn twee manieren waarop je een diploma voor mbo administratie kunt halen. De beroepsopleidende leerweg (BOL) of de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). De BBL is een combinatie van werken en leren. Bij BOL is het in principe alleen leren, waarbij je een stage hebt in je opleiding. Hoelang de opleiding duurt is afhankelijk van welke route je kiest. De BOL duurt 2 tot 3 jaar. De BBL iets langer, 3 tot 4 jaar.

Het is mogelijk om een verkort traject te volgen, als je al een aantal andere diploma’s hebt. Je krijgt dan een vrijstelling voor een aantal vakken. Ook met een EVC-traject is het mogelijk om de opleiding verkort af te ronden. De mogelijkheden hiervan verschillen per school. Je kunt daarom het beste bij de school waar jij heen wil informeren wat de mogelijkheden zijn.

Doorgroeien als boekhouder

Voor boekhouder worden, zijn er verschillende mogelijkheden. Maar wil je na mbo administratie doorgroeien? Of ben je boekhouder en je wilt hoger op? Je kan dan overwegen om een studie op het HBO te gaan volgen. Opleidingen die het beste bij mbo administratie en boekhouders aansluiten, zijn bedrijfseconomie, accountancy en fiscaal recht en economie. Ook is het handig om een boekhoudprogramma goed te leren kennen.

Tip: ben jij een toekomstig boekhouder? Dan is het handig om alvast te oefenen met gratis- en eenvoudige boekhoudprogramma’s.

Auteur

Job Verberne is oprichter van ZZP Daily en helpt meer dan 50.000 zzp’ers per maand bij de start van hun onderneming. Hij heeft een Bachelor of Science in Accountancy en is door The Next Web verkozen tot één van de 500 meest inspirerende digitale talenten van Nederland. Zijn artikelen zijn door meer dan 1 miljoen mensen gelezen.

Schrijf een reactie