In het jaar 2009 vond de eerste Bitcoin-transactie plaats. Inmiddels zijn we vele miljoenen transacties en een kleine 15 jaar verder. Toch zijn er nog veel ondernemers die vragen hebben rondom Bitcoins in relatie tot de belastingen. In dit blog zullen we je alles uitleggen zodat jij als ondernemer volledig voorbereid bent om op de juiste manier om te gaan met Bitcoins en belasting.

De Nederlandse Overheid en Bitcoin

Ondanks het feit dat Bitcoin al ruim tien jaar bestaat, weten veel overheidsinstanties nog niet goed hoe zij hiermee om moeten gaan. In Nederland heeft de overheid het onderwerp Bitcoin pas echt met aandacht opgepakt toen in het jaar 2017 de populariteit en de koers van Bitcoin enorm toe was genomen. De overheid heeft in ons land besloten dat zij Bitcoin niet zien als wettig betaalmiddel. Doordat de Nederlandse overheid dit besluit heeft genomen, gelden voor Bitcoin andere regels rondom de belastingen dan voor munteenheden zoals de euro.

Bitcoin en Belasting Betalen

Zoals hierboven beschreven, wordt Bitcoin door de overheid niet als geld gezien waardoor er andere regels gelden dan voor munten die zij wel als geld zien. Maar hoe gaat de Belastingdienst om met Bitcoin en wat moet je precies aangeven? Hieronder zullen we dit toelichten aan de hand van een aantal voorbeelden, zodat jij precies weet hoe je met verschillende situaties om moet gaan.

Wanneer je als particulier aan Bitcoin minen doet of in crypto handelt, zegt de Belastingdienst hierover dat je voor het minen slechts de winst op hoeft te geven. De winst bereken je door alle gemaakte kosten van de inkomsten af te trekken. Voor het handelen in Bitcoin stelt de Belastingdienst dat dit te vergelijken is met het handelen in overige valuta. Dit houdt in dat je alleen de koerswinst hoeft aan te geven bij de Belastingdienst (en dus niet de totale opbrengst).

Ondernemers

  • Wanneer je ondernemer bent (voor de IB) en voor jouw diensten wordt betaald door middel van crypto’s, dan moet jij zelf de waarde van de cryptocurrency omrekenen naar de waarde in euro’s op het moment van de betaling. Dit bedrag reken je vervolgens mee in de omzetberekening voor de belasting.
  • Ook wanneer jouw BV wordt betaald in cryptocurrency zoals Bitcoin, moet je deze waarde van deze Bitcoin of andere crypto’s ook direct omrekenen naar de waarde in euro’s. Het omgerekende bedrag reken je in euro’s mee in je omzet en noteer je in je boekhoudprogramma.
  • Doet je BV aan het minen van Bitcoin of het handelen in crypto? Dan moet je zowel de resultaten van het handelen in crypto als de resultaten van het minen van de crypto’s vermelden op de winst- en verliesrekening van jouw bedrijf.

Particulieren

  • Voor het bezitten van cryptocurrency stelt de Belastindienst dat dit bezit valt in de categorie ‘’overige bezittingen’’, dus in box 3 van de belastingen. Gezien de grote variaties in de koersen is een deel van het vermogen in box 3 vrijgesteld van belastingen. Het gaat hier om de eerste 50.000 van het totale vermogen over het belastingjaar 2021.
  • Indien je als particulier jouw salaris uitbetaald krijgt in de vorm van Bitcoin of een andere cryptocurrency, moet jouw werkgever de waarde van de Bitcoin of andere cryptocurrency omrekenen naar de waarde van de crypto in euro’s op het moment van betaling van jouw salaris. De Belastingdienst ziet deze manier van het uitbetalen van jouw loon als salaris in natura.

Leestips:
Maak gebruik van een eenvoudig boekhoudprogramma om je boekhouding up to date te houden
Nog geen idee welk programma het beste bij je past? Bekijk hier de beste gratis boekhoudprogramma’s en probeer ze uit